Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

28 Disember 2010

Tidak digalakkan

Dari sudut afdalnya diuruskan jenazah sebelum dikebumi. Maksudnya sesudah dimandi, dikafan dan disolatkan terus ke tanah perkuburan. Pandangan inilah yang lebih afdal.
Ini kerana beberapa sebab antaranya ialah, untuk menjaga kebersihan jenazah, seperti yang diketahui semasa dimandikan jenazah disunatkan urut perut dan menekan secara perlahan bagi membersihkan perut, dengan demikian akan keluar najis (sekiranya ada), kalau tidak akan diistinjak bagi memastikan kebersihan dubur.
Sambil itu jenazah dimandikan dengan air yang bersih, kemudian disabun dan dijirus dengan air yang bersih, untuk yang akhirnya dijirus dengan air kapur barus. Manakala ketika dikafan pula diselang seli dengan taburan sebuk cendana dan minyak atar.
Semua ini dilakukan ketika memandikan jenazah dan mengkafankannya adalah semata-mata memastikan agar jenazah bersih dan dalam keadaan yang terhormat ketika dikembalikan.
Ini sangat berbeza dengan menguruskan jenazah sehari sebelum dikebumikan tidak dapat dijamin, kerana ada kemungkinan najis keluar dari tubuh jenazah. Bagi mengelakkan dan mengekalkan kebersihan dan penghormatan jenazah adalah lebih utama diuruskan sebelum dikebumikan. Seperkara lagi, ketika manusia lahir dari perut ibunya ke atas dunia ini dia dalam keadaan kotor, berdarah, basah dengan air ketuban, keluar dari rahim ibunya. Biarlah ketika manusia ini pulang ke alam barzakh dalam keadaan suci bersih.
Islam tidak menggalakkan penangguhan pengkebumian jenazah, malahan penangguhan itu adalah satu penyeksaan kerana roh dan jasadnya telah terpisah. Kedua-duanya tiada lagi tugas di atas dunia jasad akan ke tanah manakala roh akan menghadap Allah SWT di alam yang telah ditetapkan. Menjadi tanggungjawab ahli keluarga bagi menyegerakan pengurusan dan pengkebumian jenazah yang telah terpisah roh daripadanya.
Menyempurnakan dan menyegerakan pengurusan jenazah (dimandikan, dikafankan, di sembahyangkan dan dikebumikan) adalah salah satu tuntutan Islam. Ini adalah kerana bila jenazah ini orang beriman dan soleh menyegerakannya adalah baik kerana mempercepatkan jenazah ini diletakkan disalah satu taman-taman Syurga. Kubur menanti dengan gembiranya orang yang soleh. Begitu pula jika jenazah ini orang jahat maka menyegerakannya adalah kerana untuk melepaskan tanggungjawab kita.
Abu Hurairah r.a : Diriwayatkan daripada Nabi SAW, baginda bersabda maksudnya: Segerakanlah pengurusan jenazah kerana jika jenazah itu baik maka sudah sepatutnya kamu menyegerakannya. Jika sebaliknya maka jenazah itu adalah keburukan yang kamu letakkan (lepaskan) dari leher-leher kamu (dari tanggungjawab kamu). (riwayat Muslim)
Abu Hurairah r.a katanya: Rasulullah SAW telah bersabda maksudnya: Sesiapa yang menghadiri jenazah sehingga jenazah itu disembahyangkan, maka dia seolah-olah mendapatkan satu qirat (qirat adalah kinayah bagi ganjaran pahala yang sangat banyak) dan sesiapa yang menghadirinya sehingga jenazah itu dikuburkan, maka dia mendapat dua qirat. Sahabat bertanya: Apakah dua qirat itu? Baginda SAW bersabda: Seumpama dua gunung. (riwayat Muslim)
Hadis Rasulullah SAW di atas jelas menuntut agar menyegerakan pengurusan jenazah. Bertangguh dalam menguruskan jenazah adalah tidak digalakkan, sekiranya bertangguh sehingga berhari-hari tanpa alasan yang munasabah hukumnya haram. Kalau sekadar menunggu sanak saudara yang berdekatan tiba tidak mengapa. Prof. Dr. Wahbah al-Zuhaili berpendapat: "Tidak mengapa sekiranya berlaku kelewatan dalam pengkebumian jenazah atas alasan menunggu sanak saudara (harus), ini bagi membolehkan mereka mendoakan jenazah tersebut. Tetapi tidak terlalu lewat sehingga menyiksa jenazah."

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah