Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

26 Jun 2010

Bersikap reflektifremaja Islam perlu mempelajari dan mengolahnya kembali secara kreatif supaya sesuai dengan aspirasi yang Islam. - Gambar hiasan


DALAM menghadapi cabaran zaman, remaja hari ini harus mampu mengimbau masa lalu dan hari depan. Sikap reflektif adalah perlu kerana kewujudan zaman kini tidak dapat mengelak daripada mengetahui perkembangan lalu.
Yang lalu dan masa kini bakal membentuk masa depan. Yang lalu ada sejarah dan tradisi tersendiri. Hari ini kita menghadapi perubahan, tetapi tidak boleh terpisah dengan pengalaman lalu. Pengalaman lalu yang berguna adalah mata rantai menentukan kesinambungan pada hari ini dan masa depan.
Tradisi lalu tidak semua sifatnya ketinggalan, tetapi memberikan asas untuk pembaharuan hari ini. Apa yang kita lakukan pada hari ini, esok bakal menjadi tradisi. Oleh itu, tradisi yang baik dan bermanfaat elok digunakan sebagai landasan meneroka hidup pada masa kini dan juga masa depan.
Al-Quran memaparkan kisah-kisah para nabi dan rasul ribuan tahun terdahulu. Kisah-kisah itu merakam gelagat-gelagat manusia dan sejarahnya. Kisah-kisah itu lazimnya mengulangi jejak yang terjadi ribuan tahun dahulu, dan diulangi oleh manusia pada hari ini dan zaman depan.
Umpamanya Allah memberitahu dalam al-Quran bahawa sifat kejadian manusia ialah berpasang-pasang (al-Hujurat:13). Tetapi kaum Nabi Lut memilih melakukan hubungan sejenis sebagai asas perhubungan dalam kehidupan. Hal itu berbangkit semula pada hari ini dan telah banyak membawa kerosakan.
Remaja yang peka pastinya mempelajari kisah dalam konteks ibrah (teladan), hal yang sama berlaku tentang dakwah Nabi Musa a.s kepada Firaun di mana terdapat manusia yang sombong, angkuh, mengaku Tuhan memandang rendah terhadap orang-orang baik dan mulia hatinya. Kisah itu tidak hanya berlaku pada masa lalu, tetapi didapati terjadi pada masyarakat hari ini dan kemungkinan pada masa hadapan.
Oleh itu, bersikap reflektif adalah dituntut oleh agama. Mengetahui kekuatan tamadun Islam yang silam menuntut adanya sikap reflektif ini. Lazimnya remaja Islam hanya bersikap nostalgik tentang kesilaman.
Bersikap reflektif bermakna kita harus meneliti, mengkaji dan mengambil iktibar daripada kekuatan dan kelemahan silam untuk dijadikan pedoman pada hari ini.
Contohnya kekuatan Tamadun Andalusia didukung oleh kekuatan ilmu, penyelidikan dan penulisan. Ia telah mampu menghubungkan ulama dan umara' secara bijaksana. Lalu lahirlah tamadun yang menjadi contohan Barat.
Kecintaan terhadap ilmu pengetahuan umpamanya adalah sumber utama dalam setiap tamadun. Kemampuan tamadun Cina menghasilkan kertas, mesin cetak, bahan kimia dan lain-lain menjadi sumber sejagat yang dimanfaatkan oleh orang Islam.
Kehebatan al Biruni melakukan penjelajahan ke India dan mengagumi tradisi matematik mereka menyebabkan tradisi matematik Islam berkembang dengan kreatif. Begitu juga dengan kebijaksanaan Ibnu Sina dalam penerokaan dalam bidang perubatan sehinggakan kitabnya Qanun menjadi rujukan orang Eropah berabad lamanya dan diterjemahkan ke bahasa-bahasa lain.
Semua ini mengajar kita bahawa interaksi antara tamadun adalah tradisi Islam dan Islam tidak menolak ilmu bermanfaat, tradisi berguna daripada tamadun lain.
Oleh itu, ilmu Barat yang berkembang kini perlu diberikan nilai dan etika, ilmu yang bersifat sekular perlu diberikan tasawur yakni pandangan semesta yang menjadikan ilmu itu berasaskan nilai (value added). Ilmu yang berteraskan fitrah dan nilai, bakal memberi pedoman kepada penggunanya supaya natijah ilmu itu berguna kepada manusia dan kemanusiaan.
Jika aspek ini diabaikan, maka gelombang globalisasi yang sedang melanda dengan hebatnya bakal menghanyutkan generasi akan datang dalam arus sekular dan liberal.
Reflektif terhadap tamadun Barat membawa kita memahami bagaimana ilmu Islam berkembang di Eropah selama hampir 700 tahun. Hari ini umat Islam menjadikannya sumber ilmu berbanding yang bermanfaat.
Umat Islam perlu mempelajari dan mengolahnya kembali secara kreatif supaya sesuai dengan aspirasi yang Islami. Di Perancis umpamanya terdapat empat cendekiawan terbilang seperti Roger Garaudy, pemikir intelektual Marxis, Maurice Bucaille, seorang pakar ilmu bedah, Jacquis Cocteu, ahli oseanografi dan Bruno Guiderdoni, pakar astrofizik terkemuka kembali kepada fitrah.
Islam menjadi lebih menarik di Barat kerana ia didekati secara ilmu dan saintifik dan ia memberi tanda untuk suatu kebangkitan. Maurice Bucaille, dalam bukunya, Al-Quran dan Sains Moden, menceritakan dengan banyaknya tentang keakraban kitab al-Quran dalam dunia sains moden.
Maka untuk melaksanakannya, perancangan masa depan dan berpandangan futuristik adalah perlu dan digalakkan dalam Islam, sebagaimana Rasulullah SAW merancang membina kota Madinah sebagai kota Islam dan usaha-usaha yang baginda lakukan untuk membangunkan kota Madinah dan Mekah.
Visi dan misi baginda telah berjaya mengembangkan syiar Islam sehingga berkembang menjadi tamadun Islam di seluruh dunia. Inilah yang perlu dicontohi.
Bersikap reflektif bukanlah hanya memandang sejarah secara nostalgik, tetapi mengumpul tinggalan dan kekuatan kisah silam untuk dijadikan pasak-pasak tamadun hari depan. Masa depan bergantung kepada sejauh mana kekuatan yang ada pada kita hari ini, dan kekuatan hari ini mesti dibina dengan perancangan yang strategik dan konsisten.
Remaja Islam harus lebih bijaksana untuk tidak menerima sesuatu dari Barat secara melulu dan membuta tuli. Sebaliknya dengan kekuatan kefahaman mengenai tasawwur, sejarah dan tamadun Islam, remaja Islam akan terus terpandu untuk memanfaatkan faedah berbanding yang terbaik dari Barat dan Timur.
Seterusnya mengungkap kembali dalam acuan sendiri secara bijaksana supaya manfaatnya tidak saja menyumbang kepada pembangunan diri tetapi juga kepada negara, umat dan masyarakat seluruhnya.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah