Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

09 Januari 2010

Umat Islam di Malaysia keliru?

SEJAK kebelakangan ini saya mendapati ramai pihak dengan pelbagai cara telah membuatkan umat Islam di negara kita menjadi semakin keliru.
Penceramah agama, ahli politik, individu bukan Islam, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), kumpulan ajaran sesat dan kelemahan pihak bertanggungjawab untuk mengambil tindakan segera telah membuatkan umat Islam semakin keliru.
Setiap Jumaat khatib membaca khutbah dengan mesej jelas daripada al-Quran dan hadis. Adakah mesej ini diterima dan diguna pakai oleh umat Islam yang menunaikan solat Jumaat? Nampaknya tidak.
Saya berpendapat khutbah terlalu panjang membuatkan ramai jemaah tertidur atau lalai. Ada yang mendengar hanya separuh khutbah atau langsung tidak mendengar. Yang mendengar pula hanya sekadar mendengar sahaja dan selepas solat lupa habis apa jua mesej yang disampaikan oleh khatib.
Saya minta pihak yang bertanggungjawab untuk mengkaji semula kandungan khutbah supaya mesej yang hendak disampaikan itu dapat sampai kepada sasaran.
Mesej yang hendak disampaikan itu mestilah ringkas dan yang dapat diamalkan. Apa guna cerita panjang-panjang melalui khutbah ataupun tazkirah tetapi umat Islam tidak dapat mengamalkannya.
Kebebasan umat Islam khususnya golongan remaja seperti memakai pakaian tidak senonoh, yang tidak menutup aurat, berpasangan di gedung beli-belah, di tepi jalan dan sebagainya juga menjadi penghalang. Tidak ada tindakan terhadap perbuatan ini.
Banyak lagi contoh yang terdapat di negara kita yang menjadi penghalang bagi kita melaksanakan apa yang dikehendaki oleh agama kita. Umat Islam di negara kita sudah bersimpang jauh daripada ajaran agama Islam yang sebenarnya.
Orang yang memberi ceramah di masjid dan surau bukan kesemuanya mempunyai ilmu pengetahuan yang mencukupi untuk memberi ceramah.
Ramai penceramah yang suka merapu dan membuatkan pendengar gelak ketawa, memaki hamun pihak tertentu, menggunakan diri mereka sebagai contoh untuk menerangkan sesuatu, gemar meneruskan ceramah sehingga melambatkan azan apabila sudah masuk waktu, ada yang meneruskan ceramah sehingga 20-30 minit selepas azan dan melambatkan solat fardu dan banyak lagi.
Ada orang yang datang ke masjid atau surau untuk sembahyang berjemaah tetapi terpaksa menunaikan sembahyang seorang diri kerana penceramah belum habis berceramah.
Siapa yang bersalah apabila tidak sampai hajat untuk solat berjemaah walaupun sudah berada dalam masjid atau surau. Jawatankuasa masjid atau surau pula tidak bertindak untuk memberhentikan ceramah supaya jemaah dapat menunaikan solat.
Memberi ceramah sudah menjadi satu profesion untuk mendapat habuan. Ramai penceramah diberi habuan iaitu wang selepas memberi ceramah. Oleh yang demikian sudah ada ramai penceramah di negara kita tetapi kebanyakan mereka tidak mempunyai ilmu yang cukup untuk memberi ceramah. Jika hendak beri ceramah mestilah ikhlas dan melakukannya untuk Allah dan bukan untuk wang. Dalam hal ini mereka perlu mengikut cara Rasulullah dan sahabat baginda.
Di Malaysia, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta mereka yang bukan beragama Islam pun kerap memberi pandangan mengenai hal berkaitan agama Islam.
Apa kepakaran pertubuhan dan individu ini dalam bidang Islam yang mereka gemar mencampuri urusan agama Islam?
Memainkan muzik dengan begitu kuat berdekatan masjid dan surau semasa azan dilaungkan dan jemaah menunaikan solat adalah perkara biasa.
Di kolej swasta, universiti swasta dan juga awam, didapati ramai pelajar beragama Islam memakai pakaian tidak senonoh. Ramai juga yang pergi ke kelas berpasangan, lepak bersama pasangan di restoran atau kafeteria dan ada yang pergi ke tempat hiburan dan juga ada yang menjual diri dan sebagainya.
Semua ini telah membuat umat Islam di negara kita keliru. Semakin hari semakin keliru dan tersimpang jauh daripada ajaran agama Islam yang sebenarnya.
Ini berlaku kerana yang tidak tahu menahu pasal agama Islam pun bercakap mengenainya, yang tahu pula nak jaga periuk nasi dan tidak mahu buka mulut, pihak bertanggungjawab pula tidak berani bertindak tegas kerana tekanan daripada ahli politik daripada kedua-dua belah pihak, tekanan daripada pertubuhan bukan kerajaan dan kelemahan dari segi dasar dan penguatkuasaan undang- undang telah membuat umat Islam keliru.
Kerajaan harus melakukan sesuatu untuk memastikan tidak ada pihak baik dari kalangan umat Islam mahupun yang bukan Islam memutarbelitkan fakta berkenaan dengan agama Islam ataupun mencampuri urusan berkaitan dengan agama Islam supaya umat Islam tidak keliru.
Ulama pula mesti berani menegur kerajaan dan masyarakat apabila mendapati berlaku perkara yang bercanggah dengan ajaran Islam. Allah SWT telah memusnahkan umat terdahulu yang mengamalkan perkara yang dilarang oleh agama Islam seperti zina.
Pada masa ini ramai remaja kita terlibat dengan zina dan minuman arak. Ini amat berbahaya bagi negara kita. Kerajaan perlu bertindak dengan segera untuk menyelamatkan umat Islam khususnya remaja supaya kembali ke jalan yang ditentukan oleh agama kita.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah