Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

09 September 2011

Doa khatam al-Quran di Mekahantara kandungan doa oleh Imam Sudais pada malam khatam al-Quran di Masjidil Haram, Mekah adalah supaya umat Islam dapat solat di Masjid al-Aqsa yang kini di bawah kawalan Israel.


MASJID utama di seluruh negara Islam mengakhiri bulan Ramadan yang dipenuhi keberkatan dengan membaca doa khatam al-Quran.
Tetapi masjid yang paling menjadi tumpuan ialah Masjid al-Haram di Mekah yang menjadi destinasi umat Islam di bulan Ramadan untuk mendapat kelebihan mengerjakan umrah di samping solat tarawih yang mempunyai banyak kelebihannya.
Setiap malam, dua imam akan bergilir-gilir mengimamkan solat tarawih dan witir.
Mereka membaca lebih satu juzuk setiap malam dengan tujuan khatam al-Quran pada malam 29 Ramadan.
Sejak kebelakangan ini, imam yang membaca doa khatam al-Quran di Masjid al-Haram ialah Dr. Sheikh Abdul Rahman al-Sudaisi.
Saat khatam al-Quran dalam solat tarawih di Mekah menjadi satu perkara yang amat ditunggu-tunggu umat Islam.
Kehadiran mereka ke Mekah lebih satu juta sama ada dari negara arab, benua Afrika atau umat Islam di sebelah Asia terutama di minggu terakhir Ramadan. Ia semata-mata menunggu saat khatam al-Quran.
Dr. Sheikh Abdul Rahman memulakan doa khatam al-Quran dengan memuji Allah SWT dan membaca beberapa potongan ayat yang bermaksud: Katakanlah (Wahai Muhammad): Benarlah (apa yang difirmankan oleh) Allah, Maka ikutilah kamu akan agama Nabi Ibrahim. (ali-'Imran: 95)
Dan siapakah pula yang lebih benar perkataannya daripada Allah? (al-Nisa': 87)
Doa yang beliau baca lebih setengah jam itu mengandungi pujian kepada Allah SWT dan Nabi Muhamad SAW yang merupakan sebaik-baik rasul yang diutuskan.
Juga pujian kepada al-Quran yang merupakan sebaik-baik kitab Allah yang diturunkan, mempunyai hukum hakam, syariat perundangan, halal dan haramnya amat jelas.
Kandungan doa untuk al-Quran adalah memohon kepada Allah supaya menjadikan al-Quran sebagai perhiasan hati setiap orang Islam selain memberi penerang duka kepada mereka di samping memberikan keceriaan ketika murung dan penunjuk yang memandu umat Islam ke ke syurga Allah.
Doa itu juga memohon agar Allah sentiasa mengingatkan umat Islam supaya tidak lupa kepa al-Quran dan ajarkan kepada mereka yang jahil tentangnya yang dapat dijadikan panduan dan dijadikan pedoman di hari akhirat.
Semua makmum yang mengaminkan doa tersebut amat tersentuh hati dengan doa yang dibacakan Imam Sudais.
Beliau turut memohon supaya Allah mengurniakan umat Islam seluruhnya dapat bersolat di Baitul Maqdis sebelum meninggal dunia sebagaimana ramainya bersembahyang di Mekah ketika ini.
Semoga doa yang dibaca di hadapan kaabah dan diaminkan oleh jutaan makmum ini dengan bersulam air mata, rintihan akan dimakbulkan oleh Allah SWT.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah