Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

22 Disember 2010

Mimpi Atikah dan Perang Badar

MIMPI Atikah yang merupakan ibu saudara Nabi Muhammad seolah-olah memberi petanda akan ada musibah buruk menimpa Mekah atau lebih tepat lagi, golongan kafir Quraisy.
Pada mulanya Atikah hanya menceritakan kepada saudaranya, Abbas mengenai mimpi itu dan meminta agar kisah mimpinya itu dirahsiakan. Tetapi apabila Abbas memberitahu kepada sahabat baiknya, Walid Utbah, tanpa Abbas menyangka akhirnya kisah mengenai mimpi ngeri itu tersebar luas ke seluruh Mekah.
Lalu Abu Jahal, musuh ketat umat Islam terus bertanyakan kepada Abbas mengenai mimpi saudara perempuannya itu.
Abbas yang tidak tahu menahu cerita mimpi itu telah tersebar, berasa pelik dengan kata-kata Abu Jahal.
"Apa yang telah berlaku sebenarnya Wahai Abu Jahal? Apa maksud kamu ada perempuan di kalangan keluarga Abdul Mutallib hendak menjadi nabi pula," tanya Abbas.
Abu Jahal pun berterus terang: "Mimpi Atikah!"
"Mimpi apa," tanya Abbas yang sebenarnya terpaksa menafikan mengenai mimpi itu kerana bimbang apa yang dimimpikan oleh Atikah itu dikhuatiri akan benar-benar terjadi.
Namun Abu Jahal tetap bimbang mengenai mimpi itu terus mencabar Abbas sebagai wakil kepada Suku Abdul Mutalib.
"Kalau tidak berlaku apa-apa dalam tempoh tiga hari mulai dari hari ini, kami akan membuat satu kenyataan bertulis supaya semua orang tahu bahawa Suku Abdul Mutalib adalah suku yang paling suka menipu di kalangan orang Arab," cabar Abu Jahal.
Apabila berita mengenai cabaran ini sampai kepada keluarganya, Abbas menjadi mangsa apabila ahli-ahli keluarga itu begitu marah kerana membiarkan Abu Jahal mempersenda-sendakan suku Abdul Mutalib, yang begitu terkenal sebagai suku bangsawan dan sangat disegani oleh pihak lawan dan kawan.
Abbas yang berasa kesal atas kejadian itu lalu berazam selepas tiga hari andai Abu Jahal hendak memperkecilkan lagi Suku Abdul Mutalib dia akan bertindak kasar terhadap Abu Jahal.
Namun persoalannya, benarkah mimpi Atikah itu benar-benar memberikan alamat buruk kepada mereka yang memusuhi Islam dan akan berlaku satu peristiwa besar membabitkan kedua-dua belah pihak?
Mimpi itu, sama ada secara kebetulan mahupun tidak, dianggap sebagai satu petanda atau alamat yang sangat besar kerana yang berlaku selepas itu adalah Perang Badar, antara musuh kafir Quraisy dengan umat Islam yang sangat signifikan dalam sejarah dan pengajarannya kepada seluruh umat manusia.
Namun sebelum itu, perang tersebut tidak akan mudah meletus kecuali dengan melalui arahan atau perintah yang tegas daripada Allah sendiri.
 

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah