Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

05 Februari 2013

Kewajipan tiada kompromi


TANPA segan silu, terdapat segelintir jemaah mengabaikan tuntutan solat Jumaat dengan pergi makan tengah hari bersama rakan-rakan dan ada juga pulang ke rumah untuk tidur.

Selain itu, tanpa perasaan malu, terdapat kalangan mereka sanggup mencatat dalam laman sosial facebook malah memuat turun gambar bahawa mereka sedang enak menjamah makanan tengah hari di saat umat Islam lain sedang solat Jumaat.

Adakah mereka tidak mengetahui bahawa solat Jumaat adalah suatu tuntutan seperti mana ibadah wajib yang lain? Ketika ditanya kepada mereka mengapa tidak solat solat? Jawapannya mudah, "Ala baru dua kali tidak solat, masuk kali ketiga baru kufur."

Bagi menjawab kekeliruan tersebut, Timbalan Mufti Perak, Zamri Hashim berkata, solat Jumaat wajib dilaksanakan oleh lelaki yang memenuhi syarat-syarat wajib tuntutan ibadah itu dengan berdasarkan firman Allah berdasarkan ayat kesembilan surah al-Jumuah.

Oleh demikian, ujar Zamri lelaki Muslim yang tidak mempunyai keuzuran syarak diwajibkan ke atas dirinya menunaikan solat Jumaat pada setiap minggu. Hal ini berdasarkan sebuah hadis diriwayatkan oleh Abdullah Umar dan Abu Hurairah yang menceritakan bahawa mereka mendengar daripada Rasulullah SAW sedang berkhutbah di atas mimbar dan baginda bersabda:

"Hendaklah orang-orang yang suka meninggalkan Jumaat untuk menghentikan perbuatan mereka itu atau adakah mereka mahu Allah membutakan hati mereka dan sesudah itu mereka betul-betul menjadi orang yang lalai?"

Menurut Zamri, ramai juga yang mengambil kesempatan untuk meringan-ringankan tanggungjawab itu dengan menyalahertikan hadis riwayat al-Tirmizi iaitu "Barang siapa yang meninggalkan solat Jumaat tiga kali bahkan meremehkan, Allah akan menguncikan hatinya."

Seorang ulama hadis terkemuka, al-Hafiz al-Iraqi memberikan komentar terhadap hadis berkenaan dengan menyatakan bahawa masuk meremehkan ialah tidak menunaikannya tanpa ada uzur yang dibenarkan oleh syarak dan hatinya akan ditukar tabiatnya sebagai hati orang munafik.

Manakala Ibnu al-Arabi menjelaskan bahawa kebaikan terhalang daripada hati-hati orang berkenaan.

"Meninggalkan solat Jumaat secara sengaja tanpa ada keuzuran walaupun sekali sudah dikira berdosa, apatah lagi jika ia telah menjadi kelaziman dan menganggap solat Jumaat itu remeh.

"Hakikatnya ia telah merelakan raja dalam tubuhnya iaitu hatinya dikuasai oleh syaitan. Maka kebenaran akan sukar tembus ke dalam hatinya dan kemungkaran dan kemaksiatan akan bermaharajalela dalam kehidupannya," kata Zamri.

Untuk mencapai kesempurnaan solat Jumaat, Timbalan Mufti Perak itu berkata, Allah telah menyediakan ibadah itu sebagai mekanisme terbaik untuk menjulang semangat umat Islam secara kolektif sejak daripada dahulu lagi malah ia tetap relevan sehingga hari ini serta perlu didokong oleh pelbagai pihak.

"Setiap umat Islam perlu menganjakkan persepsinya terhadap solat Jumaat bukan hanya sekadar ibadah ritual mingguan yang dilaksanakannya sebagai suatu kewajipan tetapi sebenarnya ia menyajikan lebih daripada itu.

"Kalau umat Islam memahami falsafah solat Jumaat yang sebenar maka ia tidak terperangkap dengan fenomena terpaksa hadir tetapi akan menjadi lebih bersedia dan menyediakan diri untuk menunaikan solat Jumaat di masjid," ujar Zamri.

Bagi pihak jawatankuasa masjid pula, Zamri menegaskan bahawa khatib mesti bersedia sepenuhnya untuk menyampaikan khutbah bukan sekadar membacanya selain isi yang dibangkitkan mestilah relevan dengan para jemaah dan keadaan semasa.

"Khutbah disampaikan dengan gabungan penggunaan alat-alat teknologi moden dan selepas solat Jumaat diedar ringkasan khutbah yang disampaikan yang mungkin akan lebih menarik perhatian jemaah," jelas Ahli Jawatankuasa Syariah Negeri Perak itu.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah