Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

04 Jun 2011

Penghormatan terhadap Kaabah

DALAM hal ini, penghormatan terhadap Baitu al-Haram merupakan suatu kekuatan kerohanian yang dapat melindungi orang Quraisy dalam perjalanan. Oleh sebab itu mereka suka mengembara untuk mencari rezeki.
Penghormatan terhadap Baitu al-Haram yang telah menjadi darah daging di kalangan bangsa Arab hasil daripada kurniaan Tuhan, Penjaga Baitu al-Haram. Dia telah menjaga kehormatannya itu dan ia semakin bertambah dalam jiwa orang Arab dengan terusirnya tentera Habsyah yang hendak merobohkannya dan dibinasakan mereka sebelum sempat menyentuh batunya bahkan mereka tidak sempat untuk menghampirinya.
Sekiranya kedudukan dan kehormatan Baitu al-Haram tidak ada di dalam jiwa orang Arab dan terdapat tangan-tangan jahil yang berani mengganggu para musafir mereka, sudah tentu mereka tidak berani melakukan perjalanan itu.
Akibatnya peluang untuk mencari rezeki menjadi sedikit kerana tanah mereka tidak ditumbuhi tanaman dan tidak ada binatang ternakan, lagipun mereka bukankah ahli pertukangan yang masyhur diperlukan orang ramai untuk memahat rumah-rumah mereka.
Oleh itu, peluang untuk mencari rezeki sempit dan pintu mencari segala sumber kekayaan tertutup.
Firman Allah SWT: Maka hendaklah mereka menyembah Tuhan pemilik rumah ini (Kaabah). Yang telah memberi makanan kepada mereka untuk menghilangkan lapar dan mengamankan mereka dari ketakutan.
Maksud ibadat kepada Tuhan Kaabah ini dengan makna mentauhidkan-Nya seperti pendapat Ibn al-Jauzi.
Berkenaan Allah mengurniakan makanan kepada mereka daripada kelaparan ada tiga pendapat:
i. Dengan kurniaan Allah daripada harta dan rezeki sebagaimana pendapat Ibn Isa.
ii. Dengan berkat doa Nabi Allah Ibrahim seperti pendapat Ibn Abbas.
iii. Mereka pernah lapar pada zaman Jahiliyah dan Allah campakkan ke hati orang Habsyah untuk membawa makanan kepada mereka.
Berkenaan dengan keamanan pula, ditafsirkan dengan empat pendapat:
i. Allah mengamankan mereka daripada merasa takut kepada orang Arab yang memerangi mereka kerana kehormatan Tanah Haram. Inilah pendapat Ibn Abbas.
ii. Selamat daripada takut tentera Habsyah bersama gajah sebagaimana pendapat al-A'masy.
iii. Allah SWT mengamankan mereka daripada penyakit juzam atau kusta seperti pendapat al-Dahhak, al-Suddi dan Sufyan al-Thauri.
iv. Orang Quraisy akan sentiasa menjadi khalifah seperti kata Ali r.a.
Sayid Qutub berkata: Mengikut keadaan mereka yang lemah dan keadaan alam sekitar di sekelilingnya maka mereka diancam ketakutan tetapi Allah SWT mengamankan mereka dari ketakutan itu.
Itulah peringatan Allah yang sewajarnya menimbulkan rasa malu dalam hati kaum Quraisy. Mereka bukannya tidak tahu nilai Baitullah dan kehormatannya dalam kehidupan mereka.
Malah dalam saat-saat kesusahan dan duka nestapa mereka tidak memohon perlindungan melainkan pada Tuhan rumah suci yang Esa itu. Lihat sahaja Abdul Mutalib, ia tidak menentang angkatan tentera Abrahah dengan kekuatan askarnya tetapi dengan cara Tuhan Esa yang mengawal sendiri rumah-Nya.
Dia tidak menentang Abrahah dengan patung berhala dan dia tidak berkata kepada Abrahah: Tuhan-tuhan itu akan melindungi keselamatan rumah suci mereka tetapi yang dikatakan pada Abrahah adalah: Saya adalah tuan kepada unta-unta yang telah dirampas oleh engkau dan rumah ini mempunyai tuannya yang akan mempertahankannya.
Sayang seribu kali sayang, kesesatan dan penyelewengan zaman jahiliah tidak mempunyai logik, tidak bersandarkan kepada kebenaran.
Penutup
Jika mereka memahami bahawa semua itu berlaku kerana anugerah Tuhan, pemilik rumah ini, tentu mereka akan menyembah-Nya. Akan tetapi mengapa mereka masih mengagungkan selain-Nya dan menjadikan sebagai perantara di sisi-Nya, padahal tidak ada seorang pun daripada mereka yang dijadikan perantara itu mampu memberi limpahan kepada mereka, sama ada dalam bentuk nikmat keamanan, rezeki dan memenuhi keperluan hidup mereka.
Semoga Allah menjadikan kita semua sentiasa berada dalam keamanan dan kemakmuran, amin.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah