Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

11 April 2013

Hudud Adalah Jalan Penyelesaian Bagi Rompakan


Semakin hari semakin berleluasa kejadian rompakan yang berlaku di Malaysia. Pada Mac yang lalu, sebuah perniagaan barang kemas di Kota Bharu dirompak oleh beberapa perompak dengan hanya membuka dinding papan lapis dan menahannya menggunakan penyapu buruk serta berjaya memasuki premis tersebut yang menjual berlian dan batu permata lalu melarikan kesemua barang-barang berharga tersebut yang dianggarkan bernilai hampir RM1.5 juta. Di Muar, sekumpulan lima penjenayah mengambil masa hanya empat minit untuk melarikan barang kemas bernilai kira-kira RM10,000 dalam satu rompakan di sebuah kedai emas di Pekan Bukit Pasir dalam bulan yang sama. Di Kulim, empat lelaki bersenjatakan pistol dan tukul besi melarikan barangan kemas bernilai ratusan ribu ringgit setelah merompak sebuah kedai emas di Jalan Tunku Adibah. Kejadian rompakan terbaru pula adalah di Jalan Dato Syeikh Ahmad, apabila sebuah syarikat pengiriman wang kerugian RM300,000 selepas dirompak oleh empat lelaki yang bersenjatakan parang dan pistol.


Beberapa kes yang disebutkan di atas hanyalah sebahagian kecil kes yang dilaporkan berbanding deretan senarai kejadian rompakan yang tidak dilaporkan oleh media massa yang berlaku saban hari. Sesungguhnya ideologi sekular melalui sistem demokrasi yang diterapkan pada saat ini merupakan sebab utama meningkatnya kejadian jenayah di dalam kehidupan kita. Justeru, ia hanya dapat diatasi dengan mengubah sistem sekular yang mendatangkan 1001 kemudaratan ini kepada sistem Islam yang bersumberkan wahyu secara langsung daripada Ilahi.

Jenayah merompak, merampas dan melakukan tindakan kekerasan disebut sebagai qat’u thariq (perompak jalanan/lanun) dan ia dikategorikan sebagai hirabah. Hirabah adalah tindakan sekumpulan manusia bersenjata dan melakukan kekacauan, penumpahan darah, merampas harta, merosakkan kehormatan, merosakkan tanaman, ternakan, keharmonian agama, akhlak dan keamanan masyarakat, baik daripada kalangan Muslim ataupun kafir (dzimmi ataupun harbi) (Sayyid Sabbiq, Fiqh Sunnah, bab Hirabah). Dalam hal ini, jenayah ini adalah sinonim dengan kejahatan-kejahatan yang dilakukan oleh kumpulan-kumpulan sindiket, mafia, kongsi gelap, lanun dan lain-lain.

“Sesungguhnya pembalasan terhadap orang-orang yang memerangi Allah dan RasulNya dan membuat kerosakan di muka bumi, hanyalah mereka dibunuh atau disalib atau dipotong tangan dan kaki mereka dengan bertimbal balik atau dibuang dari negeri (tempat kediamannya)” [TMQ Al-Mai’dah (5):33].

Secara ringkasnya, berdasarkan dalil di atas, para fuqaha berpendapat bahawa uqubat ke atas mereka (perompak) adalah berbeza mengikut tindakan jenayah yang mereka lakukan. Jika mereka membunuh dan merompak, maka uqubatnya adalah mereka akan dibunuh dan disalib. Jika mereka membunuh tetapi tidak merompak, maka uqubatnya adalah dibunuh sahaja dan tidak disalib. Jika mereka merompak sahaja tetapi tidak membunuh, maka uqubatnya adalah dipotong tangan dan kaki mereka secara bersilang. Jika mereka hanya melakukan tindakan teroris (mengugut atau menakut-nakutkan) tetapi tidak membunuh atau merompak, maka uqubatnya adalah dibuang negeri.

Justeru, jika sekiranya sistem Islam dapat diterapkan secara kaffah, masalah-masalah jenayah yang berlaku sepertimana yang disaksikan pada hari ini akan dapat diselesaikan secara tuntas. Masyarakat akan sentiasa merasa terjamin nyawa, akal, keturunan, kehormatan, harta, agama, keamanan serta dapat memelihara negara di bawah penerapan syariah Islam.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah