Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

26 Februari 2010

Sinkretisme agama dan Islam

SINKRETISME telah lama menular dalam pelbagai agama sehingga sebahagian agama baru lahir daripada proses itu. Di Afrika dan Amerika Latin, Tuhan menurut kepercayaan tradisi masyarakat tempatan telah mengalami proses sinkretik ke dalam agama Kristian sehingga dikecam oleh gereja Roman Khatolik.
Di Vietnam, Caodaism adalah adunan Buddhisme, Katolikisme dan Kardesisme. Sinkretisme di Jepun telah melahirkan beberapa agama baru seperti Konkokyo dan Seicho-No-Ie, manakala menurut Chinahttp://en.wikipedia.org/wiki/Taoism, Buddhisme, Taoisme dan Konfusianisme telah diadun menjadi satu amalan tersendiri yang menyimpang daripada ketulenan kepercayaan-kepercayaan yang mendasarinya.
Sinkretisme bermaksud penerapan prinsip dan amalan yang datang dari luar ke dalam amalan keagamaan, meskipun ia bertentangan dengan agama itu sendiri.
Ia juga boleh berupa budaya atau amalan keagamaan yang tidak ditinggalkan kerana telah sebati dengan amalan dan kepercayaan sejak turun temurun, meskipun manusia yang mengamalkannya telah menganut satu agama yang baru.
Di Kepulauan Melayu, sinkretisme turut melanda beberapa golongan meskipun masyarakat di kepulauan itu sebahagian besarnya telah menganut agama Islam atau Kristian. Ahli antropologi terkemuka berbangsa Belanda, Gliford Geertz pernah menulis sebuah buku yang terkenal dalam bidang tersebut bertajuk The Religion of Java yang membicarakan unsur-unsur sinkretisme dalam masyarakat Jawa di Indonesia.
Sungguhpun buku itu tidak dapat diterima oleh masyarakat Islam Indonesia khususnya di Kepulauan Jawa kerana berdasarkan perspektif Geertz sendiri yang kurang memahami tentang Islam, namun ada beberapa perkara menarik yang boleh diteliti mengenai masyarakat Kepulauan Jawa yang dibahagikan oleh beliau kepada priyayi, santri dan abangan.
Kumpulan priyayi adalah golongan atasan dalam masyarakat Jawa, santri adalah golongan yang kuat berpegang kepada Islam, manakala abangan lebih banyak terlibat dengan gejala sinkretisme. Golongan abangan dikatakan mengamalkan ajaran Islam tetapi mencampuradukkan dengan budaya animisme dan Hindu-Buddha yang telah wujud sebelum kedatangan Islam di Jawa. Masih terdapat kepercayaan-kepercayaan mistik dalam masyarakat tersebut diamalkan dan dianggap oleh pengamalnya sebagai tidak bertentangan dengan Islam.
Apa yang berlaku sebelum tahun 1950-an itu menular ke tahun-tahun 1970-an dan 1980-an apabila kita seringkali membaca berita melalui akhbar tentang artis Indonesia beragama Kristian berkahwin dengan orang Islam. Ia dianggap bukan satu kesalahan oleh sesetengah pihak kerana banyak gereja menggunakan perkataan Allah sebagai ganti kepada 'god' dalam bahasa Inggeris, selain dikaitkan dengan isu hak asasi manusia.
Meskipun kesnya tidak banyak tetapi ia memberi impak yang besar kepada kesucian agama Islam di Indonesia sendiri kerana majoriti rakyat Indonesia beragama Islam.
Di Malaysia, para ulama dan institusi-institusi Islam telah lama berusaha memerangi unsur-unsur yang boleh mencemari kesucian dan ketulenan ajaran Islam, misalnya amalan khurafat seperti mandi safar, puja pantai serta kubur dan sebagainya. Namun kesucian agama sekali lagi tercabar apabila timbul isu penggunaan nama Allah bagi menggantikan perkataan 'God' dalam bahasa Inggeris oleh sebuah penerbitan Kristian di Borneo.
Bagi masyarakat Islam, ia merupakan bibit-bibit awal yang boleh merosakkan pegangan akidah. Ia boleh membawa kepada amalan-amalan seperti yang diyakini oleh segolongan masyarakat di negara jiran apabila perkahwinan campur antara Islam dan Kristian boleh dilakukan kerana menggunakan nama Tuhan yang sama. Di Malaysia, ia tidak pernah berlaku, melainkan orang yang ingin berkahwin dengan pasangan beragama Islam memeluk Islam terlebih dahulu.
Sinkretisme tidak semestinya berpunca daripada manusia dalam agama itu sendiri tetapi boleh berpunca dari luar kerana interaksi yang berlaku. Penggunaan nama Allah oleh sebuah akhbar Borneo seakan-akan amalan sinkretisme yang berlaku ke atas agama Kristian seperti di negara-negara Afrika dan Amerika Latin. Sedangkan kalimah Allah tidak boleh dikelirukan dengan 'god' atau 'dewa' seperti dalam kepercayaan agama lain.
Kekeliruan seperti itu boleh membawa kepada gejala sinkretisme dalam Islam pada satu masa nanti. Justeru, ia perlu dibendung supaya tidak berlaku ketegangan antara agama dan mencemar akidah umat Islam.
   

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah