Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

05 Mac 2011

Islam suburkan kasih sayang

MASYARAKAT jahiliah adalah golongan yang jahil terhadap Allah SWT dan bersikap keras. Kebanggaan mereka adalah ketika mampu menyelesaikan segala permasalahan dengan kekerasan dan peperangan.
Mereka merendahkan kaum yang kalah, lemah dan sering kalah dalam peperangan.
Kuda, pedang dan anak lelaki yang kuat merupakan simbol dibanggakan masyarakat jahiliah di zaman Rasulullah SAW.
Dalam keadaan seperti itulah Rasulullah SAW diutus Allah SWT untuk mengubah fenomena kekerasan dengan kasih. Mengubah kebencian dengan sayang dan peperangan dengan perdamaian.
Rasulullah SAW bersabda: "Allah SWT hanya memberikan kasih sayangnya kepada hamba-hambanya yang penuh kasih (riwayat at-Tabrani)."
Bagaimanapun, melabel Islam sebagai agama keganasan atau suka berperang adalah suatu kesilapan.
Begitu juga tindakan-tindakan sebahagian umatnya yang mencemar kesantunan dan lemah-lembut Islam.
Dalam kitab Mizanul Hikmah Imam al-Baqir pernah berkata: "Agama (Islam) ini tidak lain adalah cinta."
Al-Aqra' ibn Habis at-Tamimin suatu hari melihat Rasulullah SAW mencium kedua cucunya, Hasan dan Husain.
Dia yang hairan kemudian berkata kepada Rasulullah: "Aku adalah orang yang punya 10 anak. Namun, aku tidak pernah mencium seorang pun antara mereka".
Rasulullah SAW kemudian menjawab: "Sesungguhnya orang yang tidak punya kasih sayang tidak akan dirahmati (Allah SWT) (riwayat Ahmad)."
Al-Aqra' melihat bahawa kelembutan dan kasih sayang hanya tumbuh daripada sifat lemah iaitu tidak berdaya dan kehinaan.
Padahal, kekuatan dan kebesaran yang sesungguhnya adalah jika individu itu mampu menampilkan kelembutan dan kasih sayang.
Kelembutan dan kasih sayang mampu menjadi kaedah ampuh dalam berdakwah dan menyelesaikan permasalahan.
Rasulullah SAW pernah bersabda: Kelembutan yang ada dalam segala sesuatu akan menseimbangkannya, dan kekerasan dalam segala sesuatu akan memburukkannya (riwayat Muslim)."
Rasulullah SAW mampu mengganti fenomena kekerasan masyarakat jahiliah zaman itu dengan kasih dan kelembutan yang diberikan oleh Allah SWT kepada beliau. Dengan kelembutan itulah dakwah beliau berhasil.
Firman Allah SWT yang bermaksud: Maka disebabkan rahmat dari Allahlah kamu berlaku lemah lembut terhadap mereka. Sekiranya kamu bersikap keras lagi berhati kasar, tentulah mereka menjauhkan diri dari sekelilingmu... (ali-'Imran: 159)
Bangsa kita seharusnya mampu menjadi bangsa yang santun, prihatin dan rasa kasih sayang kepada semua orang yang memerlukan, termasuk mereka yang memerlukan bimbingan keagamaan kerena akidahnya yang sesat.
Berdakwah kepada mereka seharusnya dilakukan dengan santun dan penuh kebijaksanaan (bil hikmah) lalu didukung perkataan baik (mauizahtul hasanah) atau dengan dialog (mujadalah).

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah