Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

23 April 2010

Kebolehan Nabi Isa mengetahui perkara ghaib

SEJAK kecil, Nabi Isa menunjukkan sifat-sifat mulia berkat asuhan dan didikan ibu baginda, Maryam. Baginda merupakan seorang kanak-kanak yang bijak yang mana ia melebihi kawan-kawan sebaya, malah melebihi orang dewasa.
Baginda membesar dan menjadi kanak-kanak yang sihat. Baginda juga merupakan kanak-kanak yang periang dan peramah sehingga mendapat ramai kawan.
Nabi Isa tidak pernah menyakiti hati kawan-kawannya. Pada suatu hari, Nabi Isa bermain teka-meneka dengan kawan-kawannya.
Baginda meneka dengan tepat apa saja yang ditanya oleh kawan baginda.
Baginda bertanya kepada salah seorang kawan: "Tahukah engkau makanan apa yang ibumu sembunyikan?"
"Tidak. Apa yang disembunyikan oleh ibuku?" tanya kawannya itu tidak sabar-sabar lagi.
"Pagi tadi, ibumu ke pasar. Dia membeli buah epal, tetapi dia tidak mahu kamu mengambilnya. Lalu disembunyikannya," cerita Nabi Isa.
Tanpa berlengah lagi, kawan baginda itu terus berlari pulang. Dia segera menemui ibunya yang sedang memasak.
"Ibu, saya mahukan makanan yang ibu sembunyikan daripada saya," kata budak itu.
Ibunya kehairanan. Dia terus bertanya, "Makanan yang ibu sembunyikan?"
"Epal. Ibu sembunyikan buah epal daripada saya," jawab budak itu.
Ibunya pelik bagaimana anaknya mengetahui semua itu. Sewaktu dia menyembunyikan makanan itu, tiada sesiapa melihatnya atau ada orang yang terlihat.
"Siapakah yang memberitahu kamu?" soal ibu budak itu.
"Isa putera Maryam," jawab anaknya.
Setiap hari ada saja kawan-kawan Nabi Isa bertanya kepada baginda tentang makanan yang disembunyikan oleh ibu-ibu mereka. Ibu-ibu mereka hairan dan kagum dengan kemampuan Nabi Isa mengetahui perkara-perkara ghaib itu.
Nabi Isa kelihatan bersungguh-sungguh apabila mempelajari sesuatu. Segala yang dipelajari dapat dikuasai baginda dengan baik. Semua guru kagum dengan kepintaran Nabi Isa.
Ketika berumur 12 tahun, Maryam membawanya ke Baitul Maqdis. Baginda tidak suka tinggal di Baitul Maqdis. Orang-orang di sana suka berfoya-foya dan membuang masa. Mereka langsung tidak membuat kerja-kerja yang berfaedah.
Baginda pula suka belajar. Waktu baginda dipenuhi dengan belajar. Baginda mencari guru untuk belajar agama. Baginda juga gemar menghadiri majlis agama dan suka bertanya sekiranya tidak tahu.
Kerap pula baginda berdebat kalau baginda merasakan sesuatu perkara itu tidak benar. Cara ini tidak digemari oleh ulama dan pendeta kerana sikap membantah Nabi Isa itu.
Namun begitu ramai yang mahu berkawan kerana baginda tidak pernah membeza-bezakan kawan-kawannya.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah