Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

21 Mac 2010

Pelbagai persoalan mengenai hukum Agama

Soalan 2
Apakah hukum perempuan yang haid mengunjungi masjid dan pusara?
Jawapan:
Harus bagi perempuan dalam keadaan haid mengunjungi pusara. Ini kerana pusara bukanlah masjid. Perempuan yang dalam haid dilarang masuk ke dalam masjid.
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kali ke 49 pada 19 September 2000 memutuskan bahawa: "Perempuan yang dalam keadaan haid haram berada atau duduk di dalam masjid walaupun untuk tujuan pembelajaran dan program-program keagamaan".
Soalan 3
Adakah anak-anak tiri masih perlu bertanggungjawab terhadap nafkah ibu tiri, sekiranya bapa telah meninggal, sedangkan ibu tiri telah keluar dari rumah sebelum habis idah dan ibu tiri tersebut tidak mempunyai zuriat.
Jawapan:
Anak tiri tidak bertanggungjawab terhadap ibu tiri mereka selepas idah 4 bulan 10 hari (kerana kematian suami). Tetapi Islam menentukan supaya menjaga hati dan perasaan ibu tiri tersebut dengan melakukan ihsan kepadanya seperti menjaga kebajikannya dari aspek kesihatan, makan minum dan tempat tinggal sekiranya berkemampuan.
Justeru anak-anak tiri hendaklah menunjukkan sikap berkasih sayang seperti memberi hadiah, sentiasa menziarahi sebagai penghargaan kepadanya kerana pernah menjadi isteri bapa dan sebagai mahram kekal anak tiri dan ibu tiri.
Soalan 4:
Adakah sah pernikahan pengantin perempuan yang sedang mengandung empat bulan?
Jawapan:
Sah pernikahan bagi perempuan sedang mengandung empat bulan tetapi anak yang dikandungnya adalah tidak sah taraf.
Ini bertepatan dengan keputusan Muzakarah Fatwa Kebangsaan kali ke 3 pada 21-22 Januari 1971 memutuskan bahawa: "Perempuan yang sedang mengandung anak luar nikah harus dinikahkan tetapi anaknya tidak boleh dinasabkan kepada lelaki itu, tidak dapat pusaka daripadanya, tidak menjadi mahram kepadanya dan lelaki itu tidak boleh menjadi walinya".
Soalan 5:
Dalam berpoligami, bolehkah kedua-dua isteri tinggal dalam satu rumah yang sama?
Jawapan:
Harus bagi yang berpoligami tinggal sebumbung tetapi tidak berkongsi bilik tidur. Sebaik-baiknya tinggallah secara berasingan demi menjaga keharmonian rumahtangga.
Dalam perkara ini, perlu difahami bahawa antara kemampuan suami berpoligami termasuklah kemampuan menyediakan tempat kediaman.
Soalan 6:
Bolehkah suami menuntut fasakh? Jelaskan berdasarkan hukum syarak dan undang-undang.
Jawapan:
Peruntukan undang-undang seperti seksyen 52 Bahagian v, Pembubaran Perkahwinan, Akta Undang-undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984 membolehkan tuntutan fasakh dilakukan atas beberapa alasan.
Suami juga boleh menuntut fasakh atas alasan isteri gila, murtad atau terdapat kecacatan (aib) yang tidak diketahui oleh suami semasa berkahwin.
Soalan 7:
Apakah itu majlis Sulh? Bolehkah ia memberikan saya hak untuk bersuara bagi mempertahankan hak saya.
Jawapan:
Majlis Sulh adalah merupakan salah satu prosedur untuk menyelesaikan masalah antara pasangan suami isteri sebelum masalah tersebut dibawa ke peringkat yang lebih tinggi dalam Mahkamah Syariah.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah