Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

01 Oktober 2011

Pakej haji THTS diyakini

REZEKI yang dikurniakan Allah kepada kita tidak sama. Ada yang mendapat rezeki melimpah ruah dan ada pula yang diuji dengan kesulitan hidup di dunia ini.Bagi yang berkemampuan sudah pasti menyimpan hasrat mendapat layanan lebih istimewa semasa menunaikan ibadat haji. Sementelahan ia hanya wajib sekali seumur hidup.
Itulah bermulanya perkhidmatan Tabung Haji Travel & Services Sdn. Bhd. (THTS) kira-kira 20 tahun lalu, kata Pengarah Eksekutifnya, Mohd. Salleh Abd. Mubin.
Kata beliau, sesetengah jemaah haji ada keupayaan untuk membayar lebih dan mahu perkhidmatan tambahan di Tanah Suci.
“Kalau jemaah lain tinggal di apartmen kenapa tidak boleh diadakan hotel sebagai penginapan.
“Jadi syarikat (THTS) diminta menawarkan perkhidmatan ini dengan kerjasama pemilik hotel di Mekah,” katanya kepada Mega, baru-baru ini.
Asas perkhidmatan THTS dahulu adalah khidmat TH, urusan haji menggunakan kapal laut, bantu proses membuat pasport, visa dan pelepasan jemaah.
Mulai tahun 1991, THTS diminta memperluaskan khidmat dengan menguruskan pakej haji. Sejak itu bermulalah era baru THTS melibatkan urusan prapenerbangan jemaah haji, daftar masuk, urusan pasport dan sebagainya.
Kini, THTS menawarkan pakej haji berharga antara RM20,000 sehingga RM125,000 mengikut kategori tertentu.
Antara kelebihan perkhidmatan pakej haji berbanding muassasah, kata Mohd. Salleh, adalah lokasi hotel berhawa dingin yang berhampiran Masjidil Haram di Mekah dan Masjid Nabawi di Madinah.
Selain itu, turut diadakan taklimat khas sebelum berangkat ke Tanah Suci selain program bimbingan secara berterusan di sana.
“Kita juga menyediakan bas berhawa dingin di Mekah, Madinah dan Jeddah selain mempunyai petugas berpengalaman di setiap lokasi penginapan jemaah,” katanya.
Menyedari persaingan agensi-agensi lain yang turut menawarkan perkhidmatan pakej haji setiap tahun, Mohd. Salleh memberitahu, pihaknya memberi fokus kepada kemudahan penginapan, pergerakan, pengangkutan dan bagasi jemaah di Mekah, Madinah dan Jeddah.
Untuk itu pihaknya mengadakan rundingan awal dengan Muassasah Asia Tenggara (Mekah) dan Muassasah Adilaq (Madinah) untuk mengatur pergerakan dan kemudahan jemaah.
Menurutnya, kemudahan WiFi di turut disediakan hotel-hotel jemaah THTS selain nisbah petugas 1:50 jemaah.
“Dalam usaha menambah baik perkhidmatan, tahun ini kita bekerjasama dengan sebuah syarikat untuk membekalkan kad sim prabayar Zain (Arab Saudi) kepada jemaah kita.
“Kad itu bernilai RM25 dan ia memudahkan perhubungan dengan keluarga di Malaysia atau suami isteri yang menunaikan haji,” katanya.
Mohd. Salleh berkata, tahun ini THTS menugaskan kira-kira 110 pegawai bagi membantu mengurus jemaah haji di Tanah Suci.
“Jumlah itu termasuk tukang masak dan juga pembimbing haji. Pembimbing haji adalah penduduk tetap keturunan Melayu di sana yang boleh berbahasa Melayu.
“Harapan kita, dengan adanya pembimbing begini akan memudahkan jemaah haji mendapat bimbingan selain menjadi tempat rujukan jika menghadapi masalah,” tambahnya.
Sementara itu, Pengurus Besar (Pemasaran) THTS, Mohd. Badrulhisham Abdul Latif berkata, selain pakej haji dan umrah pihaknya juga akan memperkukuhkan lagi pakej pelancongan.
Katanya, ia meliputi pelancongan domestik dan juga kawasan serantau, Timur Tengah serta Eropah.
“Tumpuan kita adalah destinasi yang mempunyai kesan tamadun Islam. Maksudnya, kita tawarkan bukan semata-mata makan angin.
“Sebaliknya dapat belajar kesan-kesan peninggalan umat Islam walaupun mereka adalah penduduk minoriti di situ,” jelasnya.
Yang lebih utama, kata Badrulhisham, THTS menawarkan pakej pelancongan Muslim yang menjamin tidak abai waktu solat, makan minum yang halal dan sebagainya.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah