Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

05 Februari 2011

Sponge Bob,7 Dosa Besar & tips menonton tvDalam film kartun Sponge Bob, setiap tokoh kartunnya memiliki beberapa karakter yang berbeza, dan di tiap karakter itu terdapat beberapa sifat yang dianggap sebagai 7 dosa besar, ini adalah beberapa karakter dari semua tokoh kartun Sponge Bob tersebut.1. Sloth/Kemalasan (Patrick)
http://hermawayne.blogspot.com
Kemalasan adalah suatu hal yang dianggap dosa, termasuk kemalasan dalam bertindak. Jelas ini adalah sifat Patrick. Dia tinggal di bawah batu sepanjang waktu dan tidak pernah melakukan apa-apa. Bahkan dalam episode "Big Pink Loser", dia mendapatkan penghargaan untuk tidak melakukan apa-apa paling lama. 


2. Wrath/Amarah (Squidward)
http://hermawayne.blogspot.com
Amarah melibatkan perasaan kebencian dan kemarahan. Squidward membenci hidupnya dan juga membenci Sponge Bob, dan sebagian besar waktunya dihabiskan untuk marah-marah. 
3. Pentingkan diri & kedekut (Mr. Krabs)

http://hermawayne.blogspot.com
Jelas Mr. Krabs adalah tokoh yang sangat pentingkan terhadap wang. Bagaimana mungkin tidak? dia benar-benar berfikir bahwa wang adalah segalanya. Tambahan pula, dia tidak kisah dengan masalah orang lain & kedekut.


4. Envy/Iri hati (Plankton)
http://hermawayne.blogspot.com
Plankton iri kepada Mr. Krabs karena Krusty Krab berjaya,sedangkan The Chum Bucket adalah sebuah kegagalan. Iri membuatnya ingin mencuba untuk mencuri formula rahsia Krabby Patty. Namun, selalu menemui kegagalan kerana kepintaran Mr krabs.


5. Gluttony/Kerakusan (Gary)
http://hermawayne.blogspot.com
Saya benar-benar berfikir bahwa yang satu ini cukup lucu. Apakah Anda pernah memperhatikan Sponge Bob dimana dia selalu mengatakan, "jangan lupa untuk memberi makan, Gary" atau mengatakan, "Saya harus pergi makan Gary". Gary bahkan lari saat Sponge Bob lupa untuk memberinya makan. Kerakusan biasanya mengacu pada berlebihan dalam hal makan.


6. Bangga diri (Sandy)
http://hermawayne.blogspot.com
Sandy bangga terhadap siapa dirinya dan dari mana dia berasal. Dia bangga pada kenyataan bahwa dia dari Texas dan senang kalau semua orang tahu tentang itu. Dia juga bangga pada kenyataan bahwa dia adalah mamalia dan makhluk darat, seperti dalam episode "Pressure", di mana dia mencuba untuk membuktikan bahwa makhluk darat lebih baik daripada makhluk laut.


7. Lust/Nafsu (Sponge Bob)
Kelihatannya pelik pada awalnya. Nafsu dalam suatu definisi adalah, "kasih sayang berlebihan terhadap orang lain". Ini jelas dialamatkan pada Sponge Bob. Dia menunjukkan cintanya kepada orang lain dengan semangat untuk berbuat baik dan membantu orang dan nafsu terhadap pekerjaannya, 


Itulah beberapa definisi tentang beberapa sifat-sifat dari beberapa tokoh dari Sponge Bob yang mungkin saja termasuk dalam beberapa dosa besar, tapi di balik semua itu, kartun tersebut tetap lucu dan sebagai hiburan yang menarik untuk semua.
Memang sejujurnya saya suka menonton kartun SpongeBob kalau ada kelapangan. Ingat, bukan semua kartun yg tidak baik untuk ditonton seperti orang dewasa sangkakan. Namun, ada beberapa kartun lain yang ada pengajarannya.
Kepada anak-anak yang menonton kartun, ibu bapa hendaklah menanamkan karakter menonton kartun untuk hiburan & ambil pengajaran, bukan untuk berlebih-lebihan. 


Contohnya seperti cerita Doremon. Kepada yang menonton cerita ini, jangan pula menganggap Doremon adalah Tuhan. Itu khurafat. Hanya Allah Swt yang berkuasa di langit & bumi. Ambil pengajarannya. Itulah cara menonton tv yang sebenar.


Amalan menonton tv yang sebenarnya:
1.Ibu bapa & anak-anak hendaklah menapis mana yang khurafat & benar semasa menonton tv.
2.Ibu bapa perlulah mengambil kira rancangan mana satu yang sesuai dengan jiwa anak-anak.
3.Setiap drama atau sinetron ada unsur pengajaran. Ambillah pengajaran tersebut. Contohnya, cerita Doremon(Apabila sudah bijak, jangan malas pula sebab kebijaksanaan akan menemui kegagalan kalau malas berusaha). Ini sifat Nobita yang pemalas & selalu dapat markah kosong dalam ujian walhal masa usia 5 tahun dahulu dia pandai & rajin.
4. Untuk rancangan disiarkan pada waktu solat, solatlah & khusyukkan dulu sebelum boleh menonton tv.
5.INGAT, TONTONLAH CERITA YANG ADA MANFAATNYA SAHAJA!!!!!! BUKAN YANG BERSIFAT FOYA-FOYA.Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah