Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

16 Julai 2010

Buang amalan bercanggah


Agama Islam yang diturunkan oleh Allah SWT telah sempurna dan tiada yang tertinggal untuk disempurnakan oleh manusia. Bagi mereka yang benar-beriman kepada Allah SWT dan Rasulullah SAW pasti akan berpegang teguh dengan ajaran Islam seperti yang dikehendaki oleh Allah dan Rasul SAW.
Justeru, budaya yang bercanggah dengan agama Islam hendaklah ditinggalkan. Dalam hal ini
Allah SWT yang bermaksud: … “Pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagi kamu agama kamu, dan Aku telah cukupkan nikmat-Ku kepada kamu, dan Aku telah redakan Islam itu menjadi agama untuk kamu...” (al-Maidah: 3)
Nabi SAW telah menerima ayat ini di padang Arafah pada tahun baginda melakukan haji wada’ (haji perpisahan).
Seramai 90,000 sahabat telah mendengar ayat ini dari Bukit Arafah. Hari yang sangat penting bagi umat Islam, hari yang sangat bahagia bagi umat Muhammad kerana dalam suasana inilah telah diisytiharkan bahawa Islam sudah sempurna.
Sempurna dalam segenap segi, ibadatnya, muamalatnya, akhlak dan lain-lain yang berkaitan dengan syariah.
Nampaknya masih ramai lagi yang berpegang kepada budaya tanpa bertanya daripada mana punca dan asalnya. Lebih malang lagi ada yang tetap berpegang dan beramal dengan budaya yang jelas bertentengan dengan agama atas alasan “biar mati anak jangan mati adat”.
Islam tidak meredai mana-mana umat Islam berpegang dengan budaya yang bertentangan dengan ajaran Islam.
Kersemani ada persamaan dengan thali walaupun cara pemakaiannya tidak sama dengan thali.
Thali adalah benang putih yang direndam dengan kunyit sehingga menjadi warna kuning kemudian dimasukkan dengan emas yang telah dibentuk dengan gambar dewa.
Thali yang sudah dibacakan mantera oleh sami akan diserahkan kepada mempelai lelaki untuk diikat pada leher mempelai perempuan sebagai tanda perkahwinan. Thali yang diikat mesti disimpulkan sebanyak tiga simpulan.
Sebenarnya perkahwinan dalam Islam tidak perlu kepada kersemani. Apa yang dilakukan oleh masyarakat India Muslim samalah daripada budaya perkahwinan masyarakat Hindu.
Walaupun ada perbezaan daripada sudut nama dan cara pemakaiannya tetapi puncanya adalah dari masyarakat Hindu.
Apa yang paling ketara ialah kersemani dipakaikan pada hari perkahwinan dan ditanggalkan bila suami meninggal dunia. Hal ini sama dengan masyarakat Hindu dipakaikan oleh suami pada hari perkahwinan dan ditanggalkan daripada leher isteri pada hari suami meninggal.
Apa yang jelas, kersemani ada unsur persamaan dengan amalan agama Hindu. Dalam Islam penganutnya tidak boleh meniru atau menyerupai mana-mana amalan atau budaya dari agama lain yang bertentangan dengan syariat Islam.
Setiap penganut agama Islam hendaklah berpegang teguh dengan ajaran yang terkandung dalam Islam melalui al-Quran dan al-sunnah serta penjelasan-penjelasan para ulama yang muktabar yang tidak bertentangan dengan kehendak Allah dan Nabi SAW.
Sekiranya kersemani memang budaya masyarakat India Muslim dan tidak diamalkan oleh mana-mana agama lain maka ia boleh dianggap budaya masyarakat India Muslim, tetapi masalahnya dapat dibuktikan bahawa memakai kersemani menyerupai amalan masyarakat Hindu yang jelas ada kaitan dengan agama Hindu.
Saya juga ada berbincang dengan beberapa sahabat India Muslim yang sudah tidak lagi mengamalkan amalan kersemani atas alasan ia bercanggah dengan ajaran Islam.
Juga difahamkan oleh beberapa orang sahabat yang lain, bagi wanita India Muslim yang memakai kersemani di lehernya kalau ada pertelingkahan berlaku akan mengugut suami akan putuskan kersemani yang bermaksud memutuskan hubungan suami isteri.
Nah, seolah-olah kuasa putuskan hubungan (talak) di tangan isteri dan bukan suami.
Yang keduanya memperlihatkan bahawa kersemani sangat penting dalam menjaga hubungan suami isteri seperti mana thali dalam agama Hindu.
Nasihat saya agar tinggalkan amalan yang bertentangan dengan agama Islam, kembali kepada Islam dalam persoalan perkahwinan supaya dapat keberkatan Allah.
Pastinya ada cabaran bila tinggalkan sesuatu budaya yang dudah kian lama diamalkan oleh sesebuah masyarakat, mungkin hari ini dikata dan dinista tetapi suatu hari nanti anak cucu kita akan dapat menikmati keindahan Islam yang sebenarnya.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah