Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

03 Jun 2012

Usaha bendung krisis sosial


GEJALA zina dalam masyarakat terutamanya di kalangan para remaja Islam semakin membimbangkan. Kurangnya kesedaran dan perhatian menyebabkan gejala ini menular kepada pembuangan bayi yang tidak berdosa.
Tanpa belas kasihan, bayi-bayi ini telah ditinggalkan dalam keadaan hidup mahupun hingga menemui ajal mereka, telah mencetuskan persoalan kasih sayang dan kasihan belas yang semakin terhakis atau kurang dalam kehidupan kita.
Apatah lagi, kemajuan sesebuah negara pada hari ini tidak boleh diukur hanya berdasarkan kepada pembangunan ekonomi dan infrastruktur. Malah ia perlu melibatkan pembangunan sosial dan rohani.
Hakikatnya, tidak bermakna pengiktirafan sebagai sebuah negara maju sekiranya masyarakat di dalamnya mengalami krisis sosial yang kritikal.
Jika kita lihat laungan kebebasan oleh masyarakat di negara Barat atas nama pemodenan, yang pastinya kebebasan yang tiada batasan itulah penyebab kepada kerosakan nilai-nilai kemasyarakatan dan tidak mustahil sehingga membawa kepada kemusnahan.
Kesinambungan perancangan negara yang berkesan bergantung kepada corak kepimpinan yang mengetuai negara. Jika kita mahu melihat bagaimana kepimpinan negara pada masa akan datang, kita harus melihat kepada generasi muda hari ini.
Tidak dinafikan remaja hari ini terpaksa bergelut dalam krisis sosial yang kian meruncing. Lantas, krisis sosial ini tidak boleh hanya disandarkan kepada ibu bapa dan kerajaan semata-mata tetapi perlu kepada penggemblengan semua ahli masyarakat.
Menyedari hakikat inilah, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) menggerakkan satu usaha dengan menerbitkan buku berjudul Menangani Zina & Pembuangan Bayi. Ia sedikit sebanyak mendedahkan persoalan sebab dan akibat mengapa fenomena ini semakin menjadi-jadi, sedangkan pelbagai langkah pencegahan dan usaha membanterasnya telah dilakukan berbagai-bagai pihak.
Buku ini berdasarkan kajian dan tulisan ahli akademik dan profesional yang terlibat secara langsung dalam membendung salah laku sosial remaja.
Ini dengan tujuan agar masyarakat melihat keadaan sebenar salah laku sosial yang menjadi tajuk kupasan iaitu permasalahan zina di kalangan remaja dengan antara lain disokong oleh fakta dan data serta perbandingan dengan negara lain agar dapat membuka minda sama-sama mencari jalan bagi menangani masalah ini.
Justeru kemunculan buku ini juga berperanan untuk mencari langkah-langkah menanganinya dengan harapan dapat memberi manfaat dan kesedaran kepada semua pihak untuk sama-sama menggerakkan kita kepada penyelesaian tuntas agar agenda pembangunan sosial dapat berjalan seiring dengan agenda pembangunan ekonomi dalam mencapai sasaran negara maju 2020.
Buku suntingan Nur Syahidah Abdul Jalil memuatkan kertas kerja yang dibentangkan semasa berlangsungnya Muzakarah Pakar Menangani Zina Serta Pembuangan Bayi di Kalangan Remaja dan Pelajar Sekolah pada 16 Disember 2010 bertempat di Dewan Besar IKIM.
Tiga tulisan daripada hasil pembentangan muzakarah diterbitkan dalam buku ini yang melihat perspektif zina daripada pelbagai bahagian. Kertas kerja tersebut ialah, Analisis Sosial Kes-kes Zina Berdasarkan Data Daripada Kajian Mengenai Kehamilan Luar Nikahtulisan Dr. Fatimah Abdullah.
Kertas kerja kedua dan ketiga pula ialah hasil tulisan Prof. Madya Datin Dr. Paizah Ismail dan Dr. Hamizah Mohd. Hassan mengutarakan permasalahan zina dari sudut undang-undang Jenayah Syariah di Malaysia dan dari sudut pandangan kesihatan reproduksi manusia.
Hasil kerja daripada para penulis secara tidak langsung telah menganjurkan bahawa satu pangkalan data khas perlu diwujudkan dalam usaha menangani masalah ini.
Semoga dengan usaha bersepadu ini, masalah salah laku zina ini dapat diperangi secara keseluruhannya.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah