Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

11 Jun 2011

Berundur ke Bukit Uhud


Bukit Uhud sentiasa diziarahi oleh umat Islam yang menunaikan umrah atau haji.


KITA maklum bahawa Perang Uhud berakhir dengan kekalahan di pihak Islam. Ia turut menyaksikan 70 tentera Islam gugur di medan Uhud berbanding 22 orang di pihak musuh.
Antara yang terkorban ialah Saidina Hamzah Abdul Mutalib. Beliau dibunuh secara curi oleh Wahsyi
Ia seolah-olah terbalas sudah dendam tentera Quraisy kerana ketika Perang Badar angka korban pihak mereka juga sama iaitu 70 orang.
Sejarah kekalahan umat Islam di medan Uhud pastinya tidak akan dapat diubah. Namun di pihak musuh, mereka tidak begitu meraikan kemenangan itu.
Ini kerana bagi mereka musuh yang paling dikehendaki iaitu Nabi Muhammad SAW tidak berjaya dihapuskan.
Sekalipun mereka menang, tetapi selagi baginda masih hidup kemenangan itu tidak ada ertinya. Kedudukan dan kepentingan mereka akan tetap tergugat selagi baginda masih hidup.
Namun bagaimana sebenarnya suasana ketika berakhirnya Perang Uhud?
Dikisahkan bahawa tekanan dan serangan semakin hebat dilancarkan terhadap tentera Islam. Baginda Rasulullah mengambil strategi berundur secara teratur ke Bukit Uhud bagi meredakan tekanan dan serangan kaum kafir.
Ia juga bagi memberi masa baginda menyusun taktik dan strategi menyerang balas.
Dengan didahului Saidina Ali bin Abi Talib sebagai pembawa panji-panji dan bendera Islam, baginda membelah jalan di tengah-tengah kaum musyrikin yang mengambil kesempatan itu untuk menyerang baginda.
Begitupun semua serangan itu dapat dipatahkan oleh pahlawan-pahlawan Islam yang sentiasa memastikan supaya baginda tidak lagi cedera.
Akhirnya mereka mengalah untuk menyerang baginda kerana sentiasa dikawal dan dilindungi para pahlawan itu.
Ini memudahkan baginda dan para pengikutnya terus menuju Bukit Uhud.
Ketika sampai di bukit itu, Rasulullah agak sukar untuk mendakinya kerana keadaan yang berbatu-batu ditambah baginda mengenakan dua lapis baju besi. Tentu sahaja dalam keadaan yang masih cedera, baginda tidak berdaya melepasi batu-batu tersebut.
Lalu seorang sahabat, Thalhah bin Ubaidillah meminta baginda memijak kedua-dua belah bahunya lalu diangkatnya baginda sehingga melepasi batu itu bagi memudahkan baginda melangkah dan meneruskan pendakian.
Rasulullah pun berkata: "Thalhah sangat patut mendapat syurga!"
Ketika baginda akhirnya berjaya mendaki dan berada di puncak bukit Uhud, kaum musyrikin yang menyedari mengenai kedudukan baginda cuba melancarkan serangan terhadap baginda.
Ibnu Ishaq berkata: "Ketika Rasulullah berada di bukit Uhud itu tiba-tiba sebahagian tentera kaum Quraisy cuba mengejar baginda dan 10 orang tentera mereka juga mendaki bukit dengan dipimpin oleh Abu Sufyan dan Khalid bin Walid".
Saat itu baginda pun berdoa: "Ya Allah, janganlah sampai mereka berjaya mengekori kami sehingga ke sini!"
Namun mereka berjaya memburu Rasulullah sehingga di puncak Bukit Uhud yang menyebabkan para sahabat yang berada bersama baginda terpaksa bertempur dan menghalau musuh dari puncak bukit itu.
Seorang lagi sahabat, Saad bin Abi Waqqas, tidak sahaja bertanggungjawab melindungi Rasulullah tetapi pada masa sama membalas serangan yang dikira di kubu pertahanan terakhir baginda.
Saad memang layak digelar pahlawan sejati. Segala-galanya dapat dilakukan dalam satu masa. Tidak sahaja beliau melibas pedang sehingga ada tentera Quraisy yang tergolek jatuh dari cerun Bukit Uhud itu malah dia juga tidak berhenti-henti memanah ke arah musuh-musuh yang menyerang.
Tentangan hebat oleh Saad itu akhirnya menyebabkan Abu Suffian mengambil keputusan menghentikan serangan dan mengarahkan pasukannya berundur sahaja selepas mereka gagal membunuh Rasulullah.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah