Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

24 November 2010

Usamah menentang musuh Islam

SEBELUM Nabi Muhammad meninggal dunia, beliau membentuk satu angkatan tentera yang diketuai oleh Usamah bin Zaid. Angkatan tentera itu dibentuk bagi menentang penduduk Ghassan. Ghassan adalah sebuah daerah jajahan Rom Timur. Permusuhan Rom disebabkan oleh tindakan mereka membunuh utusan Nabi Muhammad.
Permusuhan itu membawa kepada Perang Mu'tah. Dalam peperangan itu, beberapa panglima Islam terkorban termasuk Zaida bin Harisah. Penduduk Rom juga mempergunakan orang Arab yang tinggal di sempadan Syiria dan Palestin bagi menentang orang Islam.
Atas alasan itu, Nabi Muhammad mengarahkan satu angkatan perang yang diketuai oleh Usamah binZaid dibentuk. Nabi Muhammad mempersiapkan 700 tentera. Namun, takdir penentu segalanya. Sebelum angkatan tentera itu bergerak ke medan perang di Ghassan, Nabi Muhammad wafat.
Selepas Nabi Muhammad wafat, Khalifah Abu Bakar as-Siddiq diberi tanggungjawab meneruskan cita-cita Nabi Muhammad itu.
Pada masa itu, Usamah bin Zaid baru berusia 18 tahun. Usianya yang masih muda tidak menghalang dirinya bagi memikul amanah itu. Usamah taat dan patuh kepada perintah Allah dan Nabi Muhammad . Beliau juga adalah pahlawan yang gagah perkasa. Sebelum peperangan bermula, timbul satu masalah.
"Saya rasa gerakan tentera Usamah ini patut dihentikan serta-merta," kata salah seorang sahabat Nabi Muhammad yang berada di situ.
"Lagi pula, kita lihat pelbagai ancaman yang berlaku di kota Mekah dan Madinah pada masa sekarang," kata sahabat yang lain pula.
Sebahagian sahabat Nabi Muhammad berpendapat, gerakan tentera Usamah itu patut dibatalkan. Hal ini kerana ancaman dan pemberontakan berlaku di kota Mekah dan Madinah. Kaum Zubiyan dan kaum yang lain mengancam mahu menyerang kota Madinah.
Abu Bakar as-Siddiq tetap dengan pendiriannya meneruskan cita-cita Nabi Muhammad.
Katanya dengan tegas, "Demi Allah, saya akan meneruskan perjalanan tentera Usamah. Saya bertekad melaksanakan cita-cita Nabi Muhammad."
Sebahagian daripada sahabat yang lain tidak dapat menghalang keputusan yang dibuat oleh Abu Bakar as-Siddiq. Mereka terpaksa akur dengan arahannya untuk berangkat ke Rom.
Sebelum tentera Usamah bin Zaid berangkat ke medan perang, Abu Bakar sempat mengucapkan selamat jalan kepada Usamah.
"Selamat jalan. Semoga kamu membawa berita kemenangan kepada orang Islam yang lain," kata Abu Bakar kepada Usamah.
Pada masa itu, Abu Bakar mengiringi Usamah sehingga keluar kota Madinah. Pada ketika itu, Abu Bakar hanya berjalan kaki sementara Usamah menunggang kuda.
Melihat keadaan itu, Usamah berasa kurang selesa. Usamah berkata kepada Abu Bakar as-Siddiq, "Wahai Khalifah Abu Bakar, sepatutnya saya berjalan kaki dan tuan menunggang kuda ini sehingga ke pintu keluar kota".
Abu Bakar as-Siddiq membisu seribu bahasa dan hanya tersenyum mendengar pelawaan Usamah itu.
Bagi Usamah, beliau sepatutnya menghormati Khalifah Abu Bakar as-Siddiq. Beliau berasa tidak selesa dalam situasi itu.
"Marilah tuan, naik kuda ini. Tidak elok rasanya saya menunggang kuda seorang diri, sedangkan tuan berjalan kaki. Biarlah saya yang berjalan kaki," kata Usamah lagi.
Abu Bakar tersenyum dan berkata, "Tidak mengapa. Kamu sahaja yang menunggang kuda itu. Sekarang kamu berjihad ke jalan Allah demi menegakkan Islam. Saya berharap saya juga mendapat ganjaran pahala seperti mana kamu berada di medan perang."
"Sekiranya Khalifah berkata begitu, tidak mengapa. Tidak saya berasa malu pada khalifah," jawab Usamah pula.
"Berjuanglah habis-habisan. Bawa berita kemenangan kepada saya nanti," pesan Khalifah Abu Bakar as-Siddiq kepada Usamah.
"Baiklah, saya pasti berusaha sedaya upaya demi menegakkan agama Islam ini," balas Usamah pula.
Usamah meneruskan perjalanannya ke Ghassan bersama angkatan tenteranya. Selepas tentera Usamah bin Zaid berperang selama 40 hari, mereka berjaya mencapai kemenangan yang cemerlang. Usamah membawa berita gembira kepada umat Islam.
Kemenangan itu memberi kesedaran kepada kaum-kaum lain yang mahu menyerang Madinah. Kemenangan itu mengukuhkan lagi kedudukan politik dan keselamatan masyarakat Islam do kota Madinah dan kota Mekah. Akhirnya, tentera Usamah ditugaskan menjaga keselamatan kota Madinah. 

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah