Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......





'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....



Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

12 November 2011

Wakaf tanah, banglo untuk warga emas

Wasiat Nabi Muhammad SAW menerusi hadis di atas jelas menunjukkan amalan individu Muslim tidak akan terhenti walaupun telah meninggal dunia dengan adanya tiga peninggalan tersebut semasa di dunia untuk dibawa sebagai saham akhirat.
Tahukah anda, perkataan infaq atau wakaf yang disebut sebanyak 60 kali dalam al-Quran menunjukkan bahawa Allah SWT sangat menggalakkan para hamba-Nya melaksanakan ibadah wakaf.
Wakaf bukanlah istilah baru bagi umat Islam. Sejak zaman Rasulullah SAW lagi baginda telah memperkenalkan ibadah wakaf kepada sahabat untuk diamalkan bagi melengkapi amalan bersedekah.
Keistimewaan harta wakaf yang boleh mendatangkan hasil atau menjana lebih banyak manfaat secara berterusan menjadikan ganjaran amalan wakaf tidak akan terhenti selagi harta tersebut memberi manfaat dan digunakan dalam bentuk yang baik.
Buktinya, ketika tibanya Nabi Muhammad SAW ke kota Madinah, baginda telah membeli tanah daripada dua saudara yatim piatu iaitu Sahl dan Suhail dengan berharga 100 dirham. Tanah itu diwakafkan untuk dibina masjid yang kini dikenali sebagai Masjid Quba.
Walaupun terdapat perbezaan pendapat mengenai istilah wakaf, namun para ulama bersepakat wakaf sebagai menahan sebahagian harta yang dimiliki untuk diberikan kepada masyarakat untuk dimanfaatkan ke arah kebajikan.
Malangnya wakaf dan institusi yang diwakilinya itu menempuh zaman yang cukup malap pada hari ini.
Ini diakui oleh Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Dr. Muhammad Yamin Ismail bahawa amalan wakaf kurang mendapat sambutan di kalangan masyarakat Islam pada masa kini kerana kurangnya kesedaran mengenai kepentingan dan kelebihan ibadah tersebut.
"Ramai di kalangan masyarakat kini masih belum mengetahui kelebihan wakaf. Selain mendapat ganjaran pahala daripada Allah secara berterusan, harta wakaf yang disumbangkan itu akan digunakan mengikut permintaan pemberi wakaf atau diuruskan untuk kegunaan pembangunan ekonomi umat Islam," katanya.
Beliau berkata demikian selepas menerima sumbangan wakaf daripada Ir. Md. Mazlan Md. Ismail, 70, di Sungai Penchala, di sini baru-baru ini.
Turut hadir di majlis penyerahan itu, Pegawai Hal Ehwal Islam MAIWP, Ahmad Saifuddin Md. Tahir
Md. Mazlan mewakafkan tanah seluas 1.72 ekar di Sungai Penchala yang terdapat sebuah banglo lengkap dengan enam buah bilik, peralatan perabut, ruang solat dan dapur.
Beliau turut mewakafkan sebuah lagi rumah di tanah tersebut yang kini didudukinya bersama isterinya, Rabiah Bee Mohamad Sulaiman, 64, apabila kedua-dua mereka sudah meninggal dunia serta tanah kebun buah-buahan milik beliau.
Dr. Mohammad Yamin berkata, harta yang diwakafkan itu merupakan antara sumbangan terbesar yang diterima oleh MAIWP setakat ini mengikut kiraan harga semasa di kawasan tersebut.
Menurutnya, banglo tersebut akan dijadikan Pusat Pengajian Warga Emas Dar-Assakinah iaitu pusat pengajian khas untuk warga emas yang berminat mengikuti pengajian agama.
"MAIWP telah merangka kertas kerja cadangan untuk menubuhkan pusat tersebut dan dan akan dibawa dalam mesyuarat lembaga MAIWP pada pertengahan Disember ini. Pusat tersebut dijangka akan mula beroperasi pada awal tahun hadapan.
"Pada peringkat permulaan, MAIWP akan mengambil antara 10 hingga 15 orang warga emas atau mengikut kapasiti rumah ini untuk pendedahan pengajian peringkat awal yang akan diuruskan oleh Bahagian Pembangunan Insan MAIWP," katanya.
Tambahnya, MAIWP akan melantik seorang pengetua bagi menguruskan pusat pengajian itu yang akan dibantu oleh pembantu Hal Ehwal Islam dan seorang pembantu am.
Dr. Muhammad Yamin berkata, MAIWP telah mengumpulkan seluas 56.83 ekar tanah yang diwakafkan oleh waqif-waqif (penyumbang) dari seluruh Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan hampir kesemuanya telah diusahakan mengikut permintaan pemilik asal atau yang difikirkan sesuai untuk manfaat masyarakat oleh MAIWP selaku mauquf (penerima).
Beliau berkata, wakaf yang disampaikan penyumbang wajar dicontohi oleh masyarakat dan menyarankan orang ramai tidak perlu bimbang untuk mewakafkan harta untuk pelaburan di akhirat kerana MAIWP akan menguruskan dengan sebaik mungkin.
Sementara itu, Ir. Md Mazlan yang merupakan bekas Pengurus Besar Akreditasi Lembaga Jurutera Malaysia, melihat kesusahan yang dihadapi warga emas untuk menyertai pengajian agama membuatkan hatinya terlintas mendirikan satu pusat pengajian untuk kemudahan golongan itu.
"Saya melihat terdapat sesetengah warga tua yang menunaikan amalan seperti solat atau menunaikan haji tidak mengikut ketetapan rukun dan syarak. Mereka juga mempunyai masalah untuk menghadiri kelas pengajian agama kerana kurang berkemampuan serta mempunyai masalah tersendiri.
"Oleh itu, bagi merancang satu kaedah pelaburan yang dapat menjana pulangan di akhirat yang berkekalan, saya dan seluruh keluarga bersetuju dan seikhlas hati mewakafkan sebidang tanah dan harta ini untuk kegunaan masyarakat.
"Saya berharap, MAIWP dapat melaksanakan permintaan saya ini dengan sebaik mungkin dan memberi manfaat kepada bukan sahaja penduduk sekitar malah warta tua di seluruh Wilayah Persekutuan," kata bapa kepada tiga orang anak itu.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah