Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

22 Mei 2012

Umratul Qada penawar kerinduan umat Islam


Rata-rata umat Islam hari ini tidak dihalang untuk ke Mekah, sama ada untuk tujuan haji mahupun umrah berbanding pada zaman awal Islam. - Gambar hiasan
KINI setelah melalui pelbagai liku-liku perjalanan yang getir terutamanya menghadapi Perang Khaibar dan memerangi puak-puak Arab yang bangun menentang, maka genaplah setahun selepas termeterainya Perjanjian Hudaibiah.
Tempoh setahun ini sudah cukup membuatkan baginda menahan rindu terhadap Mekah dan setelah setahun itu, tiada apa lagi yang boleh menghalang untuk baginda ke Mekah.
Malah peluang perlu diambil sebaik sahaja baginda mematuhi seperti mana syarat Perjanjian Hudaibiah itu sendiri yang membenarkan umat Islam masuk ke Mekah pada tahun berikutnya selepas termeterainya Perjanjian itu.
Maka menjelang bulan Zulkaedah tahun ke-7 Hijrah baginda mengajak para pengikutnya untuk bersama-sama dengannya untuk kembali ke Mekah, semata-mata untuk melaksanakan ibadatUmratul Qada, menyempurna- kan ibadat umrah yang tertangguh sejak setahun yang lalu.
Keutamaan untuk bersama baginda ke Mekah itu adalah mereka yang pernah bersama-sama dengan baginda dalam cubaan memasuki Mekah sehingga membawa kepada perjanjian Hudaibiah pada tahun lalu.
Peluang seperti ini sememangnya suatu berita paling gembira dan menarik buat umat Islam. Mereka sebagaimana Rasulullah sendiri yang sangat merindui Kaabah dan Mekah.
Ditambah, mereka baru sahaja beroleh harta rampasan perang yang membolehkan mereka mampu ke Mekah untuk dijadikan bekal perjalanan dan meninggalkan nafkah atau saraan kepada ahli keluarga yang ditinggalkan di Madinah.
Jika sebelum ini hanya seramai 1,400 pengikut Islam yang bersama Rasulullah ke Mekah, kali ini seramai 2,000 umat Islam tidak sabar-sabar untuk ke sana.
Lantaran itu, baginda meminta bantuan dua orang sahabat, iaitu Abu Dzar al Ghifari dan Abu Rahmin Khaltum bin Husain@Hushain untuk memangku jawatan baginda bagi memimpin, mentadbir dan yang lebih penting menjaga keselamatan Madinah selama ketiadaan baginda.
Rombongan kali ini tidak sahaja dianggotai oleh mereka yang menyempurnakan umrah seramai 100 orang lagi merupakan mereka yang ditugaskan sebagai angkatan tentera berkuda bagi menjamin dan menjaga keselamatan anggota rombongan, walaupun tindakan ini nanti menimbulkan kemarahan kepada pihak Quraisy kerana seolah-olah Rasulullah mempunyai niat untuk melancarkan perang terhadap mereka.
Sedangkan mengikut syarat, umat Islam hanya dibenarkan membawa senjata musafir iaitu sebilah pedang bersarung yang disisipkan di pinggang.
Ini kerana kata baginda; "Kita tidak akan masuk ke Tanah Haram dengan senjata (tentera berkuda). Tetapi biarlah senjata itu berdekatan dengan kita. Apabila pihak Quraisy menganggu kita, senjata itu sudah berdekatan dengan kita."
Begitulah niat sebenar dan ada logiknya baginda bertindak seperti itu.
Baginda juga membawa dan menandakan pada 60 ekor leher unta untuk dijadikan korban setelah selesai melakukan ibadat umrah itu.
Berita satu rombongan besar dari Madinah menuju ke Mekah itu tentu sahaja menimbulkan kegemparan kepada penduduk Mekah.
Walaupun baginda telah memakai pakaian ihram bererti mereka benar-benar untuk bertujuan melakukan ibadat namun penduduk Mekah sedar bahawa tidak mustahil akan berlaku sebarang pertumpahan darah atas pelbagai persengketaan yang ada sebelum ini.
Sehinggakan pembesar Mekah meminta mana-mana individu yang bimbang tidak dapat mengawal diri mereka daripada bergaduh atau menganggu umat Islam untuk berada di luar Mekah, selama umat Islam melakukan ibadat tersebut.
Sebenarnya berulang kali juga pihak Quraisy Mekah menghantar wakil mereka bertemu dengan baginda bagi memastikan segala syarat perjanjian dipatuhi sehinggalah mereka puas hati barulah Rasulullah dan rombongannya dibenarkan masuk ke Mekah.
Tetapi dengan syarat, hanya untuk tempoh tiga hari sahaja.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah