Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

14 Mei 2011

Segera qada solat

Menurut hukum syarak, setiap solat fardu yang ditinggalkan wajib diqada sama ada disebabkan lupa, tidur atau orang murtad yang kembali semula kepada Islam setelah murtad.
Dari segi istilah fuqaha, qada adalah sesuatu (ibadah) yang dilakukan selepas berlalu waktu tunainya untuk mendapatkan sebagaimana yang sebelumnya dengan melakukannya secara qada atau mengerjakan semula ibadat-ibadat yang tidak sah, yang tertinggal atau sengaja ditinggalkan pada waktu-waktu yang lain.
Daripada Anas bin Malik r.a, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: Jika tertidur seseorang daripada kamu sehingga tertinggal solatnya ataupun terlupa mengerjakannya, maka hendaklah dia mendirikan solat yang tertinggal itu apabila dia sudah teringat, sesungguhnya Allah swt telah berfirman: Dirikanlah solat untuk mengingati Aku. (riwayat Muslim)
Hukum keharusan mengqada solat itu bukanlah sebagai satu kelonggaran yang membolehkan seseorang itu meninggalkannya dengan sengaja sehingga luput waktunya walaupun berhasrat untuk mengqadanya pada waktu yang lain.
Adapun anggapan bahawa meninggalkan solat dengan sengaja dan boleh menggantinya pada waktu yang lain asal saja kewajipan itu tidak terus ditinggalkan atau dilupakan adalah satu anggapan yang salah dan bertentangan dengan kefarduan solat.
Ingat Allah SWT berfirman yang bermaksud: Sesungguhnya sembahyang itu adalah satu ketetapan yang diwajibkan atas orang-orang yang beriman, yang tertentu waktunya. (al-Nisa': 103).
Kefarduan solat waktunya telah ditetapkan oleh Allah SWT. Solat zuhur hendaklah dilakukan dalam waktu zuhur melainkan bagi mereka yang bermusafir diharuskan jamak atau qasar atau kedua-duanya sekali iaitu jamak dan qasar.
Saudara wajib mengqada fardu solat serta kefarduan-kefarduan yang lain. Kebiasaannya orang leka dalam mendirikan solat dan beralasan dalam ibadah puasa.
Bagi sesiapa yang meninggalkan solat tanpa uzur syarie maka hendaklah dia bersegera mengqadanya tanpa lengah. Adapun pendapat atau pandangan yang mengatakan selesaikan yang qada sebelum buat yang fardu adalah pandangan yang bertentangan dengan syarak.
Qada adalah kewajipan yang tertinggal manakala solat tunai adalah fardu yang wajib semasa. Bagi mereka yang bertemu jalan pulang dengan menginsafi kekurangan dan kesalahannya dalam mentaati Allah SWT terutamanya kegagalannya dalam menunaikan kewajipan hendaklah mulakan dengan bertaubat atas segala kesalahannya serta keterlanjurannya kerana tidak mentaati Allah serta melanggar perintah-Nya.
Taubat mesti dimulakan dengan penyesalan serta keazaman untuk tidak mengulangi serta iltizam dalam mentaati Allah swt. Kalau benar dan telus taubatnya maka hendaklah disusuli dengan mengqada perintah Allah SWT yang tertinggal.
Kalau sekadar taubat sahaja tanpa tindakan maka taubatnya tidak sempurna di sisi Allah swt. Nasihat saya teruskan dengan jiwa penyesalan dan disertai ketaatan dengan mengqada perintah yang tertinggal dalam masa yang sama jaga solat fardu dan tunaikan pada masanya tanpa bertangguh.
Mungkin juga saudara boleh mengqada solat selepas solat-solat fardu. Bangun malam untuk qada, tiada hadnya. Qadalah berapa banyak yang hendak diqada daripada apa yang tertinggal dulu.
Apa yang saudara perlu buat ialah cuba hitung solat yang tertinggal sejak bila, ketika itu umur berapa tahun. Jumlahkan solat yang tertinggal dan mulakan dengan mengqadanya, biarpun kita bertemu ajal sebelum selesai mengqada solat maka Allah SWT adalah Yang Maha Pengampun.
Adapun segala ujian yang menimpa seseorang itu mungkin kerana kesalahannya, mungkin juga kerana mengujinya.
Hal itu janganlah difikirkan sangat kerana Allah SWT tidak akan menzalimi hamba-hambanya. Kadang-kadang ada teguran melalui sedikit ujian agar segera kita kembali kepada Allah SWT serta bermuhasabah diri.
Sebenarnya tidak semua ujian yang menimpa seseorang itu kerana kejahatannya, dan di sebaliknya apabila seseorang itu tidak ditimpa ujian bukan kerana baiknya dia.
Kita juga biasa lihat ada orang jahat elok tidak ada masalah, tiada ujian, ada orang baik tetapi diuji macam-macam. Tabahkan hati, saudara harus bersyukur kerana saudara bertemu hidayah Allah SWT dan ingin kembali kepada-Nya.
Semoga Allah SWT memberi kekuatan dan pertemukan saudara dengan kenikmatan Islam.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah