Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

26 Mac 2010

Kewajaran talak dalam Islam

Tiada suatu yang Allah halalkan namun amat dibenci oleh-Nya melainkan talak. Cerai adalah perbuatan yang haram dari segi hukum. Namun sekiranya sudah terpaksa ekoran tiada lagi jalan keluar untuk menyelamatkan perkahwinan barulah halal hukumnya.
Sebaik sahaja talak dilafazkan bermakna terlerai sudah sebuah ikatan pernikahan.
Walaupun Islam memberikan kuasa kepada suami untuk menjatuhkan talak sehingga tiga kali, namun kategori yang paling wajar adalah talak rajie iaitu talak satu atau talak dua.
Ini kerana talak dalam kategori itu, masih terdapat ruang untuk suami kembali semula kepada isterinya, berbanding talak bain, iaitu talak tiga sekali gus.
Sementara talak tiga memberikan konotasi bahawa pintu hati suami telah tertutup rapat untuk menerima semula isterinya. Talak tiga mengundang bahaya kerana dikhuatiri suami akan menyesal yang tidak berkesudahan.
Ringkasnya, talak dan kata putus yang dimiliki oleh suami tidak boleh digunakan dengan sewenang-wenangnya dan perlu diimbangi dengan akal fikiran yang waras serta bebas daripada pengaruh, paksaan mahupun ugutan sesiapa.
Timbalan Presiden Peguam Syarie Malaysia (PGSM), Musa Awang yang juga peguam berpengalaman luas dalam kes-kes cerai berpendapat, Islam memberikan hak kepada pasangan untuk bercerai apabila rumah tangga tidak boleh diselamatkan lagi.
Menurut Musa, ini jelas membuktikan keterbukaan Islam dalam menangani konflik yang timbul dengan memberikan ruang untuk menyelamatkan sesebuah institusi perkahwinan sungguhpun selepas berlaku perceraian.
Beliau berkata, berdasarkan syariat, Allah menetapkan satu tempoh idah selepas berlaku perceraian agar pasangan menilai kembali kesilapan masing-masing.
Apabila timbul penyesalan dalam diri ekoran keputusan yang dibuat dengan terburu-buru maka pasangan terbabit berpeluang menyambung semula ikatan menerusi proses rujuk.
Musa menjelaskan, biarpun suami ibaratnya sudah berpatah arang berkerat rotan dengan isteri dan yakin tidak ingin kembali lagi, namun Allah dalam surah An-Nisa' ayat 19 berfirman: ''Dan bergaullah dengan isteri kamu dengan cara yang baik. Kemudian jika kamu (berasa) benci (disebabkan tingkah lakunya), janganlah pula kamu terburu-buru menceraikannya. Kerana boleh jadi, kamu bencikan sesuatu sedangkan Allah hendak menjadikan perkara yang kamu benci itu, kebaikan yang banyak untuk kamu.''
Pada pandangan Musa, ayat itu jelas memberikan peringatan kepada suami agar jangan terburu-buru menceraikan isteri.
''Ia juga satu petunjuk bahawa masih banyak usaha yang perlu dilakukan oleh suami untuk mendidik dan mentarbiah isteri. Ini kerana, wanita dijadikan seperti bentuk tulang rusuk yang bengkok. Jika dibetulkan dengan kekerasan, nescaya tulang itu akan patah.
''Sungguhpun seseorang suami itu yakin bahawa dia tidak ingin kembali lagi kepada bekas isterinya, namun perceraian yang disyorkan adalah melalui talak rajie iaitu talak yang masih boleh dirujuk. Ini kerana kita tidak tahu apa yang akan berlaku pada masa akan datang.
''Menjatuhkan talak tiga dengan satu kali lafaz, bererti menentang Allah dan menyimpang daripada tuntutan Islam yang lurus,'' jelas Musa.
Beliau berkata, memandangkan Islam mengharuskan perceraian secara talak rajie maka hakim syarie di Mahkamah Syariah berperanan memartabatkan syariat Islam.
Menurut beliau, mahkamah tidak akan membenarkan suami menceraikan isterinya dengan talak tiga sekali gus, kerana ia tidak mengikut syariat Islam.
Jelas Musa, sekiranya suami tetap memilih talak tiga biarpun setelah dinasihati oleh hakim syarie, maka dia telah melakukan kesalahan kerana menceraikan isteri tanpa kebenaran mahkamah (walaupun dilakukan di hadapan hakim syarie).
Apabila kesalahan itu dilakukan di mahkamah, maka hakim boleh mengambil tindakan menurut undang-undang jenayah Islam. Ia bersesuaian dengan ketetapan yang dibuat bahawa lafaz talak perlu mendapat kebenaran mahkamah terlebih dahulu sebelum ia diucapkan.
Berlainan pula sekiranya perceraian berlaku di luar mahkamah dan kes dirujuk untuk mendapatkan pengesahan. Dalam situasi tersebut, ujar Musa, hakim syarie perlu meneliti rukun-rukun lafaz talak dan mengesahkannya menurut syarak.
''Lafaz talak di luar mahkamah perlu disahkan sama ada oleh suami ataupun isteri. Tidak pula terdapat dalam peruntukan bahawa seseorang yang bukan pasangan suami isteri atau pihak ketiga mempunyai locus standi (hak di sisi undang-undang) untuk mendaftarkan permohonan pengesahan perceraian meskipun mendakwa mendengar lafaz talak tersebut dengan jelas,'' jelas Musa.
Bagaimanapun beliau berpendapat, dalam kes-kes tertentu mahkamah boleh melihat dari sudut pandangan hukum syarak untuk mengesahkan sesuatu perceraian yang didakwa didengar oleh pihak ketiga.
Misalnya kata Musa, dalam kes membabitkan pengesahan penerima pusaka: ''Sekiranya suami atau isteri telah bercerai sebelum salah satu pihak meninggal dunia maka mahkamah boleh mengesahkan perceraian mereka terlebih dahulu yang dikatakan didengar oleh pihak ketiga sebelum membuat perintah pembahagian faraid tersebut.''
Islam telah menetapkan peraturan perceraian dengan begitu halus dan hkan talak, di samping memudahkan isteri menuntut hak-hak selepas bercerai ataupun apabila mereka ingin berkahwin lain selepas tamat tempoh idah.teliti agar tiada pihak yang teraniaya. Malah setiap negeri di Malaysia menggunakan enakmen atau undang-undang keluarga Islam masing-masing.
Misalnya, Seksyen 47 Enakmen Undang-undang Keluarga Islam Selangor menyatakan: ''Seseorang suami atau seseorang isteri yang hendak bercerai perlulah menyerahkan satu permohonan untuk perceraian kepada mahkamah dalam borang yang ditetapkan dengan dilengkapi segala butiran perkahwinan.''
Butiran lengkap diperlukan bagi memastikan pasangan suami isteri yang bersengketa memikirkan semasak-masaknya keputusan yang telah dibuat.
Selain itu, ia juga dapat mengelakkan pasangan daripada meremehkan talak, di samping memudahkan isteri menuntut hak-hak selepas bercerai ataupun apabila mereka ingin berkahwin lain selepas tamat tempoh idah.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah