Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

17 Disember 2012

Wujudkan adab lakonan menepati syariah


INDUSTRI filem Iran berkembang pesat sejak tercetusnya Revolusi Islam pada 1979 yang menumbangkan diktator pro Barat, Shah Iran. Jumlah filem bertambah dari tahun ke tahun walaupun Iran menguatkuasakan kod etika menepati syariah yang sangat tegas dalam penerbitan filem.

Tidak ada dalam dunia ini negara yang paling tegas dan mengenakan syarat menepati syariah yang ketat kecuali Iran. Di peringkat skrip lagi pihak berkuasa akan menapis untuk memastikan filem yang diterbitkan tidak melanggar syariah.

Salah satu sebab Iran adalah kuasa politik penting di Asia Barat yang menentang Barat. Iran memastikan filem yang diterbitkan tidak menjadi pemangkin sosiobudaya dan pemikiran sekular Barat. Kerana itu filem-filem Iran tidak berupa filem Hollywood dan mendekati gaya Italian neo-realisme yang berkembang di Itali pada tahun 1930-an.

Bagi Iran, filem yang membawa pemikiran sekular Barat adalah filem anti Islam. Kerana itu diwujudkan kod etika menepati syariah dalam adab-adab lakonan terutama melibatkan lelaki dan wanita. Pelakon wanita dilarang sama sekali mendedahkan aurat dan tidak boleh berpegangan tangan dengan lelaki. Iran juga melarang adegan lelaki dan wanita dalam sebuah bilik waima watak sepasang suami isteri.

Pihak berkuasa agama di negara ini, misalnya Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) perlu merangka adab-adab lakonan menepati syariah. Adab lakonan ini perlu diwujudkan untuk memberi pemahaman kepada penggiat dalam industri filem mengenai perlakuan yang boleh dan tidak dibolehkan dalam lakonan.

Dalam filem tempatan adegan bergomol lelaki dan perempuan adalah satu kebiasaan. Paparan begini perkara biasa pada sudut pemikiran sekular Barat. Kita pula mengambil ini sebagai acuan semasa membangunkan industri filem. Kerana itu tidak hairanlah apabila segelintir pengarah filem mempertahankan adegan keterlaluan lelaki dan wanita sebagai "keperluan". Golongan ini akan menjadi penentang di barisan depan apabila adab-adab lakonan ini dilaksanakan. Malah ada pengarah yang dilabelkan sebagai "Islamik" tanpa rasa segan silu membuat adegan wanita berenang dengan baju mandi. Baginya paparan itu satu "keperluan" walaupun melanggar adab.

Alasan

Ada filem tempatan mewajarkan aksi watak bohsia dipeluk dan dibelai lelaki kononnya untuk menunjukkan keadaan sebenar seolah-olah masyarakat tidak pernah melihat bohsia. Baru-baru ini sebuah stesen televisyen menyiarkan adegan lelaki dan wanita Islam bercium dan wanita itu tidur atas dada lelaki. Alasannya untuk menunjukkan kemesraan sepasang suami isteri. Ini antara perkara yang mendesak adab-adab lakonan menepati syariah diwujudkan dengan segera. Tujuannya untuk memberi pemahaman mengenai salah laku yang dianggap satu kebiasaan. Adab-adab lakonan ini boleh meningkatkan kesedaran pelakon khususnya wanita supaya tidak terjebak dengan frasa, "Ala, itu cuma lakonan."

Cerita boleh disampaikan dengan pelbagai cara dan tidak ada alasan untuk memaparkan perlakuan yang bertentangan dengan adab agama dan budaya. Misalnya untuk menunjukkan lelaki dan wanita melakukan perkara sumbang dalam bilik, cukuplah menunjukkan keadaan mereka sebelum masuk dan selepas keluar dari bilik.

Dalam seni memang ada lesen kreatif. Tetapi lesen ini tidak boleh menafikan adab-adab yang ditetapkan oleh agama dan budaya. Iran telah membuktikan lakonan boleh disesuaikan dengan tuntutan syariah dengan syarat tidak mengambil bulat-bulat dari sudut pengertian Barat. Malah industri filem Iran jauh lebih maju berbanding filem tempatan yang bebas memaparkan perlakuan lelaki dan wanita yang mengaibkan.

Tetapi dalam usaha menzahirkan adab-adab lakonan ini, Jakim pasti berdepan dengan golongan yang defensif. Mereka akan menyerang dengan hujah dangkal sama seperti menyanggah teguran mufti terhadap pemesongan akidah dalam filem seram. Tetapi mereka lupa mufti bukan bercakap mengenai cara membuat filem tetapi perlakuan dalam filem.

Stesen TV AlHijrah boleh dijadikan model kerana telah berjaya memperlihatkan keyakinan menguatkuasakan adab-adab lakonan menepati syariah di stesen itu. Filem Tasbih Cinta dari Indonesia juga boleh dijadikan sebagai model di mana tidak ada bersentuhan antara lelaki dan perempuan.  Jakim atau Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) dan Jabatan Agama Islam negeri lain boleh menggunakan model yang dimulakan oleh TV AlHijrah. Walaupun peraturan agak ketat, TV AlHijrah menerima banyak drama daripada penerbit. Ini membuktikan penerbit dan pengarah akur dengan peraturan tersebut. Kewujudan adab lakonan ini perlu dipromosi dengan hebat supaya timbul kesedaran kalangan penerbit, pengarah dan pelakon. Adab lakonan ini tidak akan menjejaskan mutu filem atau lakonan malah boleh mengubah persepsi buruk terhadap mereka yang berkecimpung dalam industri filem.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah