Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

12 Februari 2011

Perawi wanita yang cerdas

WAJAHNYA cantik dan menawan. Semua orang yang pernah melihat wajahnya, pasti memuji kecantikannya. Dia juga memiliki akal yang cerdas. Dia melaporkan beberapa hadis dari ibunda Aisyah dan hadis-hadis yang dilapornya dapat diterima oleh pakar hadis bagi dijadikan bukti.
Itulah Aisyah binti Talhah, puteri kepada sahabat nabi yang bernama Talhah bin Ubaidillah. Talhah bin Ubaidillah merupakan salah seorang sahabat yang dijamin syurga oleh Rasulullah.
Suatu hari, Aisyah bermimpi bertemu dengan ayahnya. Ayahnya berkata kepadanya: “Wahai puteriku, keluarkanlah aku dari air yang menyakitiku ini. Rembesan air ini benar-benar menyeksaku”.
Apabila tersedar dari tidur, kata-kata ayahnya itu kembali terngiang-ngiang di telinganya.
“Ayah sudah meninggal dunia lebih tiga puluh tahun lamanya. Apakah yang terjadi kepada ayah sebenarnya,” Aisyah tertanya-tanya sendiri.
“Aku mesti menyelidik apakah yang menimpa ayah,” Aisyah menanam tekad di hatinya.
Aisyah segera mengumpulkan saudara-saudaranya, lalu mereka bersama-sama pergi ke kuburan ayah mereka. Mereka menggali kubur itu dan terkejut melihat keadaan jasad ayah mereka yang sudah bertukar warna menjadi hijau seperti sayur.
Perkara itu berlaku kerana ada air yang mengalir di dalam kubur itu, sehingga menyebabkan jasad itu sentiasa basah.
Jasad sahabat nabi yang mulia itu segera dikeluarkan. Jasad itu kemudian dibalut dengan kain, lalu dipindahkan ke atas sebidang tanah di Basrah.
Aisyah binti Talhah dibesarkan dalam lingkungan keluarga Rasulullah, khususnya dalam bimbingan Ummul Mukminin Ibunda Aisyah. Ibunya, Ummu Kalsum binti Abu Bakar merupakan adik-beradik ibunda Aisyah yang berlainan ibu.
Oleh kerana itulah, Aisyah begitu rapat dengan ibunda Aisyah yang mendidiknya sejak kecil dengan didikan iman dan adab.
Dengan didikan itu, Aisyah membesar menjadi wanita yang tinggi ilmunya, kehormatannya dan kejujurannya. Hadis-hadis yang dilaporkannya diterima oleh pakar hadis dan dijadikan sandaran hukum.
Aisyah banyak berzikir kepada Allah sehingga jiwanya menjadi bersih dan tenang. Tidak hairanlah sekiranya beliau yang dipilih bagi melaksanakan tugas bagi memindahkan kuburan ayahandanya ke tempat yang lebih selamat.
Aisyah begitu cantik dan pintar menyebabkan ramai lelaki ingin hidup bersamanya. Selepas kematian suaminya, Abdullah bin Abdul Rahman bin Abu Bakar, Aisyah dipinang oleh pemimpin Iraq yang bernama Mus’ab bin Zubair.
Mus’ab adalah perwira yang gagah berani dan memiliki wajah yang tampan. Mus’ab begitu memanjakan Aisyah dan memberinya kemewahan hidup.
Perkara itu menyebabkan Aisyah kadangkala manja dan tidak mempedulikan Mus’ab. Mus’ab tidak selesa dengan sikap Aisyah itu. Dia segera berbincang dengan pembantunya bagi menyedarkan Aisyah tentang sikapnya itu.
“Bolehkah engkau membantuku bagi menyedarkan Aisyah dari sikap manjanya,” ujar Mus’ab kepada pembantu peribadinya yang bernama Abdullah.
Abdullah berfikir sebentar, kemudian bersuara. “Bolehkah saya mengusulkan satu cara”.
“Lakukanlah apa sahaja asal dia tidak mengecewakanku lagi. Dia adalah perhiasan dunia yang paling berharga bagiku,” jawab Mus’ab.
“Baiklah, saya akan lakukannya,” kata Abdullah.
Abdullah segera membuat perancangan. Apabila malam tiba, dia pergi ke rumah Aisyah lalu meminta izin masuk. Aisyah hairan lalu bertanya, “Apakah yang engkau inginkan malam-malam begini?”
Aisyah berasa takut apabila melihat Abdullah datang bersama dua orang lelaki bertubuh besar dan berkulit hitam.
Pembantu Aisyah bertanya: “Apa keperluanmu?”
Abdullah menjawab: “Malang bagi tuanmu, Aisyah”.
“Ada apa dengannya,” soal pembantu itu lagi.
“Si penjahat yang gemar memukul orang itu menyuruhku membuat lubang, lalu menguburkan Aisyah di dalamnya hidup-hidup. Aku sudah pun berusaha tidak melakukannya, tetapi dia mengancam akan membunuhku,” kata Abdullah.
Pembantu itu faham bahawa si penjahat yang dimaksudkan oleh Abdullah itu ialah Mus’ab. Dia pun berkata: “Lepaskan aku. Aku akan pergi menemuinya bagi bertanyakan akan hal ini,” kata pembantu itu.
Abdullah menjawab dengan tegas dan nada suara yang tinggi. “Tidak mungkin! Engkau tidak ada kesempatan lagi”. Kemudian dia berkata kepada kedua orang hitam itu dengan nada yang sangat tegas, “Galilah lubang sekarang!”
Mendengar arahan Abdullah yang tegas itu, Aisyah menangis kerana takut. “Abdullah, benarkah engkau hendak membunuhku?”
“Tidak ada pilihan lain lagi. Meskipun aku yakin Allah akan membalasnya sesudah kamu mati, tetapi, dia begitu marah kepadamu,” jawab Abdullah.
“Apakah yang menyebabkan dia marah kepadaku?” soal Aisyah.
Abdullah menjawab: “Engkau sering tidak mengendahkannya, hingga dia menyangka engkau benci padanya”.
Aisyah berkata: “Baiklah. Saya berjanji kepada Allah tidak akan mengulanginya lagi”.
Abdullah berhenti berbicara. Dia seakan-akan berfikir. “Tetapi, aku khuatir dia akan membunuhku”.
Mendengar jawapan Abdullah itu, Aisyah dan pembantu-pembantunya menangis semahu-mahu mereka. Abdullah kemudian berkata: “Aku bersimpati dengan keadaanmu. Beritahulah kepadaku apa yang harus aku katakan kepada Mus’ab”.
Aisyah segera menjawab: “Saya memberi jaminan, saya tidak akan mengulangi perbuatan itu bagi selama-lamanya”.
“Baiklah,” kata Abdullah. Dia mengarahkan dua lelaki hitam itu pergi dari situ.
Abdullah segera berjumpa dengan Mus’ab dan menceritakan perkara yang berlaku. “Aku kurang yakin dengan kata-katanya. Suruhlah dia bersumpah,” kata Mus’ab.
Abdullah bergegas menemui Aisyah, “Mus’ab sudah terpujuk. Jadi bersumpahlah agar engkau tidak akan mengulanginya”.
Aisyah segera bersumpah akan melayan Mus’ab dan berbuat baik kepada Mus’ab sepanjang hayat mereka.
Aisyah akhirnya terkenal dalam sejarah sebagai wanita baik yang indah rupa parasnya, tinggi ilmunya, dihormati, cerdas dan berani menyatakan kebenaran.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah