Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

22 Januari 2011

Khabab cadang timbus perigi

Khabab cadang timbus perigiMedan Perang Badar, iaitu terletak kira-kira 60 batu dari selatan Madinah menuju ke Mekah yang boleh dikunjungi oleh umat Islam sehingga ke hari ini.


SEMAKIN dekat, jarak untuk tentera Islam hendak bertempur dengan pasukan tentera Quraisy dalam keadaan yang bersedia dan kedudukan yang dianggap strategik, tiba-tiba datang seorang sahabat Khabab bin Munzir menemui Rasulullah SAW.
Dia dikatakan seorang yang pakar strategi perang di kalangan para sahabat dan menemui Rasulullah kerana beliau mempunyai perancangan lebih baik supaya tentera islam pasti mencapai kemenangan menentang tentera Quraisy yang dikatakan lebih hebat persediaannya itu.
"Wahai Rasulullah, adakah tempat ini pilihan wahyu daripada Allah ataupun dasar strategi perang?" tanya Khabab.
"Tidak dari Allah, hanya strategi kita sahaja," jawab Rasulullah.
Lalu Khabab pun mencadangkan supaya tentera Islam bergerak lebih ke hadapan sehingga mereka sampai ke telaga air yang ada di sekitar Badar. Tentera Islam disarankan meninggalkan satu sahaja telaga atau perigi untuk kegunaan mereka tetapi punca-punca air yang lain hendaklah ditimbus.
"Jadi apabila meletus pertempuran, tentera Quraisy akan menghadapi kesukaran untuk mendapatkan bekalan air untuk kegunaan mereka termasuk kuda perang dan unta yang menjadi nadi kekuatan mereka itu," kata Khabab.
Tentu sahaja Rasulullah bersetuju dengan cadangan baik dari Khabab itu, lalu mereka pun bergerak terus ke Badar dan mendirikan khemah berhampiran dengan sebuah telaga dan segera menimbus mana-mana punca air yang lain.
Sebuah khemah khas juga didirikan buat baginda tidak jauh dari khemah para tentera Islam lalu masing-masing membuat persiapan untuk menghadapi peperangan dengan baginda sendiri meninjau ke lokasi yang bakal yang menjadi medan pertempuran.
Baginda pun menunjukkan dengan tangan sambil berkata kepada para sahabat: "Di sini, di sini tempat terbunuhnya si polan, si polan esok hari, insya Allah!"
Mereka kemudiannya bermalam, malah dikatakan dalam keadaan yang amat mengantuk bagi membolehkan mereka tidur dengan nyenyak, dapat mengumpul tenaga dan cukup bersedia untuk menghadapi apa juga kemungkinan besar yang bakal berlaku keesokan harinya.
Ini sebagaimana yang disebut dalam dalam surah al-Anfal, ayat 11 yang bermaksud: Ingatlah ketika kamu diliputi perasaan mengantuk sebagai satu (pemberian) aman dari Alah (untuk menghapuskan rasa cemas kamu). Dan (ingatlah ketika) Allah menurunkan kepada kamu hujan dari langit semata-mata untuk mensucikan kamu dengannya dan menghapuskan dari kamu gangguan syaitan dan juga untuk menguatkan hati kamu dan menetapkan dengannya tapak pendirian (kamu di medan perjuangan).
Di saat tentera Islam dalam keadaan yang bersiap sedia itu berbeza pula keadaannya bagi tentera musuh.
Ini apabila mereka menghantar seorang anggota perisik untuk merisik kedudukan tentera umat Islam, iaitu Umayr bin Wahab Al Jumahi.
Lalu Umayr sambil menaiki kuda terus menghampiri tentera Islam dan kemudian segera balik dengan membawa satu laporan.
"Mereka itu 300 lelaki sahaja, mungkin lebih atau kurang sedikit tetapi dengan bilangan seramai itu mereka sebenarnya tidak mempunyai sebarang pasukan tentera tambahan di belakang mereka.
"Tetapi aku melihat adalah satu bala yang bertembung dengan maut apabila kita bertempur dengan pasukan umat Islam, iaitu kumpulan manusia yang tidak memiliki pertahanan dan perlindungan melainkan hanya berbekalkan sebilah pedang sahaja.
"Demi tuhan, aku berpendapat tidak seorang pun daripada mereka yang akan dibunuh kecuali mereka sebenarnya yang akan membunuh kita semua. Andai pasukan Islam menang, apalah gunanya kalau pun kita dapat hidup selepas ini," kata Umayr.
Ini menyebabkan kalangan tentera Quraisy ada yang berbelah bahagi. Ada yang terpengaruh dengan kata-kata Umayr kerana tidak ada faedahnya mereka memerangi Nabi Muhammad dan para pengikutnya kerana yang bakal diperangi bukanlah orang lain tetapi saudara mara mereka juga sendiri.
Malah ada yang memberi cadangan supaya biarlah bangsa Arab lain sahaja yang akan memerangi tentera Islam kerana andai tentera Islam dapat dikalahkan mereka juga mendapat faedahnya tanpa perlu menumpahkan darah.
Namun perang sudah tidak dapat dielakkan. Tentera Quraish berjaya dipulihkan semangat mereka dengan alasan bahawa tentera Islam terdiri daripada kalangan saudara mara sendiri sudah tidak boleh lagi diterima pakai.
Akibat kononnya soal maruah dikatakan tercemar dan kedudukan menjadi jatuh apabila kalangan saudara mara dan hamba sahaya sendiri memeluk Islam, maka perang tetap perang, tanpa ada banyak pilihan!
Justeru baginda sempat berdoa sebelum meletusnya perang, antaranya: "Ya Allah, kalau tentera Islam ini tewas, Engkau tidak akan disembah di muka bumi ini lagi!"
Keesokan paginya, kedua-dua pasukan saling berhadapan!

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah