Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

16 Januari 2010

Dubaah beri hadiah kepada nabi

NAMA sebenarnya adalah Dubaah binti Zubair bin Abdul Mutalib. Dia adalah sepupu Nabi Muhammad. Bapanya, Zubair adalah bapa saudara Nabi Muhammad. Nabi Muhammad mempunyai beberapa orang bapa saudara iaitu; Az-Zubair, Abu Talib, al-Abbar, Dhirar, Hamzah, al-Muqawwim, Abu Lahab, al-Haris dan al-Ghaidak. Manakala ibu saudara Nabi Muhammad ialah; Atikah, Umaimah, Ummu Hakim, Barrah, Shafiyah dan Arwa.
Setelah Dubaah dewasa, dia berkahwin dengan seorang sahabat Nabi Muhammad iaitu Mikdad bin Aswad. Perkahwinan itu diatur oleh Nabi Muhammad apabila Mikdad sendiri datang berjumpa dengan Nabi Muhammad. Kisah bermula apabila Abdurrahman bin Auf dan Mikdad berbual tentang perkara tersebut.
Abdurrahman bertanya kepada Mikdad: "Wahai Mikdad mengapa awak belum berkahwin lagi?"
Lalu Mikdad menjawab: "Kahwinkanlah saya dengan anak perempuan awak".
Abdurrahman menjadi marah apabila Mikdad berkata begitu terhadapnya. Mikdad pun segera berjumpa dengan Nabi Muhammad dan menyatakan hajatnya.
Selepas mendengar hajat Mikdad untuk berkahwin, maka Nabi Muhammad telah menikahkan Mikdad dengan Dubaah binti Zubair.
Dubaah dan suaminya hidup aman dan bahagia. Rezeki mereka melimpah-ruah. Hasil perkahwinan itu mereka memperoleh dua orang anak iaitu Abdullah dan Karimah.
Nabi Muhammad begitu menghormati anak bapa saudaranya. Begitu juga dengan Dubaah, dia juga menghormati Nabi Muhammad.
Pada suatu hari, Dubaah menghadiahkan Nabi Muhammad makanan. Dia telah meminta seorang hambanya menghantarkan makanan itu kepada Nabi Muhammad.
"Saya Sidrah. Saya ada bawa semangkuk makanan untuk Nabi Muhammad. Makanan ini dibuat oleh Dubaah," kata Sidrah.
"Silakan masuk," kata Ummu Salamah yang menyambut kedatangan Sidrah.
Pada masa itu Nabi Muhammad ada di rumah. Nabi Muhammad terdengar perbualan isterinya dan tetamunya.
"Ada seorang wanita datang membawa hadiah untuk awak," kata Ummu Salamah kepada Nabi Muhammad.
Sidrah ternampak Nabi Muhammad lalu berkata, "Wahai tuan, hadiah ini dikirimkan oleh Dubaah. Dia menyuruh saya menghantarnya kepada tuan".
Nabi Muhammad bertanya, "benarkah Dubaah yang mengirimkan hadiah ini?"
Sidrah menjawab dengan tenang, "ya, wahai Nabi Muhammad".
Lalu Nabi Muhammad menyuruh Sidrah meletakkan makanan itu di hadapannya.
"Alhamdulillah kita dapat rezeki hari ini," kata salah seorang sahabat yang turut ada di dalam rumah Nabi Muhammad. Kemudian Nabi Muhammad bersama-sama isteri dan sahabatnya menjamah makanan itu.
"Mari jemput makan Sidrah. Rezeki jangan ditolak," kata Ummu Salamah mempelawa Sidrah makan bersama mereka.
Akhirnya mereka semua menikmati makanan yang dibuat oleh Dubaah sehingga kenyang. Dubaah merupakan seorang wanita yang baik. Dia juga turut melaporkan hadis daripada Nabi Muhammad.
Dia adalah wanita yang terawal memeluk Islam. Dia juga turut berhijrah ke Madinah. Sepanjang hidupnya, Dubaah banyak melakukan amal ibadah kepada Allah. Dia mahu menunaikan haji walaupun dia sakit. Hanya dengan jalan itu dia boleh berjihad di jalan Allah.
Dubaah datang berjumpa dengan Nabi Muhammad. Dubaah berkata kepada Nabi Muhammad: "Wahai Nabi Muhammad, saya mahu mengerjakan haji pada tahun ini. Tetapi saya sakit dan tidak mampu melaksanakannya. Adakah saya boleh mengerjakan haji dengan bersyarat?"
Nabi Muhammad terharu mendengar penjelasan Dubaah lalu berkata, "ya, wahai Dubaah".
Dubaah berasa gembira dan bertanya lagi, "apakah syaratnya itu wahai Nabi Muhammad?"
Nabi Muhammad pun menjawab: "Katakan, saya datang memenuhi panggilan-Mu Ya Allah. Saya datang memenuhi panggilan-Mu. Saya datang memenuhi panggilan-Mu dari bumi di tempat saya berada".
Nabi Muhammad memberi keringanan kepada Dubaah bagi menunaikan haji itu. Dubaah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada tahun 40 Hijrah.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah