Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

04 Jun 2010

PENGURUSAN KRISIS TINGKAH LAKU REMAJA


Remaja adalah aset penting bagi negara maka mereka perlu dibentuk agar selari dengan kehendak negara dan semestinya yang berlandaskan akhlak yang mulia bagi mengisi saf kepemimpinan masa depan kelak.
Dewasa ini isu kemerosotan akhlak begitu hangat diperbicarakan namun usaha yang proaktif perlu diambil agar masalah akhlak tidak berterusan terbiar sehingga sukar dibendung kelak.
Apa yang amat merisaukan ia akan menjadi budaya yang tanpa segan silu dan rasa berdosa dilakukan depan mata kita sendiri.
Penulisan ini akan membincangkan bagaimana peranan agama dalam menangani isu akhlak remaja.
Pendekatan Islam tidak boleh kita lari dari berteraskan asas al-Quran dan al-Sunnah yang merupakan sumber pembangunan manusia selari dengan fitrah kejadian insan.
Pembentukan tingkah laku bermasalah sering dikaitkan dengan pengaruh keluarga, rakan sebaya, persekitaran dan personaliti remaja itu sendiri.
Berdasarkan ajaran Islam, tingkah laku yang ditonjolkan oleh individu sama ada baik atau buruk adalah berpunca dari aspek rohani seseorang itu. Lebih khusus lagi ia merujuk kepada aspek pembentukan dan pendidikan hati.
Kenyataan ini adalah berdasarkan kepada hadis yang diriwayatkan al-Bukhari dengan sanadnya sehingga sampai kepada Abdullah al-Nu'man Ibu Basyir r.a.
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: ...ingatlah sesungguhnya dalam jasad itu terdapat seketul daging, apabila elok daging tersebut maka eloklah seluruh jasad, sebaliknya apabila rosak daging tersebut maka rosaklah seluruh jasad. Ingatlah bahawa daging itu adalah hati.
Menurut Ibn Hajar, ketika menjelaskan huraian hadis di atas menyatakan bahawa hati itu di anggap sebagai seorang raja manakala jasad pula dianggap sebagai rakyat jelata, apabila raja yang memerintah itu adalah seorang yang baik, maka rakyat jelata turut merasai kebaikannya, namun apabila raja tersebut membuat kerosakan maka rakyat turut mengalami kerosakan.
Dalam konteks pembentukan tingkah laku remaja yang berkrisis, jelas menunjukkan setiap tingkah laku itu berpunca daripada cetusan hati yang mempunyai kaitan langsung dengan niat.
hati penentu tindakan
Baik atau buruk sesuatu tingkah laku itu berpunca dari keadaan hati seseorang itu. Dalam hubungan ini, Ibn Daqiq al-'Id turut memperakui bahawa gerakan anggota badan atau tingkah laku zahir seseorang sama ada yang baik mahupun yang buruk itu berpunca daripada keadaan hati.
Jika seseorang itu sakit fizikalnya biasanya dimakan ubat yang diberi oleh doktor, tetapi apabila hati, jiwa yang mengalami kesakitan maka kepada siapa yang perlu dirujuk?
Lantaran itu menurut Islam, hati seseorang amat perlu dididik dan disuburkan dengan ajaran wahyu. Dalam erti kata lain ia perlu dibina dan disuburkan atas landasan iman yang merupakan tuntutan akidah Islam.
Ibn Qayyim dalam perbincangan beliau tentang hati, membahagikan kepada tiga jenis iaitu hati yang tenang dan tenteram, hati yang sakit dan hati yang mati.
Hati yang tenang jelasnya merujuk kepada hati yang disuburkan dengan akidah atau iman, hati yang sakit pula adalah hati yang tekah dicemari dengan perkara-perkara dosa, sementara hati yang mati itu pula adalah hati golongan yang tidak beriman kepada Allah.
Melalui perbincangan beliau, dinyatakan bahawa hati itulah yang berperanan mencetus tingkah laku dan perasaan yang baik. Sebaliknya hati yang dicemari dengan dosa akan menimbulkan krisis dalaman dan terhasilnya tingkah laku yang tidak seimbang, manakala hati yang mati pula bukan sahaja melahirkan tingkah laku yang buruk bahkan tingkah laku tersebut mendominasi kehidupannya (Ighathan al-Luhfan).

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah