Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

24 Januari 2010

Sultan Iskandar selamat disemadi
YANG di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin, Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah serta Sultan Johor, Tunku Ibrahim Ismail mendoakan jenazah Sultan Johor, Sultan Iskandar Sultan Ismail ketika menghadiri istiadat penghormatan terakhir bagi rakyat jelata dan orang-orang kenamaan di Istana Besar, semalam.

JOHOR BAHRU 23 Jan. - Jenazah Almarhum Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail selamat disemadikan di Makam Diraja Bukit Mahmoodiah, di sini pukul 4.10 petang.
Lebih 2,000 orang menghadiri majlis pemakaman itu sebagai tanda penghormatan terakhir mereka kepada Sultan Iskandar.
Jenazah baginda dibawa menggunakan pedati yang ditarik oleh Pasukan Istiadat dan Pegawai Badan Istiadat Istana dengan diiringi 77 das tembakan meriam.
Turut menaiki pedati mengiringi jenazah Almarhum ialah Tunku Bendahara Johor, Tunku Abdul Majid Sultan Iskandar dan Raja Muda Johor, Tunku Ismail Ibrahim.
Pedati membawa keranda jenazah Almarhum yang ditutupi dengan bendera diraja berlambang bulan dan bintang berwarna biru diarak dari Istana Besar tiba di Makam Diraja Bukit Mahmoodiah yang terletak kira-kira tiga kilometer, pukul 2.45 petang untuk istiadat pemakaman.
Jenazah Almarhum dimasukkan ke liang lahad oleh Raja Muda Johor dan beberapa cucunda baginda yang lain.
Bacaan doa dan talkin dipimpin oleh Penasihat Majlis Agama Islam Johor, Datuk Nooh Gadot mulai pukul 3.25 petang.
Ketika itu, suasana pilu mula menyelubungi Makam Diraja Bukit Mahmoodiah apabila kelihatan ramai hadirin terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat menitiskan air mata tatkala doa dan talkin dibacakan.
Pelbagai pihak turut menyampaikan kalungan bunga sebagai tanda ucapan takziah kepada seluruh Kerabat Diraja Johor yang diletakkan di satu sudut di pekarangan makam berkenaan.
Selesai bacaan doa, Sultanah Zanariah kemudian menabur bunga dan menyiram air mawar ke pusara Almarhum, diikuti Sultan Ibrahim Ismail yang kemudiannya disusuli Raja Zarith Sofiah Ibni Almarhum Sultan Idris Shah.
Sejurus itu, Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah menabur bunga dan menyiram air mawar ke pusara Almarhum yang disusuli Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah.
Beberapa ahli kerabat yang lain turut menabur bunga dan menyiram air mawar di atas pusara baginda.
Antara yang turut menabur bunga dan menyiram air mawar ke pusara Almarhum Sultan Iskandar ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman.
Ahli kerabat, pembesar negeri dan orang kenamaan mula meninggalkan Makam Diraja Bukit Mahmoodiah pukul 4.30 petang.
Sultan Iskandar yang memerintah negeri Johor dari 11 Mei 1981 mangkat pukul 7.15 malam semalam di Hospital Pakar Puteri.
Almarhum berusia 77 tahun.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah