Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

26 Mac 2010

Pendidikan seks: Pandangan seorang pelajar

ISU sensitif seperti ini pada umumnya melibatkan banyak perkara-perkara yang agak susah diterima kerana budaya 'ketimuran' kita yang tidak selesa membincangkan hal-hal seperti ini. Tetapi dari sudut saintifik dan agama saya ingin mengulas sedikit sebanyak mengenai isu yang semakin serius ini.
Melalui pemerhatian dan pembacaan saya, ramai yang mengaitkan isu kes buang bayi ini dengan seks rambang dan soal ketuhanan.
Pada pendapat saya, persoalan seperti ini tidak harus dibangkitkan, kerana jika mereka takut pada Tuhan, mereka tidak akan melakukannya.
Persoalan yang harus dibangkitkan di sini ialah tanggungjawab mereka menggunakan perlindungan ketika melakukan perbuatan terkutuk ini supaya tiada bayi yang akan dilahirkan, atau kelak dibunuh.
Saya fikir persoalan inilah yang harus dibangkitkan. Walaupun mereka melakukan perkara yang terkutuk tetapi tiada insan lain yang akan menjadi mangsa kerakusan akhlak mereka.
Saya melihat perkara-perkara terkutuk ini boleh berlaku terutamanya di kalangan remaja kerana 'krisis dalaman diri' mereka. Mereka tidak berupaya mengawal hawa nafsu mereka dan tidak mempunyai kesedaran akibat daripada perlakuan mereka itu. Untuk menyelesaikan masalah ini, Pendidikan Seks atau yang lebih sepatutnya dipanggil Pendidikan Kesedaran harus dilaksanakan.
Dalam pendidikan itu, modul yang harus ditekankan ialah kesan daripada perbuatan mereka. Gambar-gambar yang mengerikan dan medium-medium lain boleh dipadatkan di dalam modul supaya mereka takut untuk melakukan perbuatan itu.
Selain itu, modul pendidikan khas ini juga perlu memasukkan kes-kes dan kesalahan juvana.
Ramai yang mengatakan Internet adalah penyebab utama kepada kes ini. Kesalahan tidak harus diletakkan semata-mata kepada dunia Internet kerana perkara-perkara yang disebarkan melalui Internet adalah dari dunia Barat yang menghalalkan perkara-perkara haram seperti ini.
Tanggungjawab membendung masalah ini harus diletakkan pada bahu ibu bapa kerana semuanya bermula daripada bagaimana keluarga mendidik dan mempengaruhi seseorang itu.
Dalam konteks ini para ibu bapa gemar memanjakan anak-anak dengan memberi pelbagai gajet dan komputer peribadi (PC) yang canggih. Ini tidak salah dan sebagai perlindungan kepada anak-anak, mereka harus meletakkan perisian keselamatan seperti Parental Control atau Keylogger yang boleh menghalang anak-anak daripada mengakses bahan pornografi, keganasan dan ideologi politik melampau.
Kesan yang paling buruk yang boleh berlaku jika berlakunya seks rambang ini ialah jangkitan kelamin (STD) yang akan memberi kesan kepada kehidupan sosial seseorang.
Pada tahun 2008 sahaja, sebanyak 3,692 kes HIV dilaporkan di seluruh negara dan hampir 2,988 daripadanya penghidapnya, lelaki. HIV yang merupakan sejenis STD juga akan memberi kesan yang sangat buruk kepada seseorang itu. Lawatan-lawatan ke tempat pelaku jenayah seksual dan penagih dadah yang menghidapi STD tahap akhir atau sangat kronik harus dilakukan oleh pihak sekolah supaya memberi rasa takut dan kesedaran kepada para pelajar supaya tidak terjebak dalam kancah maksiat ini.
Selain itu, saya menasihatkan kerajaan dan juga ahli-ahli Parlimen jangan asyik bertengkar dalam Parlimen dan sentiasa berpolitik di sana sini tapi sebaliknya menumpukan usaha untuk membangunkan negara dari segi infrastruktur, ekonomi, moral dan sebagainya!
Jangan lupa tanggungjawab anda pada rakyat dan rakyat juga harus bertanggungjawab serta bekerjasama membendung masalah-masalah sosial seperti ini terutamanya kes-kes juvana yang akan menentukan nasib dan masa hadapan negara.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah