Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

29 Januari 2011

Mencari pemimpin

Ketika diangkat menjadi khalifah, Umar bin Abdul Aziz menangis teresak-esak. Melihat keadaan beliau itu, beberapa penyair datang dengan maksud bagi menghiburkannya tetapi Khalifah Umar menolak dengan baik.
Sikap Khalifah Umar itu turut mendapat perhatian anaknya yang resah melihat ayahnya menangis hampir sepanjang hari. Walaupun dia berusaha menjadi penyebabnya namun anak Umar gagal mendapat jawapannya.
Berikutan itu isteri Umar, Fatimah bertanya kepada suaminya: "Wahai suamiku, mengapa engkau menangis seperti ini?" Umar pun menjawab: "Sesungguhnya aku telah diangkat untuk memimpin urusan umat Nabi Muhammad SAW.
"Aku termenung memikirkan nasib para fakir miskin yang sedang kelaparan, orang-orang sakit yang tidak boleh diubati, orang-orang yang tidak mampu membeli pakaian, orang-orang yang selama ini dizalimi dan tidak ada yang membela, mereka yang mempunyai keluarga yang ramai tetapi hanya memiliki sedikit harta, orang-orang tua yang tidak berdaya, orang-orang yang ditawan atau dipenjara, serta orang-orang yang menderita di pelosok negeri ini.
"Aku sedar dan memahami bahawa Allah pasti akan meminta pertanggungjawabanku berikutan amanah yang aku pikul. Namun, aku bimbang tidak sanggup memberikan bukti bahwa aku telah melaksanakan amanah ini dengan baik sehingga aku menangis".
Khalifah Umar kemudian membaca firman Allah SWT dalam surah Yunus ayat 15 yang bermaksud: Sesungguhnya aku takut kepada seksa hari yang besar (kiamat) jika menderhakai Tuhanku.
Persoalannya berapa ramaikah pemimpin pada masa ini yang mempunyai semangat dan roh seperti Khalifah Umar.
Ada pula antara mereka hanya bijak menjadi Khalifah Umar sebagai alat politik tetapi dari corak pentadbiran jauh sekali dengan apa yang dilakukan oleh beliau.
Begitu juga ada di kalangan kita begitu ghairah untuk merebut jawatan dan kedudukan tanpa mahu memahami bahawa setiap yang dilakukan itu pasti dipertanggungjawabkan di Akhirat kelak.
Tetapi beginilah dunia, keghairahan untuk berkuasa menyebabkan kita terlupa terhadap pembalasan yang menanti.
Kuasa dan kedudukannya bukan lagi dilihat sebagai satu amanah tetapi lebih banyak diperalatkan untuk kepentingan diri mahu pun kelompok masing-masing.
Adalah sesuatu malang akibat keghairahan ingin berkuasa ini yang menjadi mangsa ialah rakyat kecil yang tidak mengerti apa-apa.
Ada antara mereka hanya kais pagi makan pagi kais petang makan petang. Mereka tidak tahu soal kuasa dan kedudukan, apa yang mereka tahu ialah mencari rezeki bagi meneruskan kehidupan di alam fana ini.
Namun, malangnya ada di antara pemimpin kita yang hidup dalam kemewahan tanpa mahu merenung rakyat bawahan. Lihat sahaja bagaimana Khalifah Umar meletakkan kedudukan selepas dilantik menjadi khalifah, menyedari masih ramai rakyatnya miskin, menderita dan sengsara, Umar membuat keputusan tidak tinggal di istana, tapi hanya menempati rumah sederhana tanpa pengawal peribadi mahupun pengawal keselamatan.
Beliau juga menolak menggunakan kemudahan negara, termasuk pelbagai perhiasan yang diwariskan Khalifah Malik bin Marwan untuk isterinya.
Namun kita sekarang menempuh situasi berbeza, terlalu ramai pemimpin yang lupa daratan apabila sudah dilantik sebagai pemimpin.
Segala janji yang dibuat ketika berkempen bagi mendapatkan kedudukan hanya tinggal janji, tiada satu pun yang ditunaikan.
Apabila rakyat menuntut janji itu maka pelbagai alasan diberikan tanpa mahu mengakui bahawa hakikat janji yang dibuat hanyalah semata-mata bagi meraih sokongan.
Atas sebab itulah Allah SWT mengingatkan golongan ini dalam surah al-Hasyr ayat 19 yang bermaksud: Janganlah kamu seperti orang orang yang lupa kepada Allah, lalu Allah menjadikan mereka lupa kepada diri mereka sendiri. Mereka itulah orang-orang yang fasik.
Justeru adalah wajar jika mereka yang bergelar pemimpin menyedari tanggungjawab yang diamanahkan kepada mereka. Janganlah ghairah untuk berkuasa sehingga sanggup memperdayakan rakyat yang amat mengharap adanya pemimpin seperti Khalifah Umar Abdul Aziz.
Ingatlah kuasa dan kedudukan tidak kekal lama, sebaliknya ia adalah amanah yang boleh disifatkan sebagai satu bebanan yang di akhirat akan dipersoalkan.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah