Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

03 Jun 2012

Sambutan hari kebesaran Islam


Perhimpunan bersempena hari kebesaran Islam adalah satu wasilah yang besar bagi usaha dakwah kepada Allah SWT.
TELAH menjadi suatu kebiasaan berkumpul untuk menghidupkan hari-hari kebesaran Islam lagi bersejarah seperti Maulidur Rasul, Israk Mikraj, Nisfu Syaaban, Maal Hijrah, Nuzul Quran dan banyak lagi.
Perkara ini adalah suatu adat yang tidak bersangkut paut dengan agama. Oleh itu, tidak perlu dipersoalkan sama ada ia disyariatkan ataupun suatu sunnah. Malah ia tidak bertentangan dengan asas agama.
Apa yang merbahaya ialah meyakini sesuatu itu sebahagian daripada syariat sedangkan hakikatnya bukan.
Acara-acara tradisi dan ‘uruf seumpama ini tidak lebih daripada dikatakan sama ada ia disukai oleh Allah atau tidak.
Sebahagian orang mendakwa hari-hari kebesaran Islam yang diadakan dengan berkumpulnya orang ramai, tidak boleh dilakukan lebih awal atau dilewatkan kerana adanya penetapan waktu tertentu yang disepakati ke atasnya.
Maka ada yang mengatakan bahawa orang ramai berkumpul pada malam ke-27 Rejab untuk memperingati peristiwa Israk Mikraj dan juga mereka berkumpul pada malam ke-12 Rabiulawal untuk menghidupkan hari kelahiran Nabi Muhammad SAW, sedangkan para ulama berbeza pendapat dalam menentukan tarikh kedua-dua peristiwa itu dengan tepat.
Pada hakikatnya, ketiadaan persepakatan ulama dalam menentukan waktu dan tarikhnya tidak memberi sebarang kesan kerana kita tidak disyariatkan membataskan perhimpunan itu pada waktu tertentu. Tetapi ia hanyalah suatu kebiasaan.
Apa yang penting ialah memanfaatkan sebaik-baiknya kesempatan berkumpul sesama Islam dan berusaha membawa mereka ke arah kebaikan.
Sesungguhnya kita percaya bahawa selagi mereka berkumpul dengan niat semata-mata kerana Allah dan berada di atas landasan Allah, maka perhimpunan tersebut diterima di sisi Allah sekalipun tarikhnya tidak betul.
Memanfaatkan peluang ini dengan berdoa dan bertawajjuh kepada Allah SWT, menagih limpahan anugerah, kebaikan dan keberkatan daripada-Nya adalah lebih besar faedah daripada sekadar mengingati atau mengenang peristiwa tersebut.
Menggunakan kesempatan begitu adalah lebih utama daripada menegah, menolak dan mengingkari perkumpulan mereka dengan alasan yang tidak mendatangkan sebarang faedah.
Sesungguhnya perhimpunan bersempena hari kebesaran Islam adalah satu wasilah yang besar bagi usaha dakwah kepada Allah SWT. Ia merupakan peluang keemasan yang tidak harus dilepaskan.
Bahkan wajib ke atas para pendakwah dan ulama mengingatkan umat dalam kesempatan berhimpun seumpama itu tentang segala akhlak, adab, hal keadaan, sirah, muamalah dan ibadat Nabi Muhammad SAW, memberi nasihat dan menunjukkan mereka ke arah kebaikan dan kejayaan serta memberi amaran mengenai bala, bidaah, kejahatan dan fitnah.
Sesungguhnya menyibukkan diri mengingkari dan menolak hukum perkumpulan umat Islam bagi majlis-majlis seumpama itu adalah sia-sia.
Bahkan merupakan suatu kebodohan dan kejahilan kerana kita hanya mensia-siakan peluang yang besar dan melenyapkan kesempatan yang berharga itu.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah