Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

15 Januari 2011

Pujukan Abu Sufian supaya tidak berperang

ian supaya tidak berperangPERSIAPAN di pihak Islam ketika Perang Badar bukanlah untuk berperang. Kerana itu jumlah anggotanya tidak ramai berbanding persiapan oleh pihak Quraisy.
Malah mereka turut membawa kaum wanita untuk turut sama keluar memberi semangat dan menyajikan hiburan.
Namun Nabi Muhammad segera menyiap dan memperkemaskan barisan tentera yang ada setelah Allah SWT memberitahu mengenai kemaraan tentera dari Mekah.
Ia sebagai mana firman Allah SWT yang bermaksud: Seperti orang yang keluar dari negerinya dengan berlagak sombong dan menunjuk-nunjuk (kekuatan mereka) kepada orang ramai (kerana hendak meminta dipuji), serta mereka pula menghalang manusia daripada jalan Allah dan ingatlah. (al-Anfal: 47).
Rasulullah dan bala tentera yang baginda pimpin pun bergerak, berjalan sehingga mereka sampai di kawasan yang dikenali sebagai Al Udwatil Dunya di bahagian utara lalu mereka berhenti dan mendirikan khemah di situ.
Sementara tentera Mekah yang bergerak juga berhenti dan berkhemah di Al Udwatul Quswa di sebelah selatan.
Walau bagaimanapun kedua-dua belah pihak tidak mengetahui kedudukan pihak musuh antara satu sama lain.
Namun apakah yang terjadi kepada rombongan atau kafilah dagang yang diketuai oleh Abu Sufian bin Harb? Adakah rombongan berjaya diserang oleh pihak Islam atau bergabung dengan tentera Mekah untuk sama-sama bertempur memerangi pasukan Nabi Muhammad di medan perang?
Sebagai salah seorang pembesar Quraisy yang terkemuka, Abu Sufian turut cekap mengatur strategi dalam situasi yang sukar.
Walaupun bantuan tentera bakal menyusul, namun Abu Sufian dikatakan berjaya membawa seluruh ahli rombongannya melalui jalan-jalan rahsia. Ia berjaya mengelak daripada bertembung dan menjadi sasaran serangan pihak Islam.
Mungkin perjalanan yang ditempuh lebih sukar daripada biasa kerana terpaksa melalui jalan di antara celah-celah lembah bukit-bukit, sehinggalah meredah laluan di tepi pantai Laut Merah dan kembali semula ke laluan menuju Mekah.
Akhirnya rombongan itu selamat sampai ke Mekah tanpa sebarang masalah. Sebaik sahaja selamat sampai, Abu Sufian segera menghantar wakil memberitahu tentera Quraisy bahawa mereka berjaya mengelak daripada menjadi sasaran serangan dan mereka tidak perlu lagi meneruskan rancangan untuk bertempur dengan tentera Islam.
"Sesungguhnya kamu keluar hanya untuk menyelamatkan angkatan perdagangan kamu, anggota-anggota dan harta benda kamu. Tuhan telah menyelamatkan kami. Oleh kerana itu, pulanglah semula (ke Mekah).
"Untuk apa lagi kita keluar berperang. Apatah lagi orang yang kita perangi adalah kalangan saudara mara kita sendiri," demikian antara isi kandungan surat daripada Abu Sufian yang dikirimkan kepada ketua tentera Musyrikin Mekah, Abu Jahal.
Ini menyebabkan ada antara anggota tentera Musyrikin itu yang hendak menarik diri daripada meneruskan peperangan antara kedua-dua belah pihak.
Tentu sahaja Abu Jahal tidak setuju membatalkan misi ketenteraan itu yang kemenangan di pihak Quraisy akan melonjakkan lagi nama beliau di kalangan orang
Arab sekali gus bakal dilantik menjadi pemimpin utama di Mekah.
Dia mahu supaya peperangan diteruskan lalu dengan sombongnya dia berkata:
"Demi Tuhan, kita tidak akan pulang melainkan setelah kita sampai ke Badar. Di situ kita akan berkhemah dan menetap selama tiga hari dan menyembelih unta.
"Kita akan bebas bersuka ria sambil makan-makan, minum arak dan berhibur tari menari dan menyanyi dengan para biduanita yang telah kita bawa bersama ini.
"Biarkan semua orang Arab mendengar mengenai pergerakan dan pesta suka ria kita itu, pasti mereka akan gerun terhadap kekuatan dan semangat juang yang kita miliki."
Namun begitu, seramai 300 anggota tentera Musyrik tetap dengan keputusan mereka untuk menarik diri. Ini menyebabkan jumlah tentera telah berkurangan menjadi 1,000 orang sahaja yang berjaya dipujuk oleh Abu Jahal untuk meneruskan misi dengan menjanjikan pelbagai habuan jika mereka terus bersama-sama dengannya.
Ini menjadikan suasana semakin genting, hanya menunggu retak menjadi belah. Melalui risikan-risikan yang dilakukan oleh kedua-dua belah pihak memang ternyata tidak ada caranya bagi mengelakkan berlaku peperangan.
Peperangan yang pertama kali berlaku dalam sejarah antara Musyrik dan Islam, pasti akan meletus juga.
Ini menyebabkan di pihak tentera Islam, baginda perlu mengatur strategi yang rapi namun yang menariknya tidak perlu ditanggung oleh baginda seorang diri.
Sebagai seorang yang sangat demokratik, baginda mendengar pendapat, cadangan dan buah fikiran di kalangan anak-anak buahnya.
Di samping itu baginda bersama angkatan Islam juga beroleh semangat dan kekuatan rohani dengan turunnya ayat-ayat al Quran.
Antaranya, ayat Allah yang memberikan semangat yang tinggi kepada pasukan Islam: Wahai Nabi, cukuplah Allah menjadi Penolongmu (Pelindung), dan juga pengikut-pengikutmu dari orang-orang yang beriman. Wahai Nabi, kobarkanlah semangat orang-orang yang beriman itu untuk berperang. Jika ada di antara kamu dua puluh yang sabar, nescaya mereka dapat menewaskan dua ratus orang (dari pihak musuh yang kafir itu); dan jika ada di antara kamu seratus orang, nescaya mereka dapat menewaskan seribu orang dari golongan yang kafir, disebabkan mereka (yang kafir itu) orang-orang yang tidak mengerti. (al-Anfal: 64-65).

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah