Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

01 Oktober 2011

Fitnah bapa munafik

SEBAGAIMANA sebahagian besar serangan sebelum ini, Rasulullah SAW akan memikul tanggungjawab sebagai ketua perang, begitu juga serangan yang akan dilakukan terhadap penduduk Kota Daumatul Jandal.
Sebelum baginda berangkat mengetuai serangan tersebut, baginda melantik Suba bin Arfathah Al Ghifari supaya memimpin dan mengendalikan urusan negara Madinah sepeninggalan baginda.
Dalam perjalanan ke Daumatul Jandal itu, baginda masih menggunakan taktik biasa iaitu berjalan waktu malam dan pada siangnya mereka berehat dan bersembunyi di lereng-lereng bukit dan gunung.
Tujuannya supaya pihak musuh tidak menyedari kedatangan tentera Islam itu. Akhirnya berita kehadiran tentera Islam itu sampai juga ke pengetahuan penduduk Kota tersebut.
Mereka sangat terkejut dan tidak menyangka niat buruk mereka akhirnya berjaya dicium oleh Rasulullah SAW. Lebih teruk lagi tentera Islam kini telah berada hampir dan menunggu masa sahaja untuk menyerang.
Tanpa mempunyai banyak pilihan, penduduk kota tersebut bertempiaran melarikan diri dengan meninggalkan harta benda termasuk haiwan ternakan.
Mereka berjaya melarikan diri walaupun tentera Islam mencari ke merata tempat, tempat-tempat persembunyian mereka namun seorang pun tidak ditemui.
Ini memberi peluang kepada baginda merampas keseluruhan harta benda yang termasuk dalam kategori fai' itu sebelum tentera Islam pulang semula ke Madinah setelah berada beberapa hari di Kota Daumatul Jandal.
Dikatakan setiap anggota tentera Islam mendapat seekor unta sebagai habuan daripada rampasan fai' itu.
Walaupun tidak berlaku sebarang pertempuran dengan pihak musuh namun peristiwa ini tetap disebut sebagai perang.
Melalui tindakan-tindakan yang pantas dan tegas seperti ini, baginda berjaya meluaskan pengaruh dan memelihara Madinah dari sebarang cubaan untuk menyerang oleh pihak-pihak musuh.
Begitupun musuh tetap musuh! Mereka tetap menyimpan niat buruk dan berusaha menghancurkan Islam tanpa mengira sama ada mereka mampu atau tidak untuk berbuat demikian.
Maka ini tidak menghairankan jika dikatakan secara keseluruhannya, iaitu sepanjang usia baginda, Rasulullah terlibat dalam 27 peperangan.
Ini apabila lima bulan selepas berlaku Perang Daumatul Jandal itu, terjadi pula Perang Muraisi, iaitu apabila Puak Bani Musthaliq yang diketuai oleh Harits bin Dhirar hendak memerangi umat Islam di Madinah.
Namun kesudahannya sebagaimana yang sebelum-sebelum ini, baginda dan pasukannya bukan sahaja berjaya mengalahkan puak tersebut malah berjaya menawan 200 keluarga (700 lelaki dan perempuan termasuk puteri Harits yang bernama Barrah) merampas 2,000 unta dan 5,000 ekor kambing.
Namun kesan Perang Musthaliq ini menimbulkan perbuatan memfitnah! Tentu sahaja perbuatan fitnah iaitu merangkumi mengada-adakan cerita, memburuk-burukkan orang lain, memecah belahkan perpaduan, mengumpat, menghina dan sebagainya itu dilakukan oleh 'bapa munafik', Abdullah bin Ubay yang semakin hari semakin melampau dan menjadi duri dalam daging!
Abdullah menabur fitnah terhadap perpaduan dan persaudaraan yang sekian lama terjalin antara golongan Muhajirin dan Ansar.
Beliau juga dalam kisah selanjutnya melakukan fitnah yang paling jahat terhadap Rasulullah dan keluarga baginda, apabila isteri baginda, Siti Aisyah dituduh mempunyai hubungan haram dengan lelaki lain!

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah