Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

01 Januari 2010

Pembunuh bayi dinasihatkan bertaubat

DI MANAKAH silapnya sehingga pembunuh bayi semakin berani melakukan kekejaman membunuh nyawa yang tidak berdosa tanpa sekelumit nilai peri kemanusiaan?
Tindakan kejam yang dilakukan jelas menyimpang daripada mana-mana ajaran agama yang menuntut penganutnya berkasih-sayang apatah lagi, terhadap darah daging sendiri.
Kes-kes penemuan janin yang dibuang di dalam tong sampah dan sungai cukup memberi isyarat betapa isu ini bertambah kronik dan perlu ditangani dengan serius oleh semua pihak.
Sebenarnya ia lebih besar daripada isu kemalangan jalan raya yang heboh diperkatakan ketika ini, kerana membabitkan dosa zina dan pembunuhan yang diharamkan.
Di dalam al-Quran Allah SWT berfirman yang ertinya "Dan siapa yang membunuh seorang mukmin dengan sengaja, maka balasannya ialah neraka jahanam, kekal ia di dalamnya, dan Allah murka kepadanya dan melaknatnya serta menyediakan baginya azab seksa yang besar. (Surah al-Nisa':93)
Dalam ayat yang lain Allah SWT berfirman berkenaan dengan perlakuan zina, yang ertinya: "Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan)". (Surah al-Isra':32).
Tidak keterlaluan jika dikatakan pembunuh bayi yang dilaknat oleh Allah SWT sebenarnya adalah syaitan yang berlepas tangan terhadap perlakuan dosa-dosa mereka. Lebih mengecewakan apabila mereka sedikit pun tidak merasa bersalah setelah terbabit melakukan dosa besar yang tidak diampunkan oleh-Nya kecuali dengan taubat yang bersungguh-sungguh.
Di dalam kitab tafsir Ibnu Kathir diceritakan kisah seorang rahib (ahli Ibadah) terkenal bernama Barshish berjaya digoda oleh syaitan walaupun setelah 60 tahun tekun dalam beribadah. Syaitan telah memperdaya Barshish dengan seorang wanita yang pada mulanya datang untuk berubat.
Dalam proses pengubatan wanita tersebut tinggal bersama rahib sehingga suatu hari rahib tergoda dan melakukan perbuatan zina yang terkutuk. Akibatnya wanita tersebut hamil dan rahib telah membunuhnya bagi menutup malu.
Ketika saudara wanita tersebut datang untuk menjemputnya, rahib berasa takut dan syaitan telah sekali lagi memperdayakannya dengan menjanjikan keselamatan, jika rahib sanggup untuk sujud kepadanya.
Maka rahib pun sujud kepada syaitan dan pada ketika itu syaitan berkata sesungguhnya aku berlepas diri darimu, sesungguhnya aku takut kepada Allah Tuhan semesta alam.
Berkenaan dengan kisah ini Allah SWT berfirman yang ertinya: "(Pujukan orang munafik itu) seperti pujukan syaitan ketika dia berkata kepada manusia; Kufurlah kamu, maka tatkala manusia itu telah kafir ia berkata; Sesungguhnya aku berlepas diri darimu, sesungguhnya aku takut kepada Allah Tuhan semesta alam". (Surah al-Hasyr:16-17)
Justeru tidak ada cara lain bagi mengelak perbuatan zina dan dosa, kecuali setiap individu Muslim memperbaharui niat dan tekad untuk bersungguh-sungguh melaksanakan amalan ibadat seperti solat yang berupaya menjadi benteng menghalang tipu daya nafsu dan syaitan.
Keengganan untuk kembali berpegang kepada ajaran agama yang merupakan peraturan asas kehidupan menyebabkan gejala buang anak tak akan ada noktahnya. Ia akan berterusan hingga hari kiamat selagi ada manusia durjana yang lalai daripada mengingati Allah SWT.
Selain daripada itu budaya hedonisme, yang membawa kepada hiburan melampau dan pergaulan tanpa batasan, sepatutnya dibendung terutama dalam menyambut tahun baharu.
Adalah lebih mulia jika pesta ini diganti dengan majlis membaca doa selamat sebagai bukti kesyukuran dikurniakan nikmat tahun baharu. Ia sekali gus dapat mengelak gejala zina yang berpunca daripada pergaulan tanpa sempadan dan mendorong kepada jenayah buang bayi.
Untuk mengekang daripada kejadian ini terus berulang, jalan-jalan ke arah dosa dan maksiat hendaklah dibatasi, melalui didikan agama yang sempurna sejak daripada kecil lagi. Golongan ibu bapa juga perlu lebih prihatin terhadap aktiviti anak-anak terutama golongan remaja. Walaupun sibuk bekerja, waktu malam elok dimanfaatkan bersama keluarga dan anak-anak.
Hubungan rapat sebegini juga mampu mengelak gejala tidak bermoral kerana anak-anak merasa disayangi dan berfikir dua kali sebelum bertindak melakukan sesuatu.
Kepada mereka yang sudah terlanjur melakukan dosa zina sehingga mengandung anak luar nikah, dinasihatkan agar bertaubat dan berhenti daripada menimbun dosa.
Kembalilah kepada jalan yang benar dan bersangka baik kepada Allah semoga Dia menerima taubat dan mengampunkan dosa-dosa yang pernah dilakukan.
Malahan mereka juga boleh menebus dosa dengan mendidik anak itu, memberi asuhan dan pelajaran yang sempurna supaya jadi insan yang berguna di masa hadapan.
Ataupun setidak-tidaknya bertanggungjawab dengan memberikan anak itu kepada orang lain untuk dipelihara. Ia lebih mulia daripada jenayah buang bayi mahupun janin yang dikutuk oleh agama dan masyarakat.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah