Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

09 September 2011

Lapan hari tunggu musuh


SETELAH selesai mengerjakan solat asar secara khauf, Rasulullah dan seluruh anggota tentera bersedia menghadapi musuh daripada dua kumpulan bangsa Arab iaitu Bani Muharib dan Bani Tsalabah.
Namun dikatakan pihak musuh membatalkan niat menyerang malah bertempiaran lari menyelamatkan diri setelah melihat kekuatan tentera Islam.
Bukan jumlah anggota yang ramai yang ditakutkan tetapi ikatan perpaduan, hubungan kuat dan erat yang ditunjukkan telah menimbulkan rasa gerun pihak musuh.
Di samping ketokohan dan kepimpinan Rasulullah yang unggul, memberikan isyarat jelas kepada pihak musuh bahawa baginda bukan seorang yang mudah untuk dilawan dan dikalahkan.
Peristiwa itu dikenali sebagai Perang Zatur Riqa atau disebut juga sebagai Perang Al Ajib.
Selesai Perang Zatur Riqa, baginda memasuki satu lagi perang dengan nama yang cukup besar, iaitu Perang Badar II.
Sebelum ini ia dikenali sebagai Badar Al Kubra tetapi kali ini lebih dikenali sebagai Badar Al Akhirah.
Perang itu meletus sebagai tindak balas Rasulullah yang menyahut cabaran pembesar Quraisy yang juga ketua tentera musuh paling besar ketika itu, iaitu Abu Suffian bin Harb.
Abu Suffian mencabar Rasulullah untuk berperang lagi di Badar selepas pihaknya dikatakan berjaya dalam pertempuran di Bukit Uhud.
Kekalahan yang menimpa mereka semasa dalam Perang Badar Al Kubra masih tidak terbalas. Kemenangan di Uhud pula tidak bermakna kerana mereka pulang tanpa sebarang harta rampasan perang.
Perang Badar II berlangsung pada bulan Syaaban tahun keempat hijrah, iaitu pada musim panas. Ketika itu di Badar sedang berlangsung satu bazar perniagaan yang besar.
Namun, kerana Badar juga yang menjadi pilihan Abu Suffian maka Rasulullah pun menghantar surat dan memberitahu Abu Suffian bahawa tentera Islam seramai 1,500 anggota sudah mula bergerak menuju ke Badar dan bersedia menyahut cabaran.
Abu Suffian agak terkejut apabila menerima berita itu kerana tidak menyangka bahawa musuh ketatnya berani menyahut cabaran setelah kehilangan ramai tentera di medan Uhud.
Dia menyangka selepas peristiwa Uhud, kedudukan Islam di Madinah semakin hari semakin lemah dan tidak berani lagi memerangi mana-mana pihak.
Namun beliau tetap membalas surat Rasulullah itu dengan menyatakan pihaknya telah lama bersedia untuk memerangi pihak Islam demi segala-gala cita dan dendam kesumat yang tersemat di hati.
Namun dikatakan Abu Suffian sebenarnya enggan bertempur dengan pihak Islam setelah mendengar nasihat dari pelbagai pihak.
Bagaimanapun, supaya tidak menanggung malu kerana tidak menepati janjinya sendiri, Abu Suffian akhirnya terpaksa mengerah 2,000 anggota tentera untuk menghadapi tentera Islam.
Melalui surat yang dikirim melalui seorang utusannya, iaitu Nuaim bin Mas'ud Al Asyja'i, Abu Suffian memberitahu pihaknya juga telah mula bergerak menuju ke Badar dengan kelengkapan tentera yang lebih hebat daripada yang biasa.
"Sekiranya tentera Islam berani hendak menyerang, pastinya mereka akan hancur sekelip mata," kata Abu Suffian dengan bongkak dalam surat itu.
Surat itu disampaikan ke tangan Rasulullah dan sambil cuba menakut-nakutkan baginda bahawa bala tentera Quraisy kali in lebih kuat dan lebih bersedia.
Nuaim juga dengan beraninya menjaja cerita ke seluruh bandar Madinah mengenai kekuatan tentera Quraisy bagi tujuan menakut-nakutkan mereka.
Surat yang dibawa dan tindakan Nuaim itu menyebabkan sahabat-sahabat baginda, Abu Bakar dan Umar bimbang jika Rasulullah menarik diri dengan memanggil balik tentera-tentera Islam dari bertempur di medan Badar.
"Sekiranya kita tidak menepati janji mereka dan tentangan mereka, sudah tentu mereka menganggap kita penakut dan mereka akan bersuka ria kerana kita gagal berhadapan dengan kafir Quraisy itu kali ini," kata Abu Bakar.
Sambil tersenyum baginda pun menjawab: "Demi Zat yang menguasai diri dengan tangan-Nya (kekuatan). Sesungguhnya aku mesti keluar dari Madinah ini (untuk ke medan Badar) sekalipun aku perlu keluar seorang diri tanpa seorang pun yang ingin bersamaku".
Tanpa menghiraukan segala usaha jahat yang dilakukan oleh pihak musuh, kecuali memohon pertolongan dari Allah, Nabi Muhammad dan seluruh bala tentera tetap meneruskan rancangan mereka ke Badar.
Dengan kepimpinan di Madinah kini diserahkan kepada Abdullah bin Rawahah dan Ali bin Abi Talib sebagaimana sebelum ini, beliau paling layak membawa panji atau bendera Islam.
Namun yang menariknya kali ini ada kalangan tentera Islam yang membawa pelbagai barang dagangan untuk diniagakan sempena bazar besar yang sedang berlangsung di Badar.
Dari arah Mekah, tentera kafir Quraisy yang seramai 2,000 anggota juga sedang bergerak ke Badar. Namun dengan jumlah yang sebegitu ramai anggota tentera Abu Suffian mempunyai perancangannya yang tersendiri.
Dalam satu taklimat perangnya Abu Suffian berkata di hadapan bala tenteranya: "Kita sudah menyuruh Nuaim ke Madinah dan dia sempat juga menakut-nakutkan Muhammad dan para pengikut setianya di Madinah supaya mereka tidak keluar ke Badar.
"Ini kerana tanpa berperang, kita mampu beroleh kemenangan, iaitu kita harus juga berangkat ke Badar dan terus berjalan sehari semalam atau dua hari dua malam sahaja, kemudian kita kembali semula ke Mekah.
"Sekiranya Muhammad dan para tenteranya tidak berangkat dari Madinah, maka pemergian kita ke Badar ini sekadar satu gertak dan kita berjaya menakut-nakutkan mereka dan ini memberi kemenangan percuma kepada kita tanpa perlu bersusah-payah untuk berperang.
"Namun sekiranya mereka tetap ke Badar untuk berperang maka biarkan sahaja mereka menunggu kita sedangkan kita telah kembali semula ke Mekah tanpa pengetahuan mereka.
"Ini kerana sekarang ini adalah musim panas, kita tidak sepatutnya keluar untuk berperang".
Dengan perancangan yang seperti itu, anggota tentera kafir Mekah hanya patuh dan taat sahaja dengan rancangan dan arahan ketua mereka itu.
Rasulullah dan para anggota tentera akhirnya sampai ke lokasi perang di Badar. Tanpa mengetahui muslihat pihak musuh, tentu sahaja tentera Islam tidak menemui musuh mereka di medan tempur Badar.
Lalu mereka pun mendirikan markas dan menunggu akan kehadiran pihak musuh. Masa menunggu itu digunakan oleh tentera Islam itu untuk berniaga di medan bazar Badar.
Tanpa disangka mereka beroleh keuntungan yang sungguh lumayan daripada setiap barang dagangan yang mereka niagakan di situ.
Dalam pada itu, tentera Musyrikin selepas sampai di sebuah tempat bernama Dusun Majannah, iaitu sebelum sampai ke destinasi Badar, mereka pun segera kembali semula ke Mekah sebagaimana dirancang.
Tentera Islam pula menunggu-nunggu kehadiran musuh selama lapan hari.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah