Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

29 Januari 2010

Busrah ibu yang cekal dan tabah

BUSRAH binti Shafwan bin Naufal bin Asad al-Quraisyyah al-Asadiyah adalah anak saudara Waraqah bin Naufal. Ibunya bernama Salimah binti Umayah bin Harisah al-Sulamiyah.
Busrah merupakan seorang wanita yang terkenal di Mekah. Dia seorang yang pandai tentang hal ehwal wanita. Dia pernah bekerja sebagai seorang juru hias di Mekah.
Busrah adalah antara wanita yang awal memeluk agama Islam. Dia adalah seorang pelapor hadis. Dia telah melaporkan sebanyak 11 buah hadis daripada Nabi Muhammad. Antara hadisnya yang terkenal ialah air sembahyang akan terbatal apabila menyentuh kemaluan.
Busrah seorang yang suka mencari ilmu pengetahuan. Dia sering ke rumah Nabi Muhammad untuk belajar ilmu agama Islam. Para sahabat juga ada melaporkan hadis daripada Busrah. Antaranya Ummu Kulsum binti Uqbah dan Abdullah bin Amru bin al-Ash.
Busrah berkahwin dengan seorang lelaki bernama al-Mughirah bin Abi al-Ash. Hasil perkahwinan itu lahir dua orang anak yang bernama Muawaiyah dan Aisyah. Dia juga mempunyai saudara tiri bernama Uqbah bin Abi Muith. Uqbah adalah musuh Islam yang kuat.
"Kita mesti hancurkan orang Islam," kata Uqbah dengan bongkaknya.
"Benar. Orang Islam telah menyusahkan kita. Mereka telah menghalang kita daripada melakukan sembahan berhala. Pelawat-pelawat yang datang ke Mekah juga sudah mula tidak percaya kepada berhala-berhala yang terdapat di sekeliling Kaabah. Kita sudah hilang punca pendapatan," kata seorang pembesar kaum Musyrikin.
Menurut sejarah Islam, Uqbah bin Muith adalah salah seorang pembesar kaum Musyrikin yang kuat pengaruhnya. Dia merupakan pembesar yang kejam dan suka menindas orang Islam terutamanya Nabi Muhammad.
Begitu juga anaknya yang bernama Muawiyah bin al-Mughirah, suka menyeksa orang Islam. Busrah begitu kecewa dengan sikap anaknya yang kejam dan suka menzalimi orang Islam. Perang Badar dan Perang Uhud telah menyaksikan betapa kuatnya iman Busrah. Semasa perang Badar, datang seorang lelaki memberitahunya satu peristiwa.
"Busrah, saya ingin sampaikan berita kematian Uqbah bin Abi Muith. Dia telah ditangkap oleh tentera Islam. Uqbah telah dibunuh," kata lelaki itu.
"Benarkah?" tanya Busrah.
"Ya," jawab lelaki itu.
Kelihatan Busrah tidak langsung menitiskan air matanya.
Lalu Busrah berkata, "Terima kasih ya Allah kerana Uqbah sudah tidak ada di dunia ini lagi. Dia adalah orang yang menghina Nabi Muhammad. Dia juga kejam dan sanggup membuang najis binatang ke atas belakang badan Nabi Muhammad ketika sedang sujud dalam solat di masjid."
Menurut laporan, peristiwa itu menyebabkan Nabi Muhammad tidak dapat bangun daripada sujud sehingga anaknya iaitu Fatimah datang membuang najis binatang itu. Atas tindakan Uqbah, Fatimah dan Nabi Muhammad telah mendoakan ke atas perbuatan yang dilakukan oleh Uqbah.
Perang Uhud telah menyaksikan betapa teguh pendirian dan iman Busrah terhadap agama Islam. Anaknya iaitu Muawiyah telah menjadi musuh Islam dalam Perang Uhud.
Walaupun tentera Islam tewas dalam perang Uhud, terdapat juga tawanan tentera musuh. Antaranya Muawiyah bin Abi Muith. Muawiyah dan beberapa orang musuh Islam telah ditawan dan dipenjarakan. Kemudian kesemua tawanan itu dibunuh. Berita kematian Muawiyah sampai ke pengetahuan ibunya.
"Makcik tidak sedihkah dengan berita kematian anak makcik? Muawiyah sanggup mempertahankan nyawanya demi agama nenek moyangnya," kata seorang pemuda.
"Adalah lebih baik Muawiyah mati daripada dia terus-menerus menzalimi orang Islam. Semoga Allah menyelamatkan orang Islam," kata Busrah selepas mendengar berita kematian anaknya.
Pemuda itu kagum dengan iman yang terdapat pada diri Busrah. Sumbangan yang diberikan oleh Busrah kepada agama Islam sangat berharga. Busrah suka mencari ilmu agama Islam daripada Nabi Muhammad. Dia sering ke rumah Nabi Muhammad dan menghadiri majlis-majlis ilmu yang disampaikan oleh Nabi Muhammad.
Antara para sahabat yang melaporkan hadis daripada Busrah ialah Ummu Kulsum binti Uqbah dan Abdullah bin Amru. Manakala para tabiin ialah seperti Urwan bin az-Zubair, Saad bin Musayyab, Marwan bin al-Hakan dan ramai lagi.
Busrah sempat hidup pada zaman pemerintahan Muawiyah bin Abi Sufyan.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah