Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

09 Disember 2009

Ummu Khalid meninggalkan Kota Habsyah

NAMA sebenar Ummu Khalid ialah Amah binti Khalid. Bapanya bernama Khalid bin Said al-Ash merupakan seorang sahabat Nabi Muhammad. Ibunya bernama Umaimah binti Khalaf al-Khuzaiyah. Dia mempunyai saudara kandung bernama Said bin Khalid.
Ummu Khalid berkahwin dengan seorang lelaki bernama Az-Zubair bin al-Awwam. Hasil perkahwinan itu mereka telah mendapat dua orang anak iaitu Amru dan Khalid.
Ummu Khalid telah melaporkan sebanyak tujuh buah hadis dari Nabi Muhammad. Dia juga fasih berbahasa Habsyah kerana dia lahir dan tinggal bertahun-tahun di Habsyah.
Terjadi satu peristiwa ke atas Ummu Khalid iaitu semasa dia dan golongan Muhajirin berhijrah dari Habsyah ke Madinah.
"Segala kelengkapan dan persiapan ke Madinah sudah disiapkan," kata seorang lelaki Muhajirin yang akan berangkat ke Madinah.
Orang Islam yang tinggal di Habsyah sudah tidak sabar-sabar untuk berhijrah ke Madinah. Mereka berangkat meninggalkan kota Habsyah dengan menggunakan kapal. Sebanyak dua buah kapal digunakan menuju ke Madinah.
"Terima kasih tuanku kerana selama patik di Habsyah ini, tuanku telah memberikan layanan yang baik kepada patik dan orang Islam yang lain," kata seorang wakil Islam Muhajirin.
"Sama-sama. Beta juga berterima kasih kepada kamu semua. Beta sudah banyak mempelajari ilmu agama Islam selama kamu semua berada di negeri beta ini," titah Raja Najasyi.
"Hari ini patik dan rombongan orang Islam yang lain akan meninggalkan Habsyah. Banyak kenangan terindah yang tidak dapat dilupakan selama kami berada di sini," kata wakil itu lagi.
Raja Najasyi dan orang Islam Muhajirin bersalaman. Mereka masing-masing tidak mahu melepaskan peluang untuk mengucapkan selamat tinggal.
"Sebelum beta terlupa, tolong sampaikan salam saya kepada Nabi Muhammad dengan lafaz Assalamualaikum," titah Raja Najasyi lagi.
Pada masa itu Ummu Khalid turut mendengar titah Raja Najasyi lalu dia menjawab, "Insya Allah, patik akan sampaikan salam tuanku kepada Nabi Muhammad nanti."
Kemudian, Raja Najasyi melambaikan tangan sambil bertitah lagi, "Apabila ada masa nanti jemput datang ke Habsyah lagi. Beta sentiasa menerima kedatangan kamu semua."
"Selamat tinggal tuanku," kata para Muhajirin yang sedang berada di atas kapal mereka.
"Ya, selamat tinggal. Sampai berjumpa lagi," titah Raja Najasyi.
Lalu berlayar kapal orang Islam Muhajirin sehingga sampai ke satu tempat. Tempat itu bernama Khaibar. Mereka berjumpa dengan Nabi Muhammad di Khaibar pada tahun 7 Hijrah.
Sampai sahaja di hadapan Nabi Muhammad, Ummu Khalid pun berkata, "Raja Najasyi ada menyampaikan salam buat tuan dengan lafaz Assalamualaikum.
Waalaikum salam, jawab Nabi Muhammad.
Tentera Islam baru sahaja menghadapi musuh di medan perang Khaibar. Berita kejayaan tentera Islam di Khaibar disambut baik oleh orang Islam. Orang Islam Muhajirin turut mendapat sebahagian dari harta rampasan perang. Selepas itu mereka pulang ke Madinah bersama-sama dengan Nabi Muhammad.
Nabi Muhammad sangat menghormati Ummu Khalid. Pada suatu hari, Nabi Muhammad ingin memberikan hadiah kepada Ummu Khalid. Ummu Khalid telah dipanggil oleh Nabi Muhammad untuk berjumpanya.
"Hadiah ini untuk awak," kata Nabi Muhammad kepada Ummu Khalid.
"Terima kasih kerana memberikan hadiah yang sangat berharga buat saya," jawab Ummu Khalid. Hadiah itu berupa sejenis kain.
"Awak gunalah kain ini sehingga usang dan wariskan kepada orang lain," kata Nabi Muhammad lagi.
Nabi Muhammad berkata lagi, "Semoga awak dipanjangkan umur."
Ummu Khalid sangat gembira lalu memegang erat hadiah yang diberikan oleh Nabi Muhammad. Berkat doa Nabi Muhammad, Allah telah mengurniakan umur yang panjang kepada Ummu Khalid. Dia dapat hidup sehingga tahun 90 Hijrah. Sepanjang hayatnya dia banyak melakukan amalan-amalan yang diajar oleh Nabi Muhammad dalam kehidupan sehariannya.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah