Ucapan salam

Survey

Take our Online Survey

Renung-renunglah setiap hari

kata-kata hikmah agama

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.
Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada pengunjung kerana telah sudi membaca artikel yang saya post di blog yang penuh dengan ilmu agama.

Saya akan post beberapa artikel bertemakan haji & umrah termasuklah ibadah sempena hari raya korban..... Selamat hari raya aidiladha.....
Di bawah ini merupakan artikel mengenainya:

Bahagian 1- Puasa hari Arafah
Bahagian 2-Pengenalan Hari Raya Aidiladha
Bahagian 3-Panduan melaksanakan solat sunat hari raya korban
Bahagian 4-Sembelihan korban bukan sekadar ibadah
Bahagian 5-Ucapan hari raya korban & nasihat

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

pengumuman

Sempena bulan Ramadhan yang akan kita jalani pada hari lusa, insya-Allah, saya ingin ucapkan selamat menyambut dan menjalani ibadah bulan Ramadhan kepada seluruh umat Islam di dunia. Perbanyakkanlah amal ibadat berlipat ganda dan jalani ibadah puasa mengikut cara yang telah Rasullulah SAW ajarkan. Insya-Allah, saya akan menulis tazkirah ramadhan tetapi artikel ini hanya post pada setiap tiga hari seminggu (Jumaat, Sabtu & Ahad) setiap minggu dan tidak lupa juga post perkembangan saya terkini di PERMATApintar. Saya rasa ada dalam 11 kali saya akan post tazkirah ramadhan. Beberapa hari menjelang hari raya, saya akan post 3 kali mengenai ucapan saya dan artikel hari raya aidilfitri. Jangan lupa untuk mengikuti tazkirah saya walaupun 5 minit sahaja. Kunjungilah blog saya.

Tazkirah ramadhan

Artikel Hari Raya Aidilfitri

Blog lain

Blog lain

Peringatan!!!!!!!!!

Assalamualaikum wbt.

Video kiamat lebih dahsyat tetapi realitinya ia adalah gambaran sebenar & lebih dahsyat(4x) daripada video itu...... Semoga kita menginsafi kehidupan.......

'Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW)
Inilah anugerah yang saya dapat(top 100 ahli blog terbaik)....
Maka sebab itulah saya mahu pengunjung supaya datang ke blog saya yang penuh dengan informasi agama....Carian pintas artikel agama anda

Peta Pengunjung

210

16 September 2010

Abu Jahim utamakan orang lain

ABU Jahim bin Huzaifah adalah sahabat Nabi Muhammad. Beliau seorang yang berhati mulia. Beliau juga adalah pahlawan Islam yang sama-sama melawan musuh semasa perang Yarmuk.
Pasukan tentera Islam ketika itu dipimpin oleh panglima-panglima seperti Abu Ubaidah al-Jarrah, Amru al-As, Yazid bin Abu Suffian, Syurahbil bin Hasanah dan Abdullah bin Umar al-Khattab dan mereka berjaya mengalahkan tentera Rom dalam peperangan itu.
Dalam peperangan itu, ada peristiwa terjadi ke atas Abu Jahim. Semasa tentera-tentera Islam bertempur dengan tentera Rom, beliau mencari sepupunya yang berada di barisan hadapan sambil membawa sedikit air.
Ketika Abu Jahim ternampak sepupunya, tubuh sepupunya penuh berlumuran darah. Abu Jahim segera berlari ke arah sepupunya dan memberikan air.
"Aduh sakitnya," sepupunya itu mengerang kesakitan.
Abu Jahim segera merapati sepupunya.
"Minumlah air ini saudaraku".
Tetapi, belum sempat Abu Jahim memberikan air itu kepada sepupunya, Abu Jahim terdengar suara orang meminta air.
Kata orang itu: "Air.., air... Saya mahu air".
Sepupunya yang mengerang kesakitan dan berlumuran darah itu turut mendengar suara itu.
Kemudian, sepupu Abu Jahim berkata: "Berikanlah air ini kepada orang itu. Kasihan saya mendengarnya."
Abu Jahim bingkas bangun dan berlari menuju ke tempat orang itu. Rupa-rupanya, orang itu adalah Hisyam bin Abil Anas.
"Minumlah air ini," kata Abu Jahim.
Belum sempat Hisyam minum, tiba-tiba dia terdengar suara orang lain pula meminta air yang berada berhampiran dengannya.
Kemudian, Hisyam Anas berkata kepada Abu Jahim: "Kamu berikan sahaja air ini kepada orang itu. Beliau lebih memerlukan air ini berbanding saya."
Tanpa berlengah, Abu Jahim segera membawa air itu ke tempat pahlawan Islam itu. Namun semuanya tidak kesampaian. Pahlawan itu meninggal dunia sebelum Abu Jahim sampai ke tempatnya.
Melihat kematian pahlawan itu, Abu Jahim segera bangun dan berlari menuju semula ke tempat Hisyam berada.
"Saya perlu berlari pantas supaya air ini dapat diminum oleh Hisyam," kata Abu Jahim sambil berlari membawa air itu. Berliau berhati-hati supaya air yang dibawanya itu tidak tumpah ke tanah.
Langkah kaki Abu Jahim semakin cepat. Takdir penentu segalanya. Selepas sampai di tempat Hisyam berada, Abu Jahim mendapati bahawa Hisyam juga sudah meninggal dunia. Air yang dibawanya itu masih berada di tangannya.
Kemudian Abu Jahim teringat kepada sepupunya yang sudah menunggunya sejak dari tadi. Namun sebaik sahaja Abu Jahim sampai ke tempat sepupunya itu, beliau mendapati bahawa sepupunya juga sudah meninggal dunia.
Suasana peperangan pula semakin sengit. Beberapa orang tentera Islam sudah terkorban dalam perang itu.
Abu Jahim tidak dapat menahan kesedihannya apabila melihat sepupunya juga meninggal dunia .
Demikianlah sifat Abu Jahim yang baik dan perlu dicontohi oleh orang lain. Keluhuran dan ketinggian budi yang ditunjukkan oleh pahlawan Islam ini patut diteladani oleh orang yang beriman kepada Allah dan Nabi Muhammad.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Nama Asmaul-Husna Allah