Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

19 Disember 2010

Nabi Adam bapa umat manusia

Al-Alusi berkata: Surah ini termasuk dalam Makkiyah seperti pendapat jumhur ulama dan ada pendapat menyatakan surah Madaniah.
Tatkala Allah cela siapa yang cintakan harta dan makan harta warisan secara tamak di samping tidak memberi makan kepada orang miskin dengan sebab bakhil, ini yang membawa kepada keperluan untuk memerdekakan hamba dan memberi makan kepada orang yang susah.
Begitu juga, tatkala Allah membicarakan berkenaan dengan jiwa yang tenang, maka di sana disebut sebahagian yang terhasil dengan sebab ketenangan itu, lantas Allah berfirman.
Firman Allah SWT: Aku bersumpah dengan negeri (Mekah) ini.
Al-Alusi berkata: Allah bersumpah dengan negeri Mekah secara ijmak ulama.
Firman Allah SWT: sedang Engkau (Wahai Muhammad) tinggal di negeri ini (sentiasa ditindas).
Ulama khilaf berkenaan maksud ayat ini.
1.Dihalalkan bagimu melakukan apa sahaja di negeri ini dari perbuatan membunuh dan lain. Seperti tafsir Ibn Abbas dan Mujahid.
2.Anda ditempatkan di negeri ini dalam keadaan halal tanpa perlu berihram ketika memasukinya ketika pembukaan Kota Mekah. Inilah pendapat al-Hasan.
Firman Allah SWT: Demi manusia yang melahirkan zuriat, dan zuriat yang dilahirkannya.
Ditempatkan di sisi orang Musyirikin di negeri ini dimana mereka menghalalkan untuk mengeluarkanmu dan membunuhmu sedangkan mereka mengharamkan pembunuhan buruan seperti hikayat al-Tha'labi.
Mujahid, Abu Soleh, Qatadah, al-Dhahak, Suffian al-Thauri, Said bin Jubair, al-Suddi, al-Hasan al-Basri, Khushaif, Syarhabil bin Sa'ad dan lain-lain mengatakan: Yang dimaksudkan dengan bapa di sini adalah Adam sedang anaknya adalah anak Adam.
Dan apa yang menjadi pendapat Mujahid dan para sahabatnya inilah yang baik lagi kuat, kerana setelah Allah SWT bersumpah dengan Ummu al-Qura', iaitu tempat-tempat yang didiami.
Dia bersumpah dengan orang yang mendiaminya iaitu Adam, bapa kepada umat manusia dan semua anaknya.
Ibn Jarir memilih berpendapat bahawa hal tersebut bersifat umum yang mencakupi setiap orang tua dan anaknya. Dan pendapat ini pun mengandungi kemungkinan.
Firman Allah SWT: Sesungguhnya Kami telah jadikan manusia sentiasa dalam keadaan menghadapi kesulitan dan kesukaran (jasmani dan rohaninya).
Ibn Kathir berkata: Iaitu dalam kesusahan untuk mencari kehidupan, sedangkan Ibn Jarir pula berpendapat pelbagai urusan yang sulit lagi sukar.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah