Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

29 Januari 2010

Remaja dan dialog peradaban

JIKA disebut soal berbincang dan berbahas, ia berlaku dalam interaksi seharian sama ada secara formal atau tidak. Namun apabila disebutkan mengenai dialog peradaban, tidak dinafikan bahawa dialog peradaban adalah sesuatu yang asing di kalangan remaja di Malaysia pada hari ini.
Meskipun begitu, ia tidak bermakna remaja tidak boleh mula membincangkannya dalam batas pemikiran yang ada.
Pendedahan kepada pelbagai maklumat dan ilmu melalui akses dunia siber, media cetak atau media elektronik yang lain telah mencambahkan suatu bentuk baru dalam corak pemikiran dan tahap pemahaman remaja terhadap sesuatu perkara.
Lambakan maklumat yang terdapat di dalam alam maya melalui tulisan-tulisan di dalam blog, laman-laman sosial dan rantaian emel mengenai isu-isu antara kaum, agama dan sosial secara umumnya adalah baik untuk proses perkembangan idea dan pemikiran.
Namun jika tidak dikawal dan tiada berpedoman, sedikit sebanyak ia akan memberi tanggapan yang salah dan tidak tepat terhadap sesuatu perkara dan akhirnya boleh menyebabkan emosi akan lebih berpengaruh daripada asas ilmu.
Justeru apakah erti dialog peradaban kepada remaja? Mengapakah remaja mesti mula mengambil berat akan kepentingan dialog peradaban dan apakah asas-asas berdialog secara beretika?
Fahami persamaan dan perbezaan
Dalam tradisi Islam, agama adalah sumber peradaban. Tentu wujud perbezaan antara peradaban yang lahir dari sumber wahyu dengan sistem kepercayaan yang lahir dari faktor falsafah, budaya, tradisi nenek moyang dan fahaman tertentu.
Perbezaan seperti itu memang berlaku kerana faktor sejarah, interpretasi, kepentingan kelompok dan sebab-sebab yang lain.
Asas ini menarik untuk dibincangkan kerana masyarakat Malaysia sifatnya berbilang agama, kepercayaan malah sumber tamadun juga tidak serupa.
Sudah tentu kelainan dan perbezaan terus wujud sedangkan proses bina negara dan integrasi menuntut adanya toleransi di kalangan pengamal agama dan juga peradaban. Yang penting di sini apakah etika untuk berbeza yang membolehkan lahirnya sifat toleransi supaya tidak wujud salah faham yang boleh menjejaskan akidah dan juga sistem kepercayaan.
Yang berbeza biarlah berbeza tetapi aspek yang merintis titik persamaan yang banyak patut disuburkan dan menjadi jambatan kepada hubungan interaktif manusia dan kemanusiaan.
Nilai-nilai menghormati manusia sama ada guru dalam kalangan semua bangsa, ibu bapa, orang tua, orang yang memerlukan tanpa mengira agama dan bangsa, jiran umpamanya adalah nilai-nilai fitrah dan perlu diamalkan oleh generasi muda.
Perbuatan seperti ini walaupun kelihatan ideal tetapi jika ia menjadi amalan generasi muda ia mempunyai kualiti kemanusiaan yang baik dan patut menjadi amalan. Sekiranya konteks sosial hanya berlaku secara perkauman, ia menyebabkan tidak berlakunya interaksi atau hubungan sesama manusia yang sihat dalam membantu ke arah integrasi.
Dalam konteks Malaysia, acuan bernegara sudah bermula sejak lama. Perjalanan sejarah di Melaka menjadikan kota itu sebuah kota antarabangsa kerana aktiviti dagang dan kestabilan yang wujud hingga menyebabkan Cina Peranakan, India Peranakan merasa selesa mengadaptasi budaya setempat tanpa perlu menukar agama dan sistem kepercayaan.
Di saat Tanah Melayu mencapai kemerdekaan banyak peristiwa kompromi berlaku di mana status orang-orang yang mendatang diberikan status kekal dan taraf kerakyatan di samping kesediaan mereka melakukan kontrak sosial menghormati status agama Islam, Bahasa Melayu, Hak Istimewa, Tanah Simpanan dan lain-lain seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Negara.
Asas-asas teras dalam proses bina negara ini amat penting difahami oleh generasi muda. Ini supaya tidak timbul ungkitan atas asas zaman dan suasana sudah berubah maka asas-asas kontrak sosial juga harus berubah sama.
Memahami perjalanan sejarah pembentukan Tanah Melayu dan Malaysia bukanlah sesuatu yang mudah. Integrasi kaum dilihat sebagai suatu kekuatan tetapi ia juga boleh menjadi suatu asas kebimbangan.
Tidak dapat dinafikan api konflik amat mudah dinyalakan sekiranya pemahaman tentang kenegaraan tidak difahami oleh seluruh rakyat Malaysia.
Oleh itu amat penting generasi muda Islam memahami sejarah kontrak sosial yang menjadi landasan terbinanya Malaysia pada hari ini.
Perkembangkan dialog peradaban
Dialog peradaban adalah sebagai satu disiplin ilmu dan kebudayaan merupakan satu tuntutan yang paling mendesak dalam konteks negara Malaysia masa kini, apatah lagi dalam atmosfera Malaysia yang berbilang kaum, budaya dan agama.
Generasi muda kini amat mudah memandang sesuatu yang lebih moden dan maju sebagai sumber rujukan dalam kehidupan bernegara. Prinsip demokrasi sering disalahertikan dalam kebebasan bersuara.
Namun apakah mengagumi Barat tanpa adanya usul periksa tentang falsafah dan hala tujunya adalah sesuatu yang baik atau sebaliknya? Apakah meremehkan budaya dan sistem kepercayaan sendiri merupakan jalan terbaik ke arah maju dan moden?
Oleh itu, dialog tamadun harus berkembang dalam generasi muda. Dialog peradaban adalah tanda kesediaan dan keupayaan sesuatu kelompok agama dan kaum memberi respons terhadap sebarang permasalahan yang berbangkit. Sama ada perkara tersebut melibatkan kelompoknya sendiri atau pun orang lain.
Dalam memberi tindakbalas tersebut, ia hendaklah mengambil kira kepentingan bersama, menerusi rundingan dan persetujuan. Dalam hal-hal yang tidak dapat dipersetujui bersama atas sebab-sebab tertentu, hendaklah ada sikap berlapang dada dan saling hormat menghormati antara satu dengan yang lain.
Dialog antara kaum dan agama bukanlah sesuatu yang pelik. Tetapi sewajarnya ia didasari dengan persediaan dan keupayaan ilmu. Ini meliputi kemampuan pengetahuan tentang asas dan tasawwur agamanya sendiri serta juga memahami dengan sempurna konsep dan asas citra agama rakan dialognya.
Di samping itu, setiap pihak harus benar-benar menyedari tentang permasalahan yang berbangkit berhubung persoalan dan permasalahan yang ingin didialogkan. Tanpa semua ini, dialog akan menjadi pincang kerana fokus perbincangan akan tersasar dari landasan yang sebenar.
Seiring dengan itu, generasi muda Islam harus melihat pengukuhan jiwa agama terhadap mereka sebagai faktor kestabilan. Tanpa kekuatan agama yang mendasari pembentukan peribadi dan komitmen hidup, generasi muda Melayu boleh menjadi amat liberal dalam berfikir hingga suasana keterbukaan menyebabkan mereka hilang jati diri dan tidak melihat kepentingan agama, nilai dan etika sebagai sesuatu yang amat bermakna dalam masyarakat majmuk.
Asas-asas Islam seperti amanah, adil, jujur, ikhlas, tulus dan telus jika mendasari amalan generasi muda bakal menjadi binaan kukuh apabila mereka dewasa nanti. Dalam memberikan daya kepimpinan terhadap orang lain, mereka tidak lupa asas-asas di atas sebagai sesuatu yang amat tinggi nilainya.
Pada masa yang sama generasi muda bukan Islam harus juga memiliki nilai-nilai murni yang sama. Ini supaya jalur kemajuan yang berkembang adalah atas nilai-nilai bersama dan kemanusiaan tinggi yang amat diperlukan dalam proses bina negara.
Kesimpulan
Adalah menjadi harapan supaya remaja di Malaysia didedahkan dengan budaya berdialog secara berilmiah dan beretika. Dialog peradaban antara kaum dan agama boleh menjadi agenda yang penting dalam menambahkan kefahaman tentang integrasi dan mencantumkan titik-titik persamaan serta meraikan perbezaan. Yang baik sewajarnya dimanfaati bersama, yang berbeza harus diketahui batas sempadannya.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah