Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

25 Oktober 2010

Pengaruh black metal

REMAJA merupakan individu yang berumur antara 13 hingga 20 tahun. Ia merupakan peringkat antara alam kanak-kanak dengan alam dewasa.
Pada ketika ini, berlaku proses perubahan besar dari aspek fizikal, kognitif dan sosial selain kematangan seksual lebih ketara dan mencabar dalam peringkat peralihan ini.
Mengapa remaja terlibat?
 • Terdorong inginkan keseronokan

 • Pengalaman baru

 • Suka-suka

 • Unik

 • Cabaran baru

 • Kaitkan dengan minat genre muzik

 • Mencari keyakinan diri

 • Tingkatkan tahap kendiri

 • Black metal
  Black Metal ditakrifkan kepada pelbagai penaksiran antaranya ialah black dan metal bermaksud hitam dan logam. Haris M. Berger dari universiti Indiana menakrifkan muzik metal sebagai muzik yang menggunakan gitar yang diubah dan mempamerkan kepandaian pemain secara individu dan bentuk muzik lagunya adalah kompleks.
  Metal pula mempunyai pelbagai genre atau aliran muzik di dalamnya. Antaranya genre yang paling utama adalah Proto Metal, Heavy Metal, Doom Metal, Power Metal, Speed Metal, Death Metal, Progressive Metal dan Black Metal.
  Istilah black yang digunakan dalam ungkapan ini difahamkan berasal dari asas ajaran Satanism di mana setiap dogma atau amalan yang diajar dalam setiap doktrin Satanism mestilah berbeza 100 peratus dengan doktrin yang hampir serupa dengan agama Kristian dan lain-lain agama.
  Oleh yang demikian, mass di dalam gereja Katolik Rom disongsangkan perlaksanaannya sebagai Black
  Metal Mass di dalam ajaran Satanism. Manakala Pope menjadi Black Pope dan muziknya dipanggil Black Metal.
  Black Metal ditarifkan sebagai kumpulan muzik yang mengadakan persembahan separuh gila, menggunakan senikata yang tidak difahami dan berunsur lucah dan kesyaitanan serta berpakaian ala syaitan dan hantu, seni katanya juga menjurus ke arah pemujaan iblis dan roh.
  Sejarah penubuhan
  Genre muzik Black Metal bermula dalam tiga peringkat fasa mengikut perubahan masa dan aliran kefahaman mereka yang terlibat.
  Metal fasa pertama berkembang di sekitar tahun 1969 hingga 1983.
  Fasa kedua bermula pada 1983 hingga 1988 yang bergerak selari dengan Perang Dingin. Ketika itu, Ideologi Black Metal dipengaruhi oleh budaya konsumer pada era 80-an.
  Budaya konsumer ini memberi pengaruh kepada struktur konvensional kepada Speed Metal yang menjurus kepada nihilistik.
  Fasa ketiga bermula pada 1988 hingga sekarang. Pada latar sejarahnya, ketika itu adalah era pasca-Perang Dingin yang penuh dengan kebosanan.
  Bagaimana beroperasi
  Pergerakan Black Metal dipengaruhi oleh Inner Circle yang dianggotai oleh Aarseth dan beberapa sahabatnya. Ia bermula di bilik bawah tanah kedai rekod Aarseth, Helvete (Hell).
  Lokasi tersebut turut mempunyai studio rakaman, di mana rekod yang dihasilkan oleh Mayhem dan beberapa kumpulan muzik lain yang terikat dengan label bebas Aarseth, Deathlike Silence Productions.
  Mereka merakam lagu-lagu yang berunsur anti ketuhanan di lakasi tersebut. Matlamat yang dinyatakan bagi Deathlike Silence merupakan “menerbitkan rekod oleh kumpulan pemuzik yang merupakan kebangkitan kejahatan dalam bentuk paling sempurna”.
  Bagaimana tersebar
  Black Metal tersebar melalui lirik lagu yang dicipta bagi tujuan menarik minat remaja agar memuja syaitan. Lirik-lirik lagu yang dicipta adalah berunsur kematian, anti-Tuhan, kebangkitan kembali dan penentangan.
  Subjek bagi lirik yang terkandung dalam muzik mereka adalah darah, kematian, keganasan, kehidupan selepas mati dan banyak lagi.
  Kumpulan Black Metal Barat yang paling ekstrem serta membawa fahaman kesyaitanan adalah seperti Mayhem, Burzum dan Immortal (Norway), Katatonia (Sweden) dan Thou ArtLord (Greece).

  Tiada ulasan:

  LinkWithin

  Related Posts with Thumbnails

  Nama Asmaul-Husna Allah