Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

08 Januari 2011

Al-Quran adalah untuk manusia


Masyarakat barat percaya muzik boleh membantu menenangkan haiwan ternakan. - Gambar hiasan

Adalah tidak wajar meletakkan al-Quran pada tahap yang rendah dengan mendengarkannya kepada binatang ternakan. Walaupun tidak ada nas yang menghalang dan tidak ada nas yang menyuruh maka persoalan ini adalah mutlak tidak ada yang mengikatnya kepada sesuatu hukum.
Namun demikian saya berpendapat ada baiknya kalau kita sama-sama teliti tujuan Allah SWT menurunkan al-Quran kepada manusia.
Asanya yang paling utama adalah al-Quran diturunkan sebagai petunjuk bagi mengeluarkan manusia dari kejahilan kepada cahaya keimanan.
Firman Allah SWT yang bermaksud: Alif, Laam, Raa'. ini ialah Kitab (Al-Quran) Kami turunkan Dia kepadamu (Wahai Muhammad), supaya Engkau mengeluarkan umat manusia seluruhnya dari gelap-gelita kufur kepada cahaya iman - Dengan izin Tuhan mereka - ke jalan Allah Yang Maha Kuasa lagi Maha Terpuji. (Ibrahim: 1 )
Sebelum perutusan Nabi SAW dan penurunan al-Quran manusia sudah hilang hala tuju kehidupan, sebahagiannya tidak lagi memperlihatkan sifat kemanusiaan malah sudah hampir malah sudah pun ada yang menjadi haiwan bertopeng manusia.
Oleh itu, kedatangan Nabi SAW sebagai pembawa rahmat dan al-Quran sebagai kitab manual untuk panduan manusia adalah tepat pada saat dan ketikanya. Manakan tidak kalau dibiarkan mereka terus dengan sistem hidup jahiliah pasti sukar diubati.
Maka inilah yang dimaksudkan dengan mengeluarkan manusia yang sudah hancur akhlak dan budayanya yang berpunca dari penyembahan selain Allah SWT, hidup dalam kegelapan kepada Islam, agama yang menyuluh kehidupan manusia kearah kejayaan di dunia dan akhirat.
Jika setiap di antara kita meneliti di awal-awal al-Quran lagi Allah SWT telah menegaskan bahawa al-Quran ini tiada keraguan padanya dan selayaknya menjadi petunjuk bagi orang yang bertakwa.
Apa yang menarik dalam awal firman Allah SWT dalam ayat adalah kitab ini (al-Quran) menjadi petunjuk bagi manusia yang bertakwa dan yang ingin memadu takwa supaya tergolong dalam golongan al-Muttaqun (golongan yang bertakwa), sehingga roh dan jasadnya dapat merasakan naluri yang sedar bahawa wujudnya Pencipta lantas tidak ingkar malah tunduk dan patuh dia kepada-Nya.
Firman Allah SWT yang bermaksud: Kitab al-Quran ini, tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya); ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertakwa. (al-Baqarah: 2).
Maksudnya al-Quran diturunkan sebagai panduan hidup manusia menuju menara takwa. Ini kerana manusia sahaja yang dituntut bertakwa manakala selain manusia tidak dituntut demikian.
Saya juga ingin tahu apa alasan mereka yang memasang bacaan ayat-ayat suci al-Quran di reban mahupun tempat-tempat penternakan yang lain.
Adakah untuk tujuan menghindar ayam-ayam itu dijangkiti penyakit? Atau untuk pembiakkan yang banyak? Atau dianggap ayam mendengar al-Quran adalah lebih baik dan berkat untuk dimakan?
Bagi memastikan ayam tidak dijangkiti penyakit perlu diberi suntikan yang sewajarnya, makanan yang bersih daripada unsur najis, reban yang bersih dan persekitaran yang bersih. Manakala untuk memastikan pembiakan yang banyak perlu patuh dan ikut tatacara pembiakan ayam.
Adapun 'dendangan' bahawa makan ayam yang dengar bacaan al-Quran adalah lebih baik dan berkat adalah suatu yang tidak wajar.
Justeru, bagi memastikan penternakan yang diusahakan berhasil lumayan, seharusnya setiap pengusaha menjaga beberapa perkara yang penting, antaranya.
Menjaga halal haram dalam memberi makanan ternakan, para pekerja menjaga batasan agama, jaga solat mengaji dan melakukan amalan-amalan sunat, seperti solat sunat dhuha, jual beli berlaku dalam transaksi yang sah mengikut jual beli Islam, perbanyakkan doa dan sentiasa gigih berusaha dengan penuh ketekunan dan kesungguhan.
Kalau ini semua diadun dengan hati yang tulus ikhlas saya yakin apa sahaja yang dikerjakan akan berhasil dan pengusaha tidak akan kecewa.
Ini kerana di sebalik kejayaannya itu adalah takdir Allah SWT yang menyebelahi dia kerana dia adalah hamba yang dikasihi penciptanya.
Secara mutlaknya, al-Quran diturunkan kepada manusia sejagat agar dengan ada kitab suci ini mereka mengambil iktibar dan panduan hidup.
Firman Allah SWT yang bermaksud: Wahai sekelian umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu: Bukti dari Tuhan kamu, dan Kami pula telah menurunkan kepada kamu (al-Quran sebagai) Nur (cahaya) Yang menerangi (segala apa jua Yang membawa kejayaan di dunia ini dan kebahagiaan Yang kekal di akhirat kelak). (al-Nisa': 174).
Jika al-Quran dipasang hendaklah didengar, tidak boleh dipasang kemudian dibiarkan tanpa ada orang yang mendengarnya.
Ini kerana Allah SWT memerintahkan kita diam ketika al-Quran dibaca. Firman Allah SWT yang bermaksud: Dan apabila Al-Quran itu dibacakan, maka dengarlah akan Dia serta diamlah (dengan sebulat-bulat ingatan untuk mendengarnya), supaya kamu beroleh rahmat. (al-A'raf: 204).

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah