Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

04 Ogos 2010

Rancangan kafir Quraisy gagal

PENDUDUK kafir Quraisy kini benar-benar serius untuk membunuh Nabi Muhammad SAW. Keputusan di Darul Nadwah itu akan diteruskan sebagai cara dan jalan penyelesaian terbaik menyekat kemaraan Islam daripada terus berkembang selepas tanpa disangka memasuki Yathrib.
Mereka tidak boleh menunggu masa dan perlu menyegerakan komplot untuk membunuh Nabi SAW sebelum baginda menurut jejak langkah para pengikutnya yang berhijrah ke Yathrib.
Komplot membunuh baginda itu tentunya begitu segar dalam ingatan umat Islam. Ia antara catatan besar dalam sejarah atau sirah Nabi Muhammad.
Setiap detik penuh dikira begitu mencemaskan apabila para pembesar Quraisy melantik 11 pembunuh yang mewakili pelbagai kabilah dan kaum bagi menjalankan misi itu.
Mereka terdiri daripada kalangan pemuda-pemuda dan beberapa pemimpin Quraisy yang gagah perkasa, cekap bermain senjata dan terkenal dengan sifat jahat dan kejam.
Termasuk beberapa nama yang kita kenali, para pembunuh yang diamanahkan untuk membunuh Nabi Muhammad itu ialah:
1) Abu Jahal bin Hisham
2) Al Hakam bin Abi Al 'As
3) 'Uqbah bin Abi Mu'ayyat
4) Al-Nadr bin Al Harith
5) Ummayyah bin Khalaf
6) Ta'imah bin Adiy
7) Abu Lahab
8) Ubay bin Khalaf
9) Zama'ah bin Al Aswad
10) Nabih bin al Hajjaj
11) Munabbih bin Al Hajjaj
Lalu Jibrail segera membawa wahyu kepada Nabi Muhammad memberitahu mengenai perancangan jahat itu dan memerintahkan baginda dengan izin Allah segera berhijrah sebagaimana umat Islam yang lain.
"Malam ini, kamu jangan tidur di atas tempat tidurmu yang biasa engkau tidur di atasnya," kata Jibrail.
Lalu baginda segera pergi ke rumah sahabat baiknya, Abu Bakar memberitahu perintah Allah untuk mereka segera menyelamatkan diri kerana pada malam itu pasti pakatan hendak membunuh.
Apabila tiba waktu malam, kesemua mereka yang diamanahkan membunuh Nabi Muhammad mula menyusup secara senyap-senyap di sebalik rumah baginda.
Mereka mengepung rumah baginda dan hanya menunggu masa sahaja untuk membunuh baginda.
Kerana terlalu yakin bahawa mereka akan mencapai kemenangan dengan darah merah Rasulullah akan membasahi pedang panjang masing-masing lalu Abu Jahal sempat mengeluarkan kata-kata yang sangat angkuh.
"Muhammad mendakwa kalau kamu ikut dia, maka kamu akan menjadi Raja kepada orang-orang Arab dan Ajam. Kemudian setelah kamu mati kamu akan dibangkitkan.
"Dia janjikan untuk kamu syurga-syurga seperti taman-taman di Urdun (Jordan).
"Kalau kamu tak sanggup mengikutinya, dia berupaya menewaskan kamu. Kemudian selepas mati kamu akan dibangkitkan dan disediakan untuk kamu neraka yang akan membakar kamu," kata Abu Jahal dengan tujuan untuk mempersenda-sendakan Nabi SAW.
Yang lain hanya tersenyum mendengarkan kata-kata Abu Jahal itu. Malah mereka semakin tidak sabar untuk menghunuskan pedang bagi menamatkan riwayat baginda.
Namun sebaik mana pun pakatan untuk membunuh Nabi Muhammad itu dirancang, akhirnya seperti yang kita semua ketahui ia gagal (rujuk surah al-Anfal; 30).
Pihak Quraisy menemui kegagalan yang sangat memalukan. Apabila tiba detik untuk mereka membunuh Nabi Muhammad mereka mendapati menantu baginda, Ali bin Abi Talib pula yang berada di atas katil yang lazimnya menjadi tempat tidur baginda.
Baginda berkata kepada Ali: "Tidurlah di atas tempat tidurku, berselimutlah dengan selimut al Hadramai yang berwarna hijau ini. Mereka tidak akan dapat melakukan apa-apa yang buruk terhadapmu."
Selepas memberi arahan daripada Rasulullah, Ali pun melakukan seperti apa yang diperintahkan tanpa sedikit rasa ragu mahupun takut. Ali segera menutup badannya dengan selimut itu lalu terus baring mengiring mengadap ke dinding, tidak ubahnya seperti nabi Muhammad yang sedang tidur.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah