Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

18 Mac 2011

Aidilfitri 'hadiah' menang Perang Badar

Sebagaimana yang kita ketahui, Perang Badar berlangsung pada 17 Ramadan tahun kedua Hijrah di saat buat pertama kalinya umat Islam diperintah melaksanakan ibadat puasa Ramadan dan begitu juga kewajipan menunaikan zakat fitrah.
Namun dengan kemenangan tentera Islam di medan Perang Badar itu disifatkan sebagai satu 'perayaan berganda'. Tentu sahaja satu perayaan yang besar-besaran apabila tidak lama selepas perang itu, umat Islam meraikan Aidilfitri pula kerana meraikan kemenangan berpuasa di sepanjang bulan Ramadan.
Itulah tahun pertama juga, Aidilfitri disyariatkan.
Menurut Al Mubarakfuri, perayaan ini merupakan anugerah Allah setelah dimahkotakan mereka dengan kemenangan dan kemuliaan selepas berjaya menentang pihak musuh yang paling nyata, iaitu kafir Quraisy.
Alangkah indahnya pemandangan solat sunat Hari Raya berjemaah yang mereka kerjakan setelah keluar dari rumah masing-masing sambil melaung-laungkan takbir dan tahmid.
Bagi memuji-muji kebesaran Allah dan meluahkan perasaan cinta yang memberikan mereka nikmat iman dan kini hidup dalam kesejahteraan di bawah kepimpinan Nabi Muhammad SAW yang tidak sekadar ketua yang biasa!
Luar biasa apabila baginda mengeluarkan zakat sebelum detik Aidilfitri, selepas solat sunat dan berkhutbah, berpesan-pesan kepada umat Islam, baginda bersedekah terhadap semua golongan tanpa mengira miskin dan kaya!
Golongan kanak-kanak tentu sahaja yang paling gembira ketika itu kerana mendapat habuan sedekah daripada baginda!
Bertambah meriah lagi sambutan kerana dikatakan dalam tempoh ini juga baginda mengahwinkan anak perempuan, Fatimah Zahrah dengan sepupu baginda sendiri yang merupakan pahlawan Islam terbilang, iaitu Ali bin Abi Talib.
Namun suasana kebahagiaan itu ada sedikit tercalar dengan kesedihan apabila anak perempuan yang juga kesayangan baginda yang sebelum ini berkahwin dengan Uthman bin Affan, iaitu Ruqayyah meninggal dunia akibat sakit.
Namun tidak lama kemudian sahabat besar baginda itu, dikahwinkan dengan seorang lagi anak perempuan Rasulullah, iaitu Ummi Kalsum yang sekali memberikan gelaran kepada Uthman, iaitu Zun Nurain; pemilik kepada dua cahaya mata (Rasulullah) kerana dikahwinkan dengan dua puteri baginda Rasulullah.
Ummi Kalsum sebelum ini pernah disunting dan menjadi isteri kepada anak kepada Abu Lahab, iaitu Utaibah semasa zaman jahiliah. Tetapi puteri ketiga Rasulullah itu diceraikan atas perintah Abu Lahab yang tidak mahu anaknya bersekongkol dengan Rasulullah yang menjadi musuh ketat Abu Lahab.
Seperti yang disebut sebelum ini, iaitu kisah serangan curi oleh Abu Suffian terhadap sebuah kampung di pinggir Madinah, iaitu Perang Al Suwaiq, dikatakan berlaku pada bulan Syawal iaitu selepas Perang Badar.
Selepas bulan Syawal itu, maka masuklah pula bulan-bulan haram iaitu bulan Zulkaedah (bulan ke-11), Zulhijjah (bulan ke-12) dan bulan Muharam (bulan pertama dalam tahun hijrah berikutnya).
Tetapi apabila masuk bulan Safar, iaitu bulan kedua Hijrah, umat Islam di Madinah mendapat ancaman keselamatan dari puak atau Bani Ghatafan. Bani Ghatafan ini merupakan sebuah suku Arab kuno namun jumlah mereka agak besar mendiami di utara Madinah, iaitu di kawasan Najd.
Daripada mereka lahirlah tiga suku atau puak, iaitu Abs, Ashga dan Banu Thibyaan. Mereka terkenal kerana sering bersekutu dengan kafir Quraisy terutama dalam Perang Khandaq kelak.
Tetapi kali ini mereka tanpa disangka dikatakan telah bersedia menyerang umat Islam di Madinah.
Namun sebelum sempat mereka melakukan serangan terhadap Madinah, Rasulullah dan para sahabat yang dikatakan seramai 200 orang sudah terlebih dahulu sampai ke perkampungan mereka. Ini menyebabkan kebanyakan anggota Bani Ghatafan itu melarikan diri ke arah daerah kawasan bukit.
Justeru, baginda dan para pengikut memutuskan untuk berada di situ selama tiga hari dengan mendirikan khemah.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah