Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

21 Mac 2010

Bendung segera buang bayi

GEJALA membuang dan membunuh bayi serta kanak-kanak di negara kita semakin menjadi-jadi sejak akhir-akhir ini. Seolah-olah perbuatan membuang dan membunuh bayi itu seperti satu dosa yang sangat kecil.
Apakah mereka berfikir dengan membuang atau membunuh bayi mereka itu akan dapat menyelesaikan segala dosa yang mereka lakukan selama ini?
Mereka harus sedar, mereka sudah melakukan dosa bertingkat-tingkat.
Akibat daripada perbuatan mereka, masyarakat akan menerima bala yang sangat besar sekiranya masyarakat terus membiarkan perbuatan dosa tersebut.
Akibat pergaulan terlampau bebas antara lelaki dengan perempuan melahirkan atau menghasilkan anak luar nikah. Malangnya, anak hasil perbuatan haram mereka itu dipandang oleh mereka dengan seribu satu kebencian.
Sebaliknya, semasa mereka bersekedudukkan secara haram atau tidak sah, mereka melakukannya tanpa rasa bersalah.
Apabila anak hasil hubungan tidak sah lahir, mereka membencinya pula maka mereka meletakkan beban kepada masyarakat dengan cara membunuh atau membuang bayi tersebut di tempat pembuangan sampah, longkang, pekarangan tempat ibadat dan sebagainya.
Saya berpendapat perbuatan mereka itu sudah tiba masanya dibendung segera. Negara kita bukanlah tempat membiakkan anak perbuatan haram. Anak tersebut tidak berdosa. Mereka telah melakukan dosa bertingkat-tingkat.
Maka saya mencadangkan kepada kerajaan supaya menyekat segera gejala tersebut. Jumlah mereka yang melakukan perbuatan tersebut masih belum ramai.
Sebelum bertambah maka hukuman maksimum hendaklah dikenakan kepada mereka. Contohnya seperti meletakkan mereka di satu kawasan khas sehingga pulih dan kembali taat kepada agama.
Anak tersebut diletakkan di bawah pengawasan Jabatan Agama dengan kerjasama Jabatan Kebajikan Masyarakat dengan menubuhkan tempat khas di mana wang boleh diambil dari hasil sumbangan orang ramai.
Lelaki yang terbabit pula hendaklah dihadapkan dengan hukuman rotan kerana tidak bertanggungjawab.
Hukuman bagi pendera kanak-kanak sehingga mati ialah mati mandatori.
Apa pun, tanggungjawab manusia ialah menjaga kesucian keturunan mereka. Jika tidak, keturunan mereka akan dihina akibat perbuatan hina mereka juga.
Sebagai manusia, Allah SWT mengkehendaki kita bertaubat sebelum azab datang sebagaimana firman-Nya:
Barang siapa yang berbuat sesuai dengan hidayah (Allah), maka sesungguhnya dia berbuat itu untuk (keselamatan) dirinya sendiri; dan barang siapa yang sesat maka sesungguhnya dia tersesat bagi (kerugian) dirinya sendiri.
Dan seorang yang berdosa tidak dapat memikul dosa orang lain dan Kami tidak akan mengazab sebelum Kami mengutus seorang rasul. (Al Israa’ ayat 15)

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah