Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

22 Januari 2011

Haid normal adalah tujuh hari

Soalan 1:
SAYA mengalami haid buat pertama kalinya bulan lepas. Tempohnya adalah lima hari. Adakah ini normal? Pada kebiasaannya berapa lamakah tempoh haid bagi seorang wanita?
Jawapan:
Tempoh haid tidak sama antara seorang wanita dengan wanita yang lain. Sekiranya adik mengalami haid untuk jangka masa yang sama bulan hadapan dan seterusnya, maka itu adalah jangka masa normal bagi adik.
Pada kebiasaannya tempoh haid adalah antara enam sehingga tujuh hari.
Soalan 2:
Sudah tiga bulan adik saya mengalami haid hanya satu hari bermula daripada sebelah pagi dan habis kira-kira tengah malam iaitu lebih kurang 16 jam. Adakah itu dikira haid?
Jawapan:
Ia bukan haid kerana tempoh haid adik puan adalah kurang daripada 24 jam. Tempoh haid adalah sekurang-kurangnya satu hari satu malam iaitu 24 jam.
Soalan 3:
Saya mengalami haid selama 18 hari sehingga 20 hari setiap bulan. Adakah ini haid atau darah penyakit?
Jawapan:
Bagi tempoh satu hari sehingga 15 hari, ia adalah darah haid dan darah yang keluar selepas itu adalah darah penyakit (istihadah).
Soalan 4:
Apakah maksud suci antara hari-hari kebiasaan haid? Apakah hukumnya?
Jawapan:
Apabila seorang wanita mendapati dia kedatangan haid, misalnya dua hari, kemudian pada hari berikutnya tiada darah keluar (suci), hari keempat keluar semula darah hingga hari keenam.
Dalam keadaan ini, menurut pandangan Imam Syafie dan Abu Hanifah, keseluruhan hari daripada hari pertama hingga keenam dikira haid.
Soalan 5:
Apakah syarat bagi menentukan suci antara hari-hari kebiasaan haid adalah haid?
Jawapan:
Suci antara darah-darah sama ada dalam tempoh minimum haid (sehari semalam) atau lebih dikira sebagai haid dengan syarat:
a) Tempoh suci tidak lebih daripada 15 hari 15 malam.
b) Darah haid yang keluar keseluruhannya tidak kurang daripada satu hari satu malam (sekurang-kurangnya haid).
c) Tempoh suci itu dihimpit antara dua tempoh pengeluaran darah haid........

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah