Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

03 Jun 2012

Perkahwinan Rasulullah dengan Maimunah


BAGAIMANA agaknya Rasulullah SAW bertemu jodoh dan akhirnya berkahwin dengan Maimunah binti al-Harits sewaktu mengerjakan Umratul Qadha?
Maimunah yang bermakna orang yang bahagia merupakan nama baru yang diberi oleh Rasulullah kepada isterinya itu, yang pada asalnya bernama Barrah binti al-Harits.
Barrah merupakan seorang balu berusia 26 tahun yang kematian suami, Abu Rahm Al-Amiri.
Barrah mempunyai saudara perempuan yang dikenali sebagai Ummu Fadhl yang berkahwin dengan bapa saudara Rasulullah iaitu Abbas bin Abdul Mutalib.
Seperti yang kita ketahui, Abbas tidak berhijrah ke Madinah kerana sibuk menguruskan perniagaannya.
Melalui Abbas jugalah Barrah banyak mengetahui mengenai Rasulullah yang menyebabkan wanita itu begitu tertarik dengan baginda.
Akhirnya Barrah dapat mengenali wajah baginda saat baginda berlari-lari anak mengerjakan ibadat Saie dan ketika baginda berhenti berehat sambil minum air zamzam.
Pandangan pertama itu menyebabkan Barrah terus jatuh hati kepada Rasulullah dan berharap baginda akan menjadi pasangan hidupnya selepas kematian suami.
Tetapi bagaimana hasrat di hatinya itu dapat disampaikan kepada baginda? Dan bagaimana baginda akhirnya sudi untuk menerima Barrah sebagai isteri?
Sebagai wanita tentulah agak janggal jika Barrah sendiri yang menyatakan hasrat di hatinya itu kepada baginda walaupun tidak salah jika dikatakan perigi mencari timba. Tetapi perlulah dilakukan dengan adab yang tidak menjejaskan maruah mana-mana pihak.
Namun yang lebih penting, Barrah harus bertindak segera sebelum umat Islam yang diketuai oleh Rasulullah itu akan kembali ke Madinah.
Lalu tanpa dapat ditahan-tahan, Barrah berkongsi rahsia hatinya itu dengan saudaranya sendiri, Ummu Fadhl.
Pada mulanya bukan mudah untuk Barrah menceritakan apa yang sedang bergolak di hatinya itu. Tetapi akhirnya setelah dipujuk oleh Ummu Fadhl, Barrah mencurahkan niatnya.
"Sesungguhnya aku telah jatuh hati dan sangat mencintai Rasulullah dan ingin bernikah dengan baginda," katanya sambil tersenyum.
Ummu Fadhl yang mendengar kata-kata yang tulus daripada Barrah itu turut tersenyum lalu menggenggam tangan adik perempuannya itu dan berkata: "Insya Allah, pasti semua ini adalah suatu kebaikan dan segala hajat akan dapat dipenuhi. Kamu bersabar dan berdoa sementara saya akan usahakan untuk menyatukan kamu dengan Rasulullah."
Pada mulanya Barrrah tidak mengerti akan kata-kata saudara perempuannya itu. Tetapi rupa-rupanya Ummu Fadhl meminta bantuan suaminya, Abbas untuk menjadi wakil bagi 'meminang' Rasulullah.
Abbas pun menemui Rasulullah dan menyatakan hasrat adik iparnya itu.
"Adakah kamu sudi berkahwin dengannya wahai Rasulullah," tanya Abbas.
Baginda pun dengan senang hati menerima lamaran daripada Abbas itu.
Lalu baginda meminta pertolongan seorang lagi bapa saudaranya iaitu Jaafar bin Abdul Mutalib untuk meminang Barrah secara rasmi dengan mahar mas kahwinnya sebanyak 400 dirham.
Lalu Rasulullah pun bernikah dengan Barrah dengan diberi nama Maimunah yang diwali hakimkan oleh Abbas sendiri.
Tentu sahaja Maimunah sangat gembira kerana hasrat murninya tercapai dan sedia untuk mengikut baginda pulang ke Madinah
Namun baginda tidak membawa Maimunah bersama-sama apabila seluruh rombongan umat Islam pulang ke Madinah kerana dikhuatiri akan menimbul kemarahan kafir Quraisy.
Selepas mereka berjalan beberapa hari dan sampai ke Sarifa, iaitu kira-kira 19 kilometer dari Mekah, rombongan umat Islam berhenti berehat sambil menunggu kedatangan Maimunah dari Mekah.
Maimunah dibawa keluar pada malam hari secara senyap-senyap daripada pengetahuan kafir Quraisy dan akhirnya disatukan dengan baginda di Sarifa sebelum menyambung perjalanan pulang ke Madinah.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah