Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

15 Mei 2010

Panduan mudah urus jenazah


SETIAP yang hidup di dunia ini pasti akan menghadapi saat kematian. Semua orang bakal menghadap kematian orang yang tersayang dan rapat dengan kita. Ketika saat itu menjelma, bagaimana kita menghadapinya? Apa yang patut kita lakukan sementara menunggu saudara mara, jiran tetangga atau tukang mandi jenazah tiba?
Buku Panduan Mudah Urus Jenayah tulisan Marzuki Mohd. Noor mengupas apa yang harus dilakukan semasa menghadapi kematian.
Pada awalnya Marzuki membincangkan mengenai hak dan tanggungjawab si mati yang perlu dituntut seperti membayar hutang si mati, menunaikan wasiat si mati dan membayar fidyah.
Semua ini melibatkan waris si mati yang perlu melunaskan hak-hak berkenaan.
Kemudian buku berkenaan menyorot saat-saat si mati baru menghembuskan nafas terakhir sehingga kepada adab-adab ke kubur dan talkin.
Bermula dengan bab pertama yang membicarakan mengenai tanggungjawab menguruskan jenazah memandangkan empat hak orang Islam yang meninggal dunia yang perlu ditunaikan oleh umat Islam lain.
Ini termasuk memandikan, mengkafan, menyembahyangkan dan mengebumikan serta mengiringinya sehingga ke kubur.
Dalam buku ini dikupas perkara yang perlu dilakukan apabila berlaku kematian seperti menempatkan jenazah di tempat yang sesuai seperti katil. Diletakkan dengan kaki mengarah kiblat, kepala ditinggikan, menanggalkan pakaian berjahit dan ganti dengan pakaian bersih sambil menutup auratnya.
Pembaca juga diberikan pendedahan terperinci kaedah memandikan jenazah serta syarat-syarat orang yang memandikan jenazah.
Siapa yang lebih utama memandikan jenazah, alat-alat mandian serta cara persediaan alat mandian.
Buku ini juga dilengkapi dengan hadis-hadis Rasulullah serta bacaan-bacaan tertentu yang biasanya dibaca semasa menguruskan jenazah.
Malah buku ini juga mengupas perbezaan menguruskan jenazah lelaki, wanita serta bayi dan kanak-kanak.
Selain itu pembaca didedahkan bagaimana dan bila jenazah perlu ditayamumkan.
Bagaimanapun jenazah yang mati syahid ketika berperang memerangi orang kafir harbi tidak wajib dimandikan walaupun dalam keadaan berjunub.
Dalam buku ini juga dinyatakan tujuh jenis golongan mati syahid 'akhirat' yang perlu dimandi dan dikafankan.
Ia juga mengupas mengenai cara menyediakan kain kafan, perkara sunat semasa mengkafan sehinggalah siapa yang bertanggungjawab mengeluarkan belanja mengkafankan jenazah.
Juga dihuraikan mengenai solat jenazah, solat hadiah dan membincangkan mengenai jenazah yang haram disolatkan.
Dalam buku ini pembaca juga akan didedahkan dengan syarat-syarat solat jenazah, bagaimana melaksanakan solat jenazah serta wanita yang menunaikan solat jenazah.
Bab kelima pula membincangkan mengenai pengebumian termasuk perkara yang disunatkan, makruh serta waktu terbaik mengebumikan jenazah.
Apa yang lebih menarik terdapat tiga soal jawab mengenai urusan jenazah tanpa anggota lengkap, kematian yang berlaku di lautan dan mayat yang tidak ditemui seperti hilang di laut.
Bab terakhir pula mengenai bacaan talkin, masa dibacakan dan apa yang perlu dilakukan selepas talkin seperti menyiram air dari arah kepala sehingga ke hujung kaki dengan bacaan doa.
Buku kecil setebal 71 muka surat ini amat berguna sebagai panduan mudah kepada pembaca bagi menguruskan jenazah mengikut syarak bermula dengan ziarah sehingga menghantarnya ke liang lahat.
Sesungguhnya urusan jenayah perlu dicepatkan berdasarkan pesanan Rasulullah kepada Ali : "Wahai Ali, tiga perkara yang tidak boleh engkau lambatkan, Sembahyang apabila sudah masuk waktu, (mengebumikan) jenazah apabila sudah sedia dan (menikahkan) anak dara apabila sudah mendapatkan jodoh untuknya." (Diriwayatkan oleh Tirmizi dan Ibnu Majah).

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah