Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

19 Disember 2010

Kepelbagaian masjid dunia

KATA Ibnu Khaldun, seni bina adalah satu daripada asas tamadun yang paling utama yang merupakan lambang atau manifestasi daripada sesuatu tamadun.
Aspek seni bina Islam yang terpenting yang harus diperhatikan ialah seni bina masjid. Ini kerana Islam telah meletakkan tempat ibadah sebagai ciri terpenting sesebuah bandar. Sebagaimana tatkala Rasulullah SAW mencari tapak yang sesuai untuk membina masjid pada penghijrahan baginda ke Madinah dahulu.
Seni bina masjid menjadi lambang keagungan tamadun berbanding Barat, kerana unsur-unsur ketamadunan yang dikembangkan di kota-kota Islam begitu mementingkan nilai kerohanian. Pada masa yang sama, tidak meminggirkan pembangunan fizikal dan kebendaan.
Alangkah seronoknya jika setiap kita berpeluang untuk melihat masjid-masjid yang hebat di seluruh dunia. Bukan tujuan untuk berbangga dengan pencapaian seni bina umat Islam dahulu tetapi menyedari hakikat, ilmu kurniaan Allah SWT kepada hamba-hamba-Nya.
Berikut empat buah masjid yang dikira tersenarai atau dikategorikan sebagai masjid tertua, tercantik dan terbesar di dunia.

Masjid Jami-Ul-Alfar, Sri Lanka
MASJID Jami-Ul-Alfar terletak di Second Cross Street, di kawasan Bazar Pettah, Colombo, Sri Lanka.
Sebenarnya, tidak sukar untuk mengenali bangunan masjid yang siap pembinaannya pada 1909 ini kerana keunikannya yang ketara. Iaitu warnanya belang merah dan putih, bak kuih lapis bagi masyarakat kita.
Arkitek bagi Masjid Jami-Ul-Alfar ialah H.L. Saibo Lebbe. Kerja-kerja pembinaan bermula pada tahun 1908 dan siap setahun kemudian. Tahun siapnya sama dengan siapnya Masjid Jamek Kuala Lumpur.
Masjid ini adalah salah satu yang yang tertua di Colombo yang mana ia telah dibina oleh keluarga Khan dari Mumbai, India.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah