Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

05 Jun 2012

khatib tidak membaca ‘ittakullah’ – rukun khutbah

Kredit daripada penulis blog http://lamandihati.wordpress.com/

Hari ini 22 Jan 2009 bersamaan 06 Safar 1431 hijriah ,seperti biasa (jika tiada hal di luar) saya akan bersembahyang di sebuah mesjid yang saban minggu saya hadiri malah sering juga menjadikan mesjid ini tempat menimba ilmu.  Saya pilih mesjid ini sebagai tempat saya berjumaat (walau pun bukan kariah saya) adalah bukan bersangkutan dengan fahaman politik tetapi lebih menjurus kepada khatibnya yang saban minggu bertukar ganti yang pastinya membawa mesej dan rentak yang berlainan dan tentunya tidak jemu dan tidak mengantuk semasa mendengarnya.
Sepanjang bertahun-tahun saya berjemaah di sini tidak pernah berlaku situasi seperti hari ini di mana selesai sahaja Khatib membaca khutbah, tidak semena-mena meluru seorang jemaah menggunakan mikrofon dan mengumumkan khutbah sebentar tadi tidak sah kerana tidak menepati rukun khutbah.  Alasan beliau ialah khatib telah tidak membaca “Ittakullah” semasa khutbah kedua.  Lantas beliau menganjurkan supaya Solat Jumaat ini digantikan dengan Solat Zohor.
Dalam pada itu mendengar suara kedua di mikrofon “ Memang khatib tidak menyebut ‘Ittakullah’ tetapi kahtib ada menyebut ‘takut kepada Allah’ yang memmbawa maksud yang sama di dalam bahasa Malaysia. Kita bertawakkal kepada Allah dan teruskan solat Jumaat”
Akhirnya solat Jumaat diteruskan dengan berimamkan seorang jemaah yang lain.  Menurut jemaah yang berada berhampiran, jemaah yang menegur tadi mufarrakah dalam jemaah ini.
Tujuan
Tujuan saya menyiarkan senario ini adalah supaya jika ada di antara pembaca blog ini yang arif tentang pemasalahan ini boleh berkongsi komentar demi maslahat umah.
Tidak terniat di hati saya untuk mengaibkan sesiapa dalam siaran ini. Allahuallam.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah